ponton Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam,mam pytanie,czy po 8 dniach burzliwej fermentacji na powierzchni jest możliwy kożuch ?(czy to normalne)piwo to American Amber Ale 14 " górna fermentacja. zlałem na cichą ale wyglądało to średnio,smak i zapach naturalny,pewnie infekcja !!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zabrakło najważniejszej informacji. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam,mam pytanie,czy po 8 dniach burzliwej fermentacji na powierzchni jest możliwy kożuch ?(czy to normalne)piwo to American Amber Ale 14 " górna fermentacja. zlałem na cichą ale wyglądało to średnio,smak i zapach naturalny,pewnie infekcja !!!!!!! DSC_0049.JPG Trudno mi sparsować tę wypowiedź, ale jeśli pytasz czy kożuch ze zdjęcia jest objawem infekcji to nie jest. To są drożdże. ponton 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Drożdze FERMENTIS SAFALE US-05 pytam bo to moja piąta warka ,ale trzecia przez zacieranie,nie miałem podobnej przygody przy poprzednich,więc lekko sie zgrzałem Edytowane 9 Stycznia 2016 przez ponton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Lepiej było poczekać z przelewaniem na cichą... 8 dni burzliwej to nie jest za długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Przy US-05 taki kożuch bardzo często zostaje nawet po fermentacji, też tak miałem. Drożdże zbijają się po prostu w taką czapę i nie chcą opaść na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Dziękuje za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Spokojnie, tak jak pisali koledzy to nie jest infekcja, to są drożdże, a ten szczep szczególnie lubi tworzyć na powierzchni piwa taki właśnie gruby, zwarty kożuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Też tak miałem za każdym razem jak używałem US-05 proszę się nie martwić to nie infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Również potwierdzam, piwo na US-05 musiałem zlewać spod tego, bo nawet po przedłużonej burzliwej sporo zostało . Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 swoją drogą (kiepskie trochę zdjęcie) wygląda jak by było dużo piany tam,więc fermentacja może jeszcze być rozkręcona mocno,a teraz jak zlałeś to może być kiepsko w ilu stopniach to stało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ja nie czekam na to aż opadnie kożuch bo bym sie nie doczekał (chodzi oczywiście o US-05 na których często robie piwo) i po 7-9 dniach przelewam na cichą. Na cichej dopiero czekam minimum półtora tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 stało w ok 19-20 "C na cichej jest ok, potrzymam zgodnie z podpowiedziami ok 10 dni i w butle:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się