virus900213 Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Robię Dark ALE z kitu. Wszystko wysterylizowałem, wymieszałem jak trzeba. Piwko nastawiłem 3 doby temu. W rurce nie bulgotało, więc dziś dokładnie obkleiłem brzegi pojemnika izolacją. Przed oklejeniem zajrzałem do środka. Czy tak powinna wyglądać trzydniowa fermentacja? Temperatura 22/23 stopnie. 15 minut po oklejeniu rurka zaśpiewała 4/5 razy, więc może dopiero zaczęło pracować, ale trzy doby to chyba trochę za dużo, zwłaszcza na śladową ilość piany. Będzie coś z tego piwka, czy nic nie da się zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Hmmm, optycznie to może nawet i schyłkowy etap fermentacji? Jakby takie coś zobaczył, tak bym sobie pomyślał. Zwłaszcza, że na ściankach fermentora widać dokąd sięgała piana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
virus900213 Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 (edited) Czyli najprawdopodobniej gazy uciekały przez nieszczelną pokrywę? Bo teraz rurka pyka co półtorej/dwie minuty. Te ślady po pianie mogły pochodzić z etapu łączenia składników. Fermentor nie jest na tyle przeźroczysty, abym mógł wcześniej zobaczyć gdzie sięga piana. Reasumując. Piwo nadaje się do butelkowania? Jeśli tak, to kiedy? Edited January 15, 2016 by virus900213 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Kolego czy ja dobrze zrozumiałem, że po trzech dniach chcesz butelkować piwo? Czasami fermentacja burzliwa trwa 3 tygodnie nie dni. Masz na forum napisane tysiąc razy, że jeżeli blg nie zmienia się przez 3 dni z rzędu to fermentacja dobiegła końca, chyba że masz niepokojąco wysokie BLG. Daj temu piwu spokój i zostaw jeszcze na jakiś czas. Nie zaglądaj do fermentora bo jeszcze coś ci tam wleci i będzie smutnazaba.bmp Każdy na początku chciał jak najszybciej, ale to tak niestety nie działa. Cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
virus900213 Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Mr_Kasztan Źle mnie zrozumiałeś. Nie chcę butelkować, tylko nie kilu forach wyczytałem, że po tym czasie powinna być wyższa piana i martwię się, że z piwkiem jest coś nie tak. Jestem cierpliwy, ale bałem się, że stracę wszystko. Zajrzałem tylko na zrobienie szybkiej fotki, więc do zakażenia nie dojdzie Wiem, że trochę sraczkuje, ale to chyba normalne przy pierwszej warce. Spoko. Poczekam i zobaczymy co będzie dalej. Nie będę piwka zaczepiał. Dzięki za odpowiedź. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 (edited) Dałeś taką temperaturę, że prawdopodobnie już przefermentowało. 22-23°C to temperatura odpowiednia dla belgów... /edit, jakie tam drożdże są w zestawie? Edited January 15, 2016 by mc007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
virus900213 Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 To drożdże z zestawu dark ale coopersa. Nie mam już opakowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 OK, to źle cię zrozumiałem. Co by nie było, temperatura była wysoka, ale i tak będzie smakować. Ja swoje pierwsze robiłem przy 25C na zewnątrz i też wypiłem. Zostaw, niech sobie drożdże zrobią co mają do zrobienia i będziesz butelkować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
virus900213 Posted January 16, 2016 Author Share Posted January 16, 2016 Sprawdziłem dziś Blg i wynosi 1,5. Przypomnę, że piwo stoi od wtorku. Sprawdzać jeszcze przez następne dni czy się nie zmienia i butelkować? Wydaje mi się dość szybko. Powiem jeszcze jedno. Spróbowałem trochę. Pachnie lekko drożdżami, ale ma smak świetnego piwa. Aż jestem w szoku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted January 17, 2016 Share Posted January 17, 2016 1.5 BLG? Nigdy nie robiłem piwa z kitu, ale wydaje mi się, że trochę nisko. Czy aby nie korzystasz z balingometru Biowinu? Sprawdź w wodzie o temperaturze 20C czy wskazuje ci 0 BLG. Jak nie to musisz dokonać korekty. Co do butelkowania. Na prawdę daj temu piwu spokój. Niech sobie postoi jeszcze tydzień. Wiem, że ci się spieszy, ale poczekaj. Co to twoje pokolenie takie niecierpliwe? ; ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
virus900213 Posted January 17, 2016 Author Share Posted January 17, 2016 Spoko. Jestem wędkarzem, więc jestem cierpliwy Tylko planowałem trzymać się instrukcji i uczyć się na swoich błędach. Teoretycznie jutro lub pojutrze mogę butelkować. Myślisz Kasztan, żeby jednak lepiej poczekać? Jak mówi doświadczenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Doświadczenie to ja mam za małe, ale lepiej poczekać moim zdaniem. Nawet jeżeli bezpiecznie jest butelkować, to zawsze coś ci tam drożdże jeszcze dojedzą i piwo będzie lepsze. Trochę się wyklaruje etc. Daj mu spokój do weekendu i będzie pan zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.