DeltaYeti Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Cześć, od trzech warek w nowym mieszkaniu bardzo zastanawia mnie pewna sprawa. Poza tym, że mam bardzo twardą wodę (w zabutelkowanym piwie pojawia się osad jak np w czarnej herbacie) to ostatnie 3 piwa (IIPA, APA i Red Lager) chmielone po Amerykańsku, całkiem solidnie od 80g do 160g na 20l piwa, dramatycznie szybko straciło zapach i smak chmielu. Po 3 tygodniach od zabutelkowania super ale dosłownie tydzień później już praktycznie zero.. Ktoś miał podobne doświadczenie? Dodam, że wcześniej się tak nie działo ... Pozdrówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Spróbuj z dzbankiem filtrującym, robi na prawdę dobrą robotę, niewiele kosztuje, a przy okazji od razu możesz trochę zmodyfikować wodę odpowiednim filtrem (twardość, pH itp.). No albo woda ze sklepu. Dojdź do specyfikacji tej wody u dostawcy, będziesz wiedział co zmienić, w ciemno trochę trudno strzelać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Na forum jest kilku piwowarów z Gdańska, zapewne ktoś ma wodę z tego samego ujęcia co Ty. Również mam bardzo twardą wodę z ogromną zawartością minerałów (studnia głębinowa), czasem też mam taką lekką błonkę w butelcę ale wątpię czy to wina wody. Masz to zarówno w jasnych jak i ciemnych piwach? Odnośnie aromatu, to bez badania wody i określenia relacji siarczków do chlorków niewiele można powiedzieć, choć to i tak nie powinno mieć wpływu na tak gwałtowny spadek aromatu, o jakim piszesz. U mnie czegoś takiego nie ma ale od dawna już stosuję gips. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Osad czy błonka? Jeśli osad to moga to być drożdże. Zależy jakich zastosowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 A jak błonka to zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się