Pierre Celis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 W listopadzie zastanawiałem się, czy magiczna liczba tysiąca rzemieślniczych premier jest możliwa do osiągnięcia. Grudzień zamknęliśmy liczbą 97 nowych piw i cóż się okazało? Że jest tysiąc jeden nowych piw na rynku! Gdy dodać do tego koncerniaki czy aromatyzowane potworki to mamy grubo ponad tysiąc jednak takich piw nie uwzględniam w swoim zestawieniu. W grudniu do ostatniej chwili wahałem się, któremu z dwóch piw przyznać tytuł. Wybrałem salomonowe rozwiązanie co o tyle było łatwiejsze, że taki precedens zaistniał już w lipcu. Skoro wtedy dwóm piwom przyznałem tytuł, to i teraz mogę skorzystać z tego wyjątkowego posunięcia. Ostatni miesiąc roku przyniósł nam premiery piw uwarzonych w trzech nowych browarach: w Bierhalle na warszawskim Wilanowie, które jest drugim (a licząc z przejętą BrowArmią trzecim) browarem tej sieci w mieście, długo wyczekiwanym olsztyńskim Zamkowym Młynie, w końcu w rzemieślniczym Browarze Kamienica znajdującym się na ziemi kłodzkiej, w Stroniu Śląskim. No dobrze, jakie zatem piwa otrzymały jako ostatnie w roku 2015 tytuł Debiutu Miesiąca? AleBrowar/Σολο (Gościszewo) – Saint No More 2015 Birbant (Zarzecze) – P.I.S. & Love AleBrowar/Σολο (Gościszewo) – Saint No More 2015: Black Double Rye IPA 20° Blg, 8,7 % alk, 70 IBU Saint No More towarzyszy nam od roku 2012 i za każdym razem prezentuje inne podejście do piwa. Pierwsza edycja była dość zachowawcza i mieściła się w kanonie piwa świątecznego czyli słodkawego trunku z obecnością przypraw typu cynamon i imbir. Edycja druga była dużym zaskoczeniem gdyż było to porządnie chmielone West Coast IPA. Podejście trzecie było mocno nietypowe gdyż pojawiły się dwa rodzaje SNM: Single Hop Simcoe i . Właśnie to ostatnie było krokiem w kierunku tegorocznej edycji, która uwarzona została w w kooperacji z Kjetilem Jikiunem i jego greckim „Σολο …Your Cretan Craft Beer”. Już po nalaniu wrażenie robi drobna, obfita, układająca się w warstwy żółtobrązowa piana. Aromat nie jest zbyt intensywny, wyczuwalne są przyjemne akcenty czekolady, śliwki i lekkiej żywicy. Smak za to jest rewelacyjny. Mamy tu nadawaną przez solidny ekstrakt i udział słodu żytniego porządną treściwość. W smaku czekolada, zauważalna goryczka i to co w piwach ciemnych jest rzadko możliwe do osiągnięcia czyli wyczuwalny cytrus. Do tego gładka tekstura i niesamowita pijalność. Świetne piwo, jak dotąd najlepsze w historii Saint No More! Birbant (Zarzecze) – P.I.S. & Love: Peated Imperial Stout 24,5° Blg, 10,5 % alk, 78 IBU Będąc pomysłodawcą imprezy z domowym 100% Peated RIS-em od Kentakiego nie spodziewałem się, że tydzień wcześniej ekipa Birbanta zrobi premierę swojego wędzonego torfem RISa. Uspokoiło mnie to, że zasyp słodu wędzonego torfem w P.I.S. & Love to „tylko” 18%. Po spróbowaniu tego piwa na premierze wiedziałem, że muszę do niego wrócić i ocenić je na spokojnie. Sytuacja nadarzyła się w Nowy Rok, piwo złapało więc extra trzy tygodnie leżakowania. Po nalaniu mamy cienką warstwę drobnej, żółtobrązowej piany, która zanika w ciągu kilku minut. Ale wiadomo, że w przypadku takiego piwa czekamy przede wszystkim na aromatyczne uderzenie. I tak właśnie jest. Nozdrza atakuje podbita czekoladą mocna torfowa wędzoność. Bierzemy łyk i wyczuwamy moc piwa, torf, czekoladę, lekką ciemną owocowość kojarzącą się ze śliwką i pralinką. Całość zdecydowanie wytrawna, najbardziej kojarząca mi się z zapachami oleju silnikowego i samochodowego warsztatu. A że pod sam koniec pojawił się lekki rozpuszczalnikowy motyw alkoholu to spokojnie można je nazwać piwem dla prawdziwego macho Grudzień to przede wszystkim wyróżnienia dla piw ciemnych. Mamy stouty laktozowe, wędzone, imperialne i kwaśne, mamy imperialny porter solo oraz z dodatkiem herbaty lapsang, jest i flanders red ale uwarzony we względnie dużym browarze. W końcu skoro to grudzień i okres świąteczny to i pojawiło się piwo o smaku kompotu z suszu. Jest ciekawie! Beer Bros/Latający Rosomak – Smoke on the Porter, Smoke on the Porter Lapsang Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Smoked Stout Ocena piwa Piwne Podziemie – RIS Ocena piwa PiwnePodziemie/Jabeerwocky – Back in White Ocena piwa Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Krasnale u Bram Ocena piwa Widawa – Mariasia Ocena piwa Widawa – Wild Sour Love Ocena piwa Zamkowy Cieszyn – Red Roeselare Ale (Grand Champion Birofilia) Ocena piwa Skoro wszystkie Debiuty Miesiąca są już znane, czas na wybór Browaru Roku 2015. Ogłoszenie zwycięzcy wkrótce! Pozostałe premiery grudnia 2015: AleBrowar/BrewFist (BrewFist) – Baltic Freak Antybrowar – PROmocja Artezan – Too Young To Be Herod 2016 Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Luna Bednary – Ale Ciacho! Special Edition Bierhalle Wilanów – Pils, Weizen, Marcowe, Dunkel Birbant (Zarzecze) – ABW, Dr IPA Brodacz (Wąsosz) – Masochista Brofaktura – Dziki Kurant Brokreacja/Dukla (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Nafciarz Dukielski Browar Stu Mostów – WRCLW Rye RIS Browary Nyskie (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Vic Secret Doctor Brew (Bartek) – Target IPA, X-Rye, Summit IPA Fabryka Piwa (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Rakau in Krakau Filip Merynos (b.d.) – Czarny Wiewiór Gloger – Karty na Stół, Głos Wodza, Belgijski Zaciąg, Bilet do Frisco Golem (Kamionka) – Dybug Hopkins (Stary Browar Kościerzyna) – Transfuzja, Lśnienie Hopium – John Coffi, Snoop Hoppy Dog, Da Wheat Lynch Hopium/Inne Beczki – John Malinkovich, Cocos Zanel Hopo Jambo (Koreb) – Chmielowe Chynchy Hopster Beer (Wąsosz) – Indiana Inne Beczki (b.d.) – Pilzner Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Ale Zimowe Kamienica – Jasny Anioł, Czerwony Anioł, Ciemny Anioł Kingpin – Diggle Kraftwerk (Wąsosz) – Acid Rain Krajcar – Czarny Ląd Nepomucen – Golden Ale Perła – Weizenbock Perun (Wąsosz) – Kraina Welesa, Dziedzictwo Puławski Pilseweizer – ANDY’S ESB Pinta (Browar na Jurze) – Gluten Tag Free Piwne Podziemie – Party-Gyle Podgórz – Baron von Jaizen Pracownia Piwa – Hoppy New Year 2016 Pracownia Piwa/Browariat – Morelove Profesja – Przekupka Probus – Grzybobranie Rebelia (Wąsosz) – Ramones’k Reden Chorzów – Koźlak świąteczny Roch – Świąteczny Śliwkowy Stout Setka (Browar Jana) – Bitwa o Ławicę Solipiwko (Zarzecze) – Bruce Spirifer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Golden Ball, The Kop Stara Komenda – Świąteczny Kellerbier Staropolski – Pacific Wheat, French Saison, English IPA, Dunkel Weizen Stary Browar Kościerzyna – Piwo Gwiazdkowe Szpunt (Koreb) – Kāhaki Trzech Kumpli (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – American Beauty, Double PanIPAni Twigg – New Force Warsztat Piwowarski – Koniec Jesieni, Noc na Tarnogaju, Pszenica wersja H, Suite IPA Wąsosz – Piwo Bożonarodzeniowe Widawa/Kopyr – Ratel Wilk (b.d.) – Polish Hoppy Beer Zamkowy Cieszyn – West Coast IPA Zamkowy Młyn – Koelsch, Pszeniczne, American Amber Ale, Oatmeal Stout Zamość – Zamojski APA Złoty Pies – Femme Fatale Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się