kusrob Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez kusrob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada. Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 U mnie (beczka 12,5 litra) przypleśniał przy korku. Po tym nie odważyłem się kupić większych opakowań. Przechowywane w piwnicy, chłodnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zamrażarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusrob Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam, Kupuje wlasnie EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 14 kg - Bruntal, i na poczatek chce zuzyc okolo 4 kg. Jak najlepiej przechowywac otwarty ekstrakt , Na kanistrze sa podstawowe informacje tj. temp. od 1-5 stopni - ale nie jest napisane jak dlugo. Myslalem zeby to poporcjowac i zapasteryzowac. Czy ktos juz to robil i jak to wplywa na jakosc pózniejszego piwa. Sory za brak polskich znaków , komputer z którego pisze prócz ó takowych nie posiada.[/size] Podstawowe pytanie - jak długo masz zamiar przechowywać otwarty ekstrakt? Na przestrzeni kilku miesięcy nic złego się z nim nie stanie, zwłaszcza, jeśli będziesz go przetrzymywać w "suchym i chłodnym pomieszczeniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 U mnie (beczka 12,5 litra) przypleśniał przy korku. Po tym nie odważyłem się kupić większych opakowań. Przechowywane w piwnicy, chłodnej. Wystarczy umyć, zdezynfekować i po problemie. Z ekstraktem w środku nie dzieje się nic złego. Przetestowane na własnej skórze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się