virus900213 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Robię Dark ALE z kitu. Wszystko wysterylizowałem, wymieszałem jak trzeba. Piwko nastawiłem 3 doby temu. W rurce nie bulgotało, więc dziś dokładnie obkleiłem brzegi pojemnika izolacją. Przed oklejeniem zajrzałem do środka. Czy tak powinna wyglądać trzydniowa fermentacja? Temperatura 22/23 stopnie. 15 minut po oklejeniu rurka zaśpiewała 4/5 razy, więc może dopiero zaczęło pracować, ale trzy doby to chyba trochę za dużo, zwłaszcza na śladową ilość piany. Będzie coś z tego piwka, czy nic nie da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Hmmm, optycznie to może nawet i schyłkowy etap fermentacji? Jakby takie coś zobaczył, tak bym sobie pomyślał. Zwłaszcza, że na ściankach fermentora widać dokąd sięgała piana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus900213 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Czyli najprawdopodobniej gazy uciekały przez nieszczelną pokrywę? Bo teraz rurka pyka co półtorej/dwie minuty. Te ślady po pianie mogły pochodzić z etapu łączenia składników. Fermentor nie jest na tyle przeźroczysty, abym mógł wcześniej zobaczyć gdzie sięga piana. Reasumując. Piwo nadaje się do butelkowania? Jeśli tak, to kiedy? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez virus900213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Kolego czy ja dobrze zrozumiałem, że po trzech dniach chcesz butelkować piwo? Czasami fermentacja burzliwa trwa 3 tygodnie nie dni. Masz na forum napisane tysiąc razy, że jeżeli blg nie zmienia się przez 3 dni z rzędu to fermentacja dobiegła końca, chyba że masz niepokojąco wysokie BLG. Daj temu piwu spokój i zostaw jeszcze na jakiś czas. Nie zaglądaj do fermentora bo jeszcze coś ci tam wleci i będzie smutnazaba.bmp Każdy na początku chciał jak najszybciej, ale to tak niestety nie działa. Cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus900213 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Mr_Kasztan Źle mnie zrozumiałeś. Nie chcę butelkować, tylko nie kilu forach wyczytałem, że po tym czasie powinna być wyższa piana i martwię się, że z piwkiem jest coś nie tak. Jestem cierpliwy, ale bałem się, że stracę wszystko. Zajrzałem tylko na zrobienie szybkiej fotki, więc do zakażenia nie dojdzie Wiem, że trochę sraczkuje, ale to chyba normalne przy pierwszej warce. Spoko. Poczekam i zobaczymy co będzie dalej. Nie będę piwka zaczepiał. Dzięki za odpowiedź. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Dałeś taką temperaturę, że prawdopodobnie już przefermentowało. 22-23°C to temperatura odpowiednia dla belgów... /edit, jakie tam drożdże są w zestawie? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus900213 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 To drożdże z zestawu dark ale coopersa. Nie mam już opakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 OK, to źle cię zrozumiałem. Co by nie było, temperatura była wysoka, ale i tak będzie smakować. Ja swoje pierwsze robiłem przy 25C na zewnątrz i też wypiłem. Zostaw, niech sobie drożdże zrobią co mają do zrobienia i będziesz butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus900213 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Sprawdziłem dziś Blg i wynosi 1,5. Przypomnę, że piwo stoi od wtorku. Sprawdzać jeszcze przez następne dni czy się nie zmienia i butelkować? Wydaje mi się dość szybko. Powiem jeszcze jedno. Spróbowałem trochę. Pachnie lekko drożdżami, ale ma smak świetnego piwa. Aż jestem w szoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 1.5 BLG? Nigdy nie robiłem piwa z kitu, ale wydaje mi się, że trochę nisko. Czy aby nie korzystasz z balingometru Biowinu? Sprawdź w wodzie o temperaturze 20C czy wskazuje ci 0 BLG. Jak nie to musisz dokonać korekty. Co do butelkowania. Na prawdę daj temu piwu spokój. Niech sobie postoi jeszcze tydzień. Wiem, że ci się spieszy, ale poczekaj. Co to twoje pokolenie takie niecierpliwe? ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus900213 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Spoko. Jestem wędkarzem, więc jestem cierpliwy Tylko planowałem trzymać się instrukcji i uczyć się na swoich błędach. Teoretycznie jutro lub pojutrze mogę butelkować. Myślisz Kasztan, żeby jednak lepiej poczekać? Jak mówi doświadczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Doświadczenie to ja mam za małe, ale lepiej poczekać moim zdaniem. Nawet jeżeli bezpiecznie jest butelkować, to zawsze coś ci tam drożdże jeszcze dojedzą i piwo będzie lepsze. Trochę się wyklaruje etc. Daj mu spokój do weekendu i będzie pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się