yarrro Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Co sądzicie o przeprowadzeniu fermentacji portera etapami? Mam na myśli przygotowanie brzeczki ~12 Blg, rozpoczęcie jej fermentacji i dodanie później ekstraktu słodowego - załóżmy przy Blg na poziomie 6-8. Chodzi mi o uproszczenie zadawania drożdży. Dla 23l brzeczki 22 Blg kalkulatory wyliczają starter o objętości ok. 4 litrów, co jest dla mnie kłopotem - mam kolby o pojemności tylko 2 litrów. Z kolei gęstwy po lagerze nie mam, a robić go i czekać kilku tygodni nie chce się A na dwulitrowej kolbie zrobię starter akurat na uruchomienie fermentacji brzeczki ~12 Blg. Oczywiście jakoś tam da się to zrobić (np. używając kilku saszetek suchych drożdży), ale chodzi mi o takie właśnie uproszczenie. Tak chyba robią winiarze. Czy są jakieś przeciwwskazania? Chodzi mi o to, czy fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Możliwość zarażenia w trakcie dodawania ekstraktu to oczywiste ryzyko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Jest to jakaś metoda, będzie dobrze. Dodaj ekstrakt zaraz jak fermentacja ruszy na całego. Drożdże będą rozbujane i z chęcią przerobią nowe cukry. Nie baw się w aptekarza Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kentaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abstynent Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Śmiało możesz tak robić. Z tego co wiem w Artezanie tak robią, lub robili, że jednego dnia robią jedną warkę, zadają drożdże i następnego dnia dolewają drugą warkę do fermentora. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Abstynent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Z tego co wiem w Artezanie tak robią, lub robili, że jednego dnia robią jedną warkę, zadają drożdże i następnego dnia dolewają drugą warkę do fermentora. Tu chodzi o co innego, w browarach zazwyczaj masz o wiele mniejszą warzelnię i w zależności od tego ile razy większa jest pojemność tanków fermentacyjnych, tyle warek trzeba "klepnąć" aby tank zapełnić. Dwie warki można spokojnie ogarnąć jednego dnia, ale jak już masz tank większy 4 x od warzelni, to trzeba proces rozkładać na dwa dni. @yarrro Na zdrowy rozsądek, wydaje mi się, że powinno to być całkiem sensowne rozwiązanie, drożdże się już rozruszają i częściowo namnożą. Możesz też zrobić starter kilkustopniowy jeśli chcesz i też osiągniesz wystarczającą ilość komórek drożdżowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Co sądzicie o przeprowadzeniu fermentacji portera etapami? Mam na myśli przygotowanie brzeczki ~12 Blg, rozpoczęcie jej fermentacji i dodanie później ekstraktu słodowego - załóżmy przy Blg na poziomie 6-8. .......... Ja bym próbował dodawać na poziomie 8-10 Blg, albo i wcześniej. Spadek gęstości świadczy, że drożdże przestały się rozmnażać, a zaczęły fermentować. Zwiększenie poziomu cukrów w momencie, gdy już mamy dosyć pokaźną zawartość alkoholu, może spowodować zatrzymanie fermentacji. Tak se wykombinowałem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 No to zacząłem. Z 7,4 kg słodów wyszło 25.6 kg brzeczki @17 Blg... całkiem nieźle. BS2 pokazuje, że ekstrakt i kolor mieszczą się granicach portera bałtyckiego. Dalsza kalkulacja wskazuje, że można jeszcze dodać ok. 1 kg ekstraktu jasnego. Sie zobaczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się