Skocz do zawartości

przechowywanie otwartego ekstraktu slodowego


kusrob

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje  tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada.

Edytowane przez kusrob
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, 

Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje  tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada.

 

Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, 

Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje  tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada.[/size]

 

 

Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie (beczka 12,5 litra) przypleśniał przy korku. Po tym nie odważyłem się kupić większych opakowań. Przechowywane w piwnicy, chłodnej.

 

Wystarczy umyć, zdezynfekować i po problemie. Z ekstraktem w środku nie dzieje się nic złego. Przetestowane na własnej skórze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.