PKorzuszek Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Witam Zabieram się za uwarzenie drugiej warki, pierwsza była z brewkita a tą chcę zarobić z płynnego ekstraktu od Gozdawy. Docelowa objętość 11 litrów. Ekstrakt słodowy Gozdawa jasny 1,7 kg Gotowany z chmielami po uzupełnieniu wodą do 7 litrów (posiadam garnek 8l i na razie nie dam rady zainwestować w większy). Chmielenie 60 min Marynka 15g 10 min Lubelski 10g 5 min Lubelski 5g Wystudzenie i uzupełnienie do 11 litrów. Drożdże Safale S-04, fermentacja w temperaturze 19-20°C. Czy chmielenie może zostać czy wprowadzić jakieś zmiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zakładając że marynka ma 6%a-a a lubelski 3%a-a to wychodzi ok 25 IBU. Temperaturę fermentacji możesz obniżyć jak masz możliwość, bo w otoczeniu 19 to w wiadrze może być 22-23 a to już za dużo. Tego lubelskiego możesz trochę więcej sypnąć, 5g na 5 min będzie prawie niewyczuwalne, Popatrz np na tą recepturę: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Pytanie co chcesz uzyskać? Z tej receptury na pewno nie uzyskasz aromatu chmielowego, a na tym jak się domyslam Ci zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PKorzuszek Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 No właśnie chciałbym aby było czuć Lubelski, bo chce uwarzyć kilka niewielkich warek na ekstrakcie z różnymi chmielami. Mam zakupione 30g Lubelskiego i zużyje go w całości. Mam pytanie odnośnie temperatury pracy drożdży, w domu temperatura waha się pomiędzy 19 a 21, natomiast w komórce w bloku mam 13 stopni. Czy te 13 to nie za mało dla S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Fermentis podaje takie temp. dla tego szczepu: 12-25°C (53.6-77°F) ideally 15-20°C (59-68°F) S04 w temp. ok 20 są dość estrowe, jak wrzucisz do 13C, to jak fermentacja się rozpocznie to sądzę, że o jakiś stopień może dwa się podniesie. Ja bym zrobił zimny start i doglądał piwo regularnie, jak fermentacja zacznie spowalniać to przeniósł do cieplejszego pomieszczenia. Ludzie piszą, że przy całej "zimnej" fermentacji ponoć potrafią pozostawiać wyraźne ilości diacetylu, sam nie wiem, nie sprawdzałem. Natomiast RIS fermentowany wg podobnego schematu - start fermentacji na 15C, lekkie podnoszenie temp. w trakcie trwania fermentacji, a gdy zaczęła spowalniać przeniesienie do temp. 18-21C, jak na razie zapowiada się dobrze, być może został jeszcze lekki aldehyd octowy po fermentacji, ale ogólnie wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się