DeltaYeti Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Cześć, od trzech warek w nowym mieszkaniu bardzo zastanawia mnie pewna sprawa. Poza tym, że mam bardzo twardą wodę (w zabutelkowanym piwie pojawia się osad jak np w czarnej herbacie) to ostatnie 3 piwa (IIPA, APA i Red Lager) chmielone po Amerykańsku, całkiem solidnie od 80g do 160g na 20l piwa, dramatycznie szybko straciło zapach i smak chmielu. Po 3 tygodniach od zabutelkowania super ale dosłownie tydzień później już praktycznie zero.. Ktoś miał podobne doświadczenie? Dodam, że wcześniej się tak nie działo ... Pozdrówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Spróbuj z dzbankiem filtrującym, robi na prawdę dobrą robotę, niewiele kosztuje, a przy okazji od razu możesz trochę zmodyfikować wodę odpowiednim filtrem (twardość, pH itp.). No albo woda ze sklepu. Dojdź do specyfikacji tej wody u dostawcy, będziesz wiedział co zmienić, w ciemno trochę trudno strzelać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Na forum jest kilku piwowarów z Gdańska, zapewne ktoś ma wodę z tego samego ujęcia co Ty. Również mam bardzo twardą wodę z ogromną zawartością minerałów (studnia głębinowa), czasem też mam taką lekką błonkę w butelcę ale wątpię czy to wina wody. Masz to zarówno w jasnych jak i ciemnych piwach? Odnośnie aromatu, to bez badania wody i określenia relacji siarczków do chlorków niewiele można powiedzieć, choć to i tak nie powinno mieć wpływu na tak gwałtowny spadek aromatu, o jakim piszesz. U mnie czegoś takiego nie ma ale od dawna już stosuję gips. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Osad czy błonka? Jeśli osad to moga to być drożdże. Zależy jakich zastosowałeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 A jak błonka to zakażenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.