ATP Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) Warka #152 - warzone 02.07.2021 Berliner WeisseWarka: 21lGoryczka: 5 IBUEkstrakt: 7,3 BlgSłody: 2 kg - Wheat Blanc Castle Malting 1 kg - pilzneński Viking Malt Chmiele: 5g Marynka - granulat 2020 (9,1% ak.) - 60' Bakterie: L. Planatarum - 4g Drożdże: US-05 - saszetka Dodatki: Kwas mlekowy - 20 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Edytowane 2 Lipca 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Warka #153 - warzone 29.07.2021 Belgian Blond (Westvleteren 6 wannabe clone)Warka: 21lGoryczka: 37 IBUEkstrakt: 12,6 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Viking Malt 0,4 kg - cukier biały Chmiele: 30g Premiant - granulat 2020 (9,93% ak.) - 60' 20g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 20' 25g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 12' 25g Styrian Goldings - granulat 2020 (4,2% ak.) - 0' Drożdże: OYL-028 Belgian Ale W - starter 1,2l Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Warka #154 New England IPA - warzone 04.08.2021r.Warka: 20lGoryczka: 40 IBUEkstrakt: 15,5 BlgSłody: 4 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - płatki owsiane 0,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting 0,25 kg - Carapils Weyermann 0,25 kg - Imperial Simpsons Malt 0,25 kg - maltodekstryna Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 15g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60' 15g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 0' 75g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C 100g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - na zimno - 3 dni 100g - X13459 - granulat 2020 (6,2% ak.) - na zimno - 3 dni 32g - Mosaic Cryo - granulat 2020 (24% ak.) - na zimno - 3 dni Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7g Drożdże: Verdant IPA - 2 saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Warka #155 - warzone 16.08.2021 PolotmaveWarka: 15lGoryczka: 31 IBUEkstrakt: 12,5 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - Munich Light Castle Malting 0,18 kg - Vienna Steinbach 0,12 kg - melanoidynowy Weyermann 0,075 kg - karmelowy 600 Viking Malt Chmiele: 15g Premiant - granulat 2020 (9,93% ak.) - 60' 30g Saaz - granulat 2020 (4% ak.) - 20' 25g Saaz - granulat 2020 (4% ak.) - 0' Drożdże: W-34/70 gęstwa Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Rozlane 18.09.2021 przy FG 3.6 Blg. Edytowane 25 Października 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Warka #156 - warzone 01.09.2021 American StoutWarka: 21lGoryczka: 67 IBUEkstrakt: 15,6 BlgSłody: 3,5 kg - pale ale Viking Malt 1 kg - płatki owsiane 1 kg - Munich Light Castle Malting 0,375 kg - Crystal Medium Crisp 0,35 kg - Carafa III Special 0,3 kg - Black Simpsons Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 35g - Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60' 20g - Chinook - granulat 2020 (13% ak.) - 20' 25g - Amarillo - granulat 2020 (8,9% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C 50g - Simcoe - granulat 2020 (13,2% ak.) - na zimno - 2 dni 30g - Chinook - granulat 2020 (13% ak.) - na zimno - 2 dni Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7g Whirflock-T - tabletka - 10' Drożdże: Verdant IPA - gęstwa Rozlew 15.09.2021 - przy FG 5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Warka #157 - warzone 09.07.2021 Tripel (Westmalle clone)Warka: 21lGoryczka: 39 IBUEkstrakt: 19,8 BlgSłody: 6,5 kg - pilzneński Viking Malt 1,4 kg - cukier biały Chmiele: 115g Saaz - granulat 2020 - (4% ak.) - 60' 25g Saaz - granulat 2020 - (4% ak.) - 20' Drożdże: OYL-028 Belgian Ale W - gęstwa Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Edytowane 18 Września 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Warka #158 - warzone 15.09.2021 QuadrupelWarka: 21lGoryczka: 34 IBUEkstrakt: 21 BlgSłody: 7 kg - pilzneński Viking Malt 0,9 kg - samodzielnie przygotowany cukier kandyzowany ciemny 0,4 kg - Special B Castle Malting 0,1 kg - Black Simpsons Chmiele: 25g Iunga - granulat 2020 - (10% ak.) - 60' 15g Marynka - granulat 2020 - (9,1% ak.) - 20' 30g Styrian Goldngs - granulat 2020 - (4,2% ak.) - 20' Drożdże: OYL-028 Belgian Ale W - zebrane z piany 350 ml Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut i wrzut palonego słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Warka #159 - warzone 18.09.2021 Wild Sour Forest Fruit AleWarka: 21lGoryczka: 1 IBUEkstrakt: 12,3 BlgSłody: 3,5 kg - pilzneński Viking Malt 1,5 kg - pszenica niesłodowana 0,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting Chmiele: 2 granulki Iunga - granulat 2020 (10% ak.) - 60' Bakterie: L. Planatarum - 4g Drożdże: Danstar Abbaye - saszetka Wyeast 5112 - Brettanomyces Bruxelensis - paczka Dodatki: Kwas mlekowy - 20 ml CaSO4 - 5g mix owoców leśnych - 2,5 kg płatki dębowe macerowane w whisky - 20gZacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Warka #160 - warzone 09.10.2021 100% Peated BarleywineWarka: 26lGoryczka: 70 IBUEkstrakt: 30,8 BlgSłody: 15 kg - Peated 50 ppm - Crisp Chmiele: 100g - Columbus granulat 2020 (15,4% ak.) - 60' Drożdże: US-05 - gęstwa 350 ml Dodatki: Kwas mlekowy - 5 ml CaCl2 - 5g płatki dębowe macerowane w bourbonie - 50g - na cichą Whirlfloc-T - tabletka - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Zacierane na dwie partie, wysładzane do 54 litrów - 8 godzin gotowania Edytowane 27 Października 2021 przez ATP zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Warka #161 - warzone 16.10.2021 German PilsWarka: 12lGoryczka: 38 IBUEkstrakt: 12,9 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Viking Malt Chmiele: 20g - Perle granulat 2020 (7,1% ak.) - 60' 15g - Spalt Select granulat 2020 (3,1% ak.) - 20' 15g - Hallertauer Mittelfrueh granulat 2020 (3,7% ak.) - 20' 25g - Spalt Select granulat 2020 (3,1% ak.) - 0' 15g - Hallertauer Mittelfrueh granulat 2020 (3,7% ak.) - 0' Drożdże: Wyeast 2633 Oktoberfest Lager Blend - gęstwa Dodatki: CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 5 ml Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Edytowane 27 Października 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Warka #162 - warzone 19.10.2021 Extra Special BitterWarka: 12lGoryczka: 45 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 2,4 kg - Maris Otter Fawcett 0,25 kg - Crystal II Fawcett 0,2 kg - Torrified Wheat Fawcett Chmiele: 20g - Target granulat 2020 (9% ak.) - 60' 10g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 20' 30g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 0' Drożdże: Danstar Nottingham - saszetka Dodatki: CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Edytowane 27 Października 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Warka #163 Polish IPA - warzone 27.10.2021r.Warka: 20lGoryczka: 73 IBUEkstrakt: 15,2 BlgSłody: 2,15 kg - pilzneński IREKS 1,85 kg - pale ale Soufflet 1,5 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - płatki owsiane 0,25 kg - Cara Clair Castle Malting Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 55g - Iunga- granulat 2020 (9,4% ak.) - 60' 25g - Książęcy - granulat 2020 (7% ak.) - 30' 75g - Książęcy - granulat 2020 (7% ak.) - 20' - whirlpool w 77°C 100g - Amora Preta - granulat 2020 (9% ak.) - na zimno - 3 dni 150g - Exp 2/20 - granulat 2020 (7,5% ak.) - na zimno - 3 dni Dodatki: CaSO4 - 5g Kwas mlekowy - 7g Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po #162 Edytowane 9 Stycznia 2022 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2021 Warka #164 Saison - warzone 30.10.2021r.Warka: 21lGoryczka: 33 IBUEkstrakt: 12,9 BlgSłody: 2,5 kg - Wheat Blanc Castle Malting 2 kg - pilzneński Viking Malt 0,5 kg - wiedeński Bestmalz 0,4 kg - płatki żytnie Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Iunga- granulat 2020 (10% ak.) - 60' 15g - Perle - granulat 2020 (7,1% ak.) - 20' 15g - Spalt Select - granulat 2020 (3,4% ak.) - 0' 15g - Hallertau Mittelfrueh- granulat 2020 (3,1% ak.) - 0' Dodatki: CaSO4 - 5g Drożdże: OYL-500 Saisonstein's Monster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Warka #165 - warzone 05.11.2021 Black IPAWarka: 21lGoryczka: 79 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 5 kg - pilzneński IREKS 1,2 kg - płatki owsiane 0,6 kg - Carafa II Special Weyermann 0,5 kg - Cara Clair Castle Malting 0,25 kg - Abbey Weyermann Chmiele: 35g Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 60' 5g Columbus - granulat 2020 (15,4% ak.) - 45' 15g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 45' 25g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 20'60g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - 0' 100g Sabro - granulat 2020 (13,8% ak.) - na zimno 3 dni 50g Chinook - granulat 2020 (12,3% ak.) - na zimno 3 dni 50g HBC472 - granulat 2019 (8.7% ak.) - na zimno 3 dni 50g Exp. 2/20 - granulat 2020 (7.5% ak.) - na zimno 3 dni Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po warce #163 Dodatki: Kwas mlekowy - 8 ml CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Carafa II Special zalana 1,5l wody i odstawiona na 14h do lodówki. Całość dodana z ostatnią wodą do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Warka #166 - warzone 8.12.2021 GrodziskieWarka: 21lGoryczka: 27 IBUEkstrakt: 7,2 BlgSłody: 2 kg - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 1,3 kg - pszeniczny wędzony dębem Bruntal Chmiele: 20g - Iunga granulat 2020 (9,4% ak.) - 60' 10g - Tomyski granulat 2020 (4% ak.) - 20' 40g - Tomyski granulat 2020 (4% ak.) - 20' Drożdże: US-05 - saszetka Dodatki: CaCl2 - 5g Whirlfloc-T - tabletka - 10'Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minut Rozlew 20.12.2021 - finisz na 2 Blg (2.7%) - gazowane na 2.9 v/v Edytowane 25 Grudnia 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Warka #167 - warzone 17.12.2021 Wee HeavyWarka: 12lGoryczka: 27 IBUEkstrakt: 21,5 BlgSłody: 5 kg - pale ale Viking Malt 0,65 kg - CaraCrystal Castle Malting 0,05 kg - Black Simpsons Chmiele: 20g -Target granulat 2020 (9,7% ak.) - 60' Drożdże: Danstar Nottingham (gęstwa) - nie ruszyły US-05 - gęstwa po #166 Dodatki: CaCl2 - 5g Whirlfloc-T - tabletka - 10'Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Gotowanie 3h Edytowane 25 Grudnia 2021 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 W dniu 28.11.2021 o 14:24, ATP napisał: Carafa II Special zalana 1,5l wody i odstawiona na 14h do lodówki. Całość dodana z ostatnią wodą do wysładzania jak Ci się to sprawdza ?? kolor daje rade ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 5 godzin temu, Fenris napisał: jak Ci się to sprawdza ?? kolor daje rade ?? Przy 14h piwo wyszło brązowe, taka sama ilość przy warce #136, ale moczona półtorej doby dała piwo smoliście czarne, więc moim zdaniem trzeba trzymać co najmniej dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Warka #168 - warzone 27.12.2021DoppelbockWarka: 12lGoryczka: 33 IBUEkstrakt: 21 BlgSłody: 2,85 kg - wiedeński Bestmalz 2,2 kg - monachijski Bestmalz 0,45 kg - Abbey Castle Malting 0,27 kg - melanoidynowy Weyermann 0,23 kg - Caramunich III Weyermann 0,17kg - Special B Castle Malting Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: Gotowanie: 120 minut 25g - Perle (granulat 2020 7% ak.) - 60' 15g - Perle (granulat 2020 7% ak.) - 20' Dodatki: CaCl2 - 5g Whirlfloc - T - jakiś okruch tabletki - 10' Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Warka #169 All Mosaic Rice IPA - warzone 07.01.2022r.Warka: 20lGoryczka: 79 IBUEkstrakt: 16,2 BlgSłody: 5,5 kg - pilzneński IREKS 1,2 kg - płatki ryżowe błyskawiczne Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 35g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - 60' 30g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - 20' 70g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.)- 20' - whirlpool w 77°C 165g - Mosaic - granulat 2020 (11,1% ak.) - na zimno - 3 dni 110g - Mosaic Cryo - granulat 2020 (24% ak.) - na zimno - 3 dni Dodatki: Whirlfloc-T - tabletka 10' Drożdże: US-05 - dwie paczki Edytowane 16 Lutego 2022 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Warka #170 Brown Porter - warzone 02.02.2022r.Warka: 11lGoryczka: 25 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 2,1 kg - Maris Otter Fawcett 0,35 kg - Brown Fawcett 0,25 kg - płatki jęczmienne 0,2 kg - Crystal Extra Dark Simpsons 0,07 kg - Black Wheat Castle Malting Zacieranie: 66°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 13g - Target - granulat 2019 (9% ak.) - 60' Dodatki: CaSO4 - 3g Whirlfloc-T - pół tabletki Drożdże: Danstar Windsor - saszetka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 (edytowane) Warka #171 American Pale Ale - warzone 05.02.2022r.Warka: 21lGoryczka: 36 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 3,5 kg - pilzneński IREKS 1 kg - pszeniczny Soufflet 0,25 kg - Cara Clair Castle Malting 0,2 kg - Abbey Weyermann Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Iunga - granulat 2020 (9,4% ak.) - 60' 50g - Simcoe - granulat 2020 (11,4% ak.) - whirlpool w 77°C 50g - Simcoe - granulat 2020 (11,4% ak.) - 3 dni 100g - Galaxy - granulat 2021 (16,2% ak.) - 3 dni Dodatki: CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - tabletka 10' Drożdże: US-05 - gęstwa po #169 Edytowane 24 Lutego 2022 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Warka #172- warzone 20.02.2022 Flanders Red AleWarka: 21lGoryczka: 3 IBUEkstrakt: 15 BlgSłody: 5 kg - wiedeński Castle Malting 0,75 kg - płatki kukurydziane 0,45 kg - Special B Castle Malting Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 5g - Spalt Select - granulat 2020 (3,1% ak.) - 60' Drożdże: Kultura obecna po warce #134 z drożdżami po dregach użytych w #147 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Warka #173 Foreign Extra Stout - warzone 24.02.2022r.Warka: 21lGoryczka: 75 IBUEkstrakt: 17,1 BlgSłody: 5 kg - pale ale Viking Malt 0,8 kg - płatki jęczmienne 0,4 kg - płatki owsiane 0,4 kg - Brown Fawcett 0,4 kg - Black Simpsons 0,4 kg - Black Wheat Castle Malting 0,35 kg - Crystal Castle Malting (ok. 150 EBC) 0,35 kg - Crystal Extra Dark Simpsons Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 75g - Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60' Dodatki: CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - tabletka 10' Drożdże: US-05 - gęstwa po #171 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 (edytowane) Warka #174 - warzone 03.03.2022 BitterWarka: 10lGoryczka: 34 IBUEkstrakt: 12,4 BlgSłody: 2 kg - Maris Otter Fawcett 0,25 kg - Crystal II Fawcett 0,15 kg - Torrified Wheat Fawcett Chmiele: 15g - Target granulat 2020 (9% ak.) - 60' 30g - East Kent Golding granulat 2020 (6,2% ak.) - 0' Drożdże: FM11 - starter 0,5l Dodatki: CaSO4 - 5g Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wyszło raptem 8l brzeczki na fermentację. Edytowane 7 Marca 2022 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się