Jump to content

zmiana mieszkania (wody)

Recommended Posts

Cześć,

od trzech warek w nowym mieszkaniu bardzo zastanawia mnie pewna sprawa.

Poza tym, że mam bardzo twardą wodę (w zabutelkowanym piwie pojawia się osad jak np w czarnej herbacie) to ostatnie 3 piwa (IIPA, APA i Red Lager) chmielone po Amerykańsku, całkiem solidnie od 80g do 160g na 20l piwa, dramatycznie szybko straciło zapach i smak chmielu. Po 3 tygodniach od zabutelkowania super ale dosłownie tydzień później już praktycznie zero..

Ktoś miał podobne doświadczenie?

Dodam, że wcześniej się tak nie działo ...

Pozdrówki :)

Spróbuj z dzbankiem filtrującym, robi na prawdę dobrą robotę, niewiele kosztuje, a przy okazji od razu możesz trochę zmodyfikować wodę odpowiednim filtrem (twardość, pH itp.). No albo woda ze sklepu.

Dojdź do specyfikacji tej wody u dostawcy, będziesz wiedział co zmienić, w ciemno trochę trudno strzelać

Na forum jest kilku piwowarów z Gdańska, zapewne ktoś ma wodę z tego samego ujęcia co Ty.

Również mam bardzo twardą wodę z ogromną zawartością minerałów (studnia głębinowa), czasem też mam taką lekką błonkę w butelcę ale wątpię czy to wina wody.

Masz to zarówno w jasnych jak i ciemnych piwach?

Odnośnie aromatu, to bez badania wody i określenia relacji siarczków do chlorków niewiele można powiedzieć, choć to i tak nie powinno mieć wpływu na tak gwałtowny spadek aromatu, o jakim piszesz. U mnie czegoś takiego nie ma ale od dawna już stosuję gips.