giusto Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 (edytowane) ##warka No1## Brewkit Coopers Bitter ##warka No2## Pale Ale Surowce: słód Pale Ale 4,0 kg Pilzneński - 0,5kg słód monachijski - 0,3kg chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g) chmiel aromatyczny lubelski 15g Safale S-04 Zacieranie: Zasyp 13l wody o temp. 65°C, podgrzana do 67°C 67°C - 60' -> 72°C podjazd do 75-78°C i filtracja Gotowanie 70': w 0' 15g Magnum w 60' 15g Lubelskiego początkowe °Blg15 końcowe °Blg 4 ##warka No3## zacieranie Słody: 4,5 pilzneński, 500g monachijski 150g pszeniczny 50g zakwaszający 40` w 63°C 30` w 72°C Chmiele do zacierania (mój błąd) 40g marynki w szyszkach 30g lubelskiego w szyszkach Chmielenie do gotowania 0` 25g marynki 45` 20 lubelskiego gotowanie 63C 40` 72C 25` urzyta gęstwa z poprzedniej warki Pale Ale °Blg 14 ##warka No4## zacieranie słody: 4,5kg monachijski 0,5kg pale ale 100g zakwaszający 30` w 63°C 30` w 72°C gotowanie 70 min 0` 30g marynka 45` 30g żatecki Drożdże safale us-05 °Blg 13 Edytowane 20 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 (edytowane) Doszła kolejna warka:#5# Surowce: Pilzneński - 5kg Karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg Carapils - 0,2kg Marynka granulat - 30g Lubelski szyszki - 25g Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego Safale S-04 Wyszło ok. 22l 14,5°Blg 23-01-2010 zlane na cichą 29-01-2010 butelkowane z dodatkiem 4g glukozy/0,5l Edytowane 29 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Warka #6# Surowce: Pilzneński - 4kg Caramunich I - 0,3kg Carapils - 0,2kg melanoidowy - 0,2kg pale ale - 0,4 kg Magnum szyszki - 25g Lubelski szyszki - 25g gęstwa z drożdży safale us-05 Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego wyszło 22l 13,5 °Blg 24-01-2010 zlane na burzliwą 29-01-2010 zlane na cichą 06-02-2010 zabutelkowane BB Edytowane 29 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Warka nr #7# słody: Pale Ale - 5 kg Zakwaszający - 0,05 kg Melanoidowy - 0,2 kg Pszeniczny - 0,3 kg Zacieranie: 40` w 63°C 30` w 72°C gotowanie 70` 0` 30g marynki w szyszkach 45`20g saaz w szyszkach Wyszło 25l 14,5°Blg 25-01-2010 zlane na burzliwą 07-02-2010 zlane na cichą gęstwa z drożdży safale us-05 BB Edytowane 17 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 29 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 (edytowane) Warka #8# 4 kg pilzneński 0,5 kg monachijski 0,3 kg pszeniczny 0,2 kg caramber 0,15 czekoladowy 0,2 caramunich I 0,2 kg karapils 0.25 kg glukozy zacieranie: 52°C - 15 min 63°C - 40 min 72°C - 40 min Gotowanie: 70` 0` - 35g marynki 60`- 20g saaz 60`- 10g mchu irlandzkiego wyszło 23l 12°Blg gęstwa z drożdży safale us-05 30-01-2010 zlane na burzliwą 06-02-2010 zlane na cichą końcowe °Blg 2,5 13-02 zabutelkowane z 4g/05l glukozy Edytowane 13 Lutego 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) warka nr #9# monachijski 4,5kg Caramunich I 200g pszeniczny 300g karmelowy jasny Strzegom 200g zakwaszający 100g 30` w 62°C 40` w 72°C Gotowanie 70` 0`30g marynki 60` 29g saaz wyszło 22l 14°Blg gęstwa z drożdży safale us-05 06-02-2010 fermentacja burzliwa 21-02-2010 zabutelkowane z 4g/0,5l glukozy odfermentowało do 4,5°Blg Edytowane 21 Lutego 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 warka nr #9#monachijski 4,5kg Caramunich I 200g pszeniczny 300g armelowy jasny Strzegom 200g zakwaszający 100g 30` w 62°C 40` w 72°C Gotowanie 70` 0`30g marynki 60` 29g saaz wyszło 22l 14°Blg fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki giusto mam dwa pytania: 1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy??? 2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) warka nr #9#monachijski 4' date='5kg Caramunich I 200g pszeniczny 300g armelowy jasny Strzegom 200g zakwaszający 100g 30` w 62°C 40` w 72°C Gotowanie 70` 0`30g marynki 60` 29g saaz wyszło 22l 14°Blg fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki[/quote'] giusto mam dwa pytania: 1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy??? 2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki :) Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem Witaj, warek nie nazywam, tylko numeruję, a drożdże do warek to safale, od kilku warek zbierane gęstwy i nowe piwka startowane właśnie drożdżami z gęstwy safale us-05. Poprawiłem moje opisy aby były czytelniejsze i żeby nikt więcej nie zachodził w głowę o co chodzi. Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)? Edytowane 11 Lutego 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)? Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)? W ubiegłym roku na Saflagerach S-23 zrobiłem 6 warek. Wszystkie udane i smaczne. Zbierałem i wykorzystywałem również gęstwy z S-04, T-58, WB-06, S-33, W 34/70, nigdy nie miałem problemu z zakażeniem, a wszystkie piwa uważam za udane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki 3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze, jeżeli się go podzieli do kilku słoików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki 3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote'] No i tak właśnie robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']No i tak właśnie robię Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę. giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']No i tak właśnie robię Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę. giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote'] Właśnie o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej. Właśnie o to mi chodziło. Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote']Właśnie o to mi chodziło. Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu Luz. Gdzieś czytałem (chyba Coder tu pisał), że zadając gęstwę bezpośrednio z fermentora po burzliwej do kolejnej brzeczki można zrobić nawet 20 warek szeregowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Wark #10# IPA Słody: pale ale 5kg monachijski 1kg melanoidowy 0,6kg caraamber 0,4kg Zacieranie jedno temperaturowe 60` w 68°C podjazd do 73°C i przerwa do uzyskania negatywnej próby jodowej (15min) podgrzanie do 77°C i filtracja Gotowanie 70` 0` 40g marynki 60`25g saaz 60` 10g mchu irlandzkiego wyszło około 24l 17°Blg wystartowane na drożdżach safale s-04 13-02-2009 fermentacja burzliwa 16-02-2010 cicha Edytowane 21 Lutego 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 26 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 (edytowane) Warka #11# Oberon Słody: 2,5 kg pilzneński 2,5 kg pszeniczny 0,5 kg monachijski 0,5 kg carapils zacieranie: 60 min w 66°C gotowanie 65 min 0` 20g marynki 60` 30g saaz drożdże us-05 wyszło 26l 15°Blg 26-02-2010 burzliwa 15-03-2010 zabutelkowane z dodatkiem glukozy 5,5g/0,5l końcowe °Blg 3,5 Edytowane 16 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) Warka #12# Dunkel Hefeweizen: Słody: - Monachijski 2,5 kg - Pszeniczny 2,5 kg - Cara-amber 0,5kg Zacieranie: 60` w 66°C 15` w 74°C podjazd do 78°C i filtracja gotowanie: 65 min 0`- Chmiel lubelski 15g 60`- Chmiel Saaz 15g - Drożdże suche WB-06 wyszło 23l 13,5°Blg za butelkowane 15-03-2010z dodatkiem glukozy 7g/0,5l 27-02-2010 burzliwa odfermentowało do 2,5°Blg Edytowane 16 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 (edytowane) Warka #13# STOUT pilzneński 4kg monachijski 1kg karmelowy jasny 300g jęczmień palony 250g czekoladowy pszeniczny 150g płatki owsiane błyskawiczne 700g zacieranie: 50` w 68°C 10` w 73°C dodane słody ciemne podjazd do 78°C i filtracja gotowanie 70` 0` 40g marynki 60` 5g mchu irlandzkiego gęstwa z drożdży us-04 wyszło około 20l 17,5°Blg 07-03 fermentacja burzliwa 17/03/2010 cicha Edytowane 16 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 (edytowane) warka #14# Miodowe Słody: pilzneński 4000g caraamber 400g zakwaszający 100g melanoidowy 500g miód 300g gotowanie 90` w 20` 15g marynki w 80` 30g saaz w 80` 300 miodu gryczanego wyszło około 23l 15°Blg (około 3l poszło w kanał w skutek rozlania) 20-03-2010 fermentacja burzliwa Edytowane 22 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 warka #15# pilzneński 3900g monachijski 500g zakwaszający 100g melanoidowy 500g zacieranie 90min w 20` 25g magnum w 80` 35g saaz wyszło około 22l 15°Blg wystartowane na gęstwie z drożdży us-05 21-03-20010 fermentacja burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) warka #15# pilzneński 3900g monachijski 500g zakwaszający 100g melanoidowy 500g zacieranie 90min w 20` 25g magnum w 80` 35g saaz wyszło około 22l 15°Blg wystartowane na gęstwie z drożdży us-05 21-03-20010 fermentacja burzliwa Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU. Edit: Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na, powiedzmy, amerykańskie IPA Edytowane 22 Marca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) warka #15# pilzneński 3900g monachijski 500g zakwaszający 100g melanoidowy 500g zacieranie 90min w 20` 25g magnum w 80` 35g saaz wyszło około 22l 15°Blg wystartowane na gęstwie z drożdży us-05 21-03-20010 fermentacja burzliwa Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU. Edit: Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na' date=' powiedzmy, amerykańskie IPA[/quote'] Na torebce ma napisane 11,5% alfakwasów, i są to szyszki nie granulat, jak próbowałem to wcale nie takie gorzkie. Według beertools ma 40,6 IBU, czyli w dolnej granicy stylu english ipa i american ipa, imperial ipa za mało o 20IBU. Edytowane 27 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 (edytowane) warka nr #16# Kolsch Pilsneński 5000g Melanoidowy 150g przerwa 35` w 62°C przerwa 40` w 72°C gotowanie 90` 0` 35g cascade wyszło około 27l 15°Blg fermentowane us-05 28-03-2010 cicha Edytowane 27 Marca 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się