wena Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 No teraz już tylko czekamy na efekty. Jak zaczniesz degustwać to sie pochwal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Sprawdziłem to jeszcze raz i mi wychodzi że w tej recepturze z chmieleniem w zacierze dostaniesz 39 IBU?s zamiast 44. Więc trochę mniej ale różnica jest mała. Hmm... to mi bliżej wychodzi 12% niż 30%. Zobacz co masz konfiguracji: Option -> System Settings -> Hop Caclulations' date=' Utilization & Storage. Tam jest m.in. "% Utilization Increase or Decrease for Mash Hopping", ja mam -30% i tak też mi help podpowiada że jest domyślnie.[/quote'] Ok, zostawiam tak jak napisałem, gotuję do końca z chmielem, trochę tego aromatu też się mniej wydostanie ponieważ chmiel siedzi w woreczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 No teraz już tylko czekamy na efekty. Jak zaczniesz degustwać to sie pochwal. Odnośnie degustacji, jak długo musi odstać piwko górnej fermentacji aby nadawało się do degustacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 5-7 dni burzliwej zalecałbym 10-14 dni cichej butelkowanie i znowu 14-21 dni do pierwszej próby. Czym dłużej będziej lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 5-7 dni burzliwejzalecałbym 10-14 dni cichej butelkowanie i znowu 14-21 dni do pierwszej próby. Czym dłużej będziej lepiej. Panowie jeszcze jeden problem a w zasadzie dylemat mam, pisałem już w innym wątku, chodzi o zadanie gęstwy, mam obawy ponieważ jeszcze tego nie robiłem, a nie chciał bym sknocić do końca już źle od początku warzonego piwka. Mam dwa słoiki z poprzedniej warki, 2x0,5l, do jednego eksperymentalne dodałem wody z cukrem i po chwili drożdże zaczęły pracować, niestety gęstwa była źle zebrana, ponieważ została zebrana w całości, po zebraniu w słoiki utworzyły się trzy warstwy, gęstwa, piwo, gęstwa, słoiki wyparzone wrzątkiem, dodatkowo oxi pro, czy mogę taką gęstwą wystartować brzeczkę taką gęstwą bez obaw, czy może lepiej dać suche drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Możesz, weź to z wierzchu ze trzy łyżki i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Panowie jeszcze jeden problem a w zasadzie dylemat mam, pisałem już w innym wątku, chodzi o zadanie gęstwy, mam obawy ponieważ jeszcze tego nie robiłem, a nie chciał bym sknocić do końca już źle od początku warzonego piwka. Mam dwa słoiki z poprzedniej warki, 2x0,5l, do jednego eksperymentalne dodałem wody z cukrem i po chwili drożdże zaczęły pracować, niestety gęstwa była źle zebrana, ponieważ została zebrana w całości, po zebraniu w słoiki utworzyły się trzy warstwy, gęstwa, piwo, gęstwa, słoiki wyparzone wrzątkiem, dodatkowo oxi pro, czy mogę taką gęstwą wystartować brzeczkę taką gęstwą bez obaw, czy może lepiej dać suche drożdże? Panem nie jestem, ale spróbuję odpowiedzieć Gęstwę zebrałeś poprawnie. Ja na Twoim miejscu dodałabym gęstwę bez robienia startera (na takie rzeczy przyjdzie kiedyś czas). Weź słoik do którego nie dodawałeś cukru, postaw w temperaturze pokojowej, aby się drożdże trochę się ogrzały. Przed zadaniem gęstwy do fermentora zlej do zlewu płyn znad drożdży, zakręć lekko słoikiem, i wlej drożdże do fermentora. Na dnie słoika zostaną osady. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 (edytowane) Panowie jeszcze jeden problem a w zasadzie dylemat mam' date=' pisałem już w innym wątku, chodzi o zadanie gęstwy, mam obawy ponieważ jeszcze tego nie robiłem, a nie chciał bym sknocić do końca już źle od początku warzonego piwka. Mam dwa słoiki z poprzedniej warki, 2x0,5l, do jednego eksperymentalne dodałem wody z cukrem i po chwili drożdże zaczęły pracować, niestety gęstwa była źle zebrana, ponieważ została zebrana w całości, po zebraniu w słoiki utworzyły się trzy warstwy, gęstwa, piwo, gęstwa, słoiki wyparzone wrzątkiem, dodatkowo oxi pro, czy mogę taką gęstwą wystartować brzeczkę taką gęstwą bez obaw, czy może lepiej dać suche drożdże?[/quote']Panem nie jestem, ale spróbuję odpowiedzieć Gęstwę zebrałeś poprawnie. Ja na Twoim miejscu dodałabym gęstwę bez robienia startera (na takie rzeczy przyjdzie kiedyś czas). Weź słoik do którego nie dodawałeś cukru, postaw w temperaturze pokojowej, aby się drożdże trochę się ogrzały. Przed zadaniem gęstwy do fermentora zlej do zlewu płyn znad drożdży, zakręć lekko słoikiem, i wlej drożdże do fermentora. Na dnie słoika zostaną osady. Powodzenia Mam tej gęstwy około 350ml czy na warkę 26l wystarczy? Edytowane 6 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Mam tej gęstwy około 350ml czy na warkę 26l wystarczy? Wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Mam tej gęstwy około 350ml czy na warkę 26l wystarczy? Wystarczy A powiedz mi Dori czy jeśli mi podczas gotowania odparowało 3l to uzupełnić te 3l wodą czy już nic nie dolewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 A powiedz mi Dori czy jeśli mi podczas gotowania odparowało 3l to uzupełnić te 3l wodą czy już nic nie dolewać? Zostaw tak jak jest Chyba, że celujesz w jakiś określony ekstrakt, jeśli nie to już nic nie kombinuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 A powiedz mi Dori czy jeśli mi podczas gotowania odparowało 3l to uzupełnić te 3l wodą czy już nic nie dolewać? Zostaw tak jak jest Chyba' date=' że celujesz w jakiś określony ekstrakt, jeśli nie to już nic nie kombinuj [/quote'] Dzięki wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 To piwo to chyba kandydat na GRAND CHAMPIONA 2010 w kategorii open. Tyle osób doradzało. To będzie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się