siwy99 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Witam ! mam małe pytanko czy brak widocznego przełomu podczas warzenia może mieć wpływ na klarowność piwa w temp 10 stopni i zmętnienie na zimno ok 4 stopni cel.? Mój pierwszy pils (pierwsza warka) po ok 3 tygodniach burzliwej był delikatnie mętny na zdjęciu jest po dwu tygodniach ale po 3 był taki sam Czy to że przez pierwszy tydzień fermentował w 13-14 stu stopniach moze mieć wpływ ? Po cichej trochę się wyklarował ale mętniał na zimno ,to była moja pierwsza warka i nie mogłem się doczekać więc nie lagerowałem go tylko zabutelkowałem i po tygodniu poszedł w ruch ,wszystkim ten pils smakował tylko był delikatnie mętny po schodzeniu Jak robiłem następnego pilsa to popełniłem kilka błędów dałem za dużo wody do zacierania a potem za długo wysładzałem i w efekcie wyszło mi za dużo brzeczki o 10 litrów i blg 9,5 . Więc pomyślałem że będę warzył aż blg wzrośnie do 10,5 i dopiero zacznę warzenie z chmieleniem , pierwszą godzinę warzyłem na pełnej mocy 6kw i odparowało ok 8-9 litrów w drugiej godzinie warzenia nastąpił niesamowity przełom czyli tak po półtorej godziny , warzyłem aż uzyskałem 11,5 blg ok 2 godziny , ale za to piwo po burzliwej 3 tyg jest bardzo klarowne ! Czy takie długie warzenie może mieć wpływ na klarowność piwa ? Pozdrawiam siwy. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez siwy99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Przecież to piwo na zdjęciu nie jest jakoś mocno mętne. Jest wyraźnie opalizujące, ale bez przesady, wszystko jak najbardziej w normie. Przełom w jakimś stopniu może mieć na to wpływ, temperatura fermentacji raczej nie za bardzo. Przy chmieleniu na zimno zmętnienie też jest normalne. Jak chcesz uniknąć zmętnienia na zimno to sypnij mech irlandzki. Ale ogólnie tak jak mówię, klarowność jest bez większego zarzutu, pamiętaj, że to jest piwo niefiltrowane, więc o idealną klarowność jest ciężko i w większości stylów jest tak naprawdę zbędna. Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Jak chcesz uniknąć zmętnienia na zimno to sypnij mech irlandzki. Mech może mieć na to wpływ, ale nie musi, a z mojego doświadczenia wynika, że nie ma na to wpływu. Jak zaczynałem warzyć to miałem zmętnienie na zimno i różnych rzeczy próbowałem żeby to wyeliminować. Nic nie pomagało, a zmętnienie w końcu zniknęło po przejściu ... z kranówki na wodę RO FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 No tak, nie mówię, że to zawsze działa, ale jest to jakiś kierunek, który można wypróbować. Mi się wydaje, że trochę różnicę zaobserwowałem u siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się