yarrro Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Co sądzicie o przeprowadzeniu fermentacji portera etapami? Mam na myśli przygotowanie brzeczki ~12 Blg, rozpoczęcie jej fermentacji i dodanie później ekstraktu słodowego - załóżmy przy Blg na poziomie 6-8. Chodzi mi o uproszczenie zadawania drożdży. Dla 23l brzeczki 22 Blg kalkulatory wyliczają starter o objętości ok. 4 litrów, co jest dla mnie kłopotem - mam kolby o pojemności tylko 2 litrów. Z kolei gęstwy po lagerze nie mam, a robić go i czekać kilku tygodni nie chce się A na dwulitrowej kolbie zrobię starter akurat na uruchomienie fermentacji brzeczki ~12 Blg. Oczywiście jakoś tam da się to zrobić (np. używając kilku saszetek suchych drożdży), ale chodzi mi o takie właśnie uproszczenie. Tak chyba robią winiarze. Czy są jakieś przeciwwskazania? Chodzi mi o to, czy fermentacja będzie przebiegać prawidłowo. Możliwość zarażenia w trakcie dodawania ekstraktu to oczywiste ryzyko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 (edited) Jest to jakaś metoda, będzie dobrze. Dodaj ekstrakt zaraz jak fermentacja ruszy na całego. Drożdże będą rozbujane i z chęcią przerobią nowe cukry. Nie baw się w aptekarza Edited January 20, 2016 by kentaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abstynent Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 (edited) Śmiało możesz tak robić. Z tego co wiem w Artezanie tak robią, lub robili, że jednego dnia robią jedną warkę, zadają drożdże i następnego dnia dolewają drugą warkę do fermentora. Edited January 20, 2016 by Abstynent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 20, 2016 Share Posted January 20, 2016 Z tego co wiem w Artezanie tak robią, lub robili, że jednego dnia robią jedną warkę, zadają drożdże i następnego dnia dolewają drugą warkę do fermentora. Tu chodzi o co innego, w browarach zazwyczaj masz o wiele mniejszą warzelnię i w zależności od tego ile razy większa jest pojemność tanków fermentacyjnych, tyle warek trzeba "klepnąć" aby tank zapełnić. Dwie warki można spokojnie ogarnąć jednego dnia, ale jak już masz tank większy 4 x od warzelni, to trzeba proces rozkładać na dwa dni. @yarrro Na zdrowy rozsądek, wydaje mi się, że powinno to być całkiem sensowne rozwiązanie, drożdże się już rozruszają i częściowo namnożą. Możesz też zrobić starter kilkustopniowy jeśli chcesz i też osiągniesz wystarczającą ilość komórek drożdżowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 Co sądzicie o przeprowadzeniu fermentacji portera etapami? Mam na myśli przygotowanie brzeczki ~12 Blg, rozpoczęcie jej fermentacji i dodanie później ekstraktu słodowego - załóżmy przy Blg na poziomie 6-8. .......... Ja bym próbował dodawać na poziomie 8-10 Blg, albo i wcześniej. Spadek gęstości świadczy, że drożdże przestały się rozmnażać, a zaczęły fermentować. Zwiększenie poziomu cukrów w momencie, gdy już mamy dosyć pokaźną zawartość alkoholu, może spowodować zatrzymanie fermentacji. Tak se wykombinowałem :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarrro Posted January 24, 2016 Author Share Posted January 24, 2016 No to zacząłem. Z 7,4 kg słodów wyszło 25.6 kg brzeczki @17 Blg... całkiem nieźle. BS2 pokazuje, że ekstrakt i kolor mieszczą się granicach portera bałtyckiego. Dalsza kalkulacja wskazuje, że można jeszcze dodać ok. 1 kg ekstraktu jasnego. Sie zobaczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.