Jump to content

Browar pianka


Recommended Posts

##warka No1##

 

Brewkit Coopers Bitter

 

 

##warka No2##

 

Pale Ale

Surowce:

słód Pale Ale 4,0 kg

Pilzneński - 0,5kg

słód monachijski - 0,3kg

chmiel goryczkowy magnum 15g (lub Marynka - 20g)

chmiel aromatyczny lubelski 15g

Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp 13l wody o temp. 65°C, podgrzana do 67°C

67°C - 60'

-> 72°C

podjazd do 75-78°C i filtracja

 

Gotowanie 70':

 

w 0' 15g Magnum

w 60' 15g Lubelskiego

początkowe °Blg15

końcowe °Blg 4

 

 

##warka No3##

 

zacieranie

 

Słody:

4,5 pilzneński,

500g monachijski

150g pszeniczny

50g zakwaszający

 

40` w 63°C

30` w 72°C

 

Chmiele

do zacierania (mój błąd)

 

40g marynki w szyszkach

30g lubelskiego w szyszkach

 

Chmielenie do gotowania

0` 25g marynki

45` 20 lubelskiego

 

 

gotowanie

63C 40`

72C 25`

 

urzyta gęstwa z poprzedniej warki Pale Ale

°Blg 14

 

 

##warka No4##

 

zacieranie

 

słody:

4,5kg monachijski

0,5kg pale ale

100g zakwaszający

 

30` w 63°C

30` w 72°C

 

gotowanie

70 min

0` 30g marynka

45` 30g żatecki

 

Drożdże safale us-05

°Blg 13

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Doszła kolejna warka:#5#

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

 

Marynka granulat - 30g

Lubelski szyszki - 25g

 

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

Safale S-04

 

Wyszło ok. 22l 14,5°Blg

 

23-01-2010 zlane na cichą

29-01-2010 butelkowane z dodatkiem 4g glukozy/0,5l

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Warka #6#

Surowce:

Pilzneński - 4kg

Caramunich I - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

melanoidowy - 0,2kg

pale ale - 0,4 kg

 

Magnum szyszki - 25g

Lubelski szyszki - 25g

gęstwa z drożdży safale us-05

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

wyszło 22l 13,5 °Blg

 

24-01-2010 zlane na burzliwą

29-01-2010 zlane na cichą

06-02-2010 zabutelkowane

BB

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Warka nr #7#

słody:

Pale Ale - 5 kg

Zakwaszający - 0,05 kg

Melanoidowy - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,3 kg

 

Zacieranie:

40` w 63°C

30` w 72°C

 

gotowanie 70`

0` 30g marynki w szyszkach

45`20g saaz w szyszkach

 

Wyszło 25l 14,5°Blg

25-01-2010 zlane na burzliwą

07-02-2010 zlane na cichą

gęstwa z drożdży safale us-05

BB

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Warka #8#

4 kg pilzneński

0,5 kg monachijski

0,3 kg pszeniczny

0,2 kg caramber

0,15 czekoladowy

0,2 caramunich I

0,2 kg karapils

0.25 kg glukozy

 

zacieranie:

52°C - 15 min

63°C - 40 min

72°C - 40 min

 

Gotowanie:

70`

0` - 35g marynki

60`- 20g saaz

60`- 10g mchu irlandzkiego

wyszło 23l 12°Blg

gęstwa z drożdży safale us-05

30-01-2010 zlane na burzliwą

06-02-2010 zlane na cichą

końcowe °Blg 2,5

13-02 zabutelkowane z 4g/05l glukozy

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

warka nr #9#

monachijski 4,5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

karmelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

gęstwa z drożdży safale us-05

06-02-2010 fermentacja burzliwa

21-02-2010 zabutelkowane z 4g/0,5l glukozy

odfermentowało do 4,5°Blg

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

warka nr #9#

monachijski 4,5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

armelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki

giusto mam dwa pytania:

1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy???

2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki :):D

 

Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem :D:smilies:

Link to comment
Share on other sites

warka nr #9#

monachijski 4' date='5kg

Caramunich I 200g

pszeniczny 300g

armelowy jasny Strzegom 200g

zakwaszający 100g

 

30` w 62°C

40` w 72°C

 

Gotowanie 70`

0`30g marynki

60` 29g saaz

wyszło 22l 14°Blg

fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki[/quote']

giusto mam dwa pytania:

1) - czy Twoje piwa mają jakieś nazwy???

2) - cytat "fermentacja zadana drożdżami z poprzedniej warki"- nie będę się wymądrzał bo wiem o co ci chodziło w tym zdaniu, lecz szukałem jakie to drożdże i okazało się że poprzednie warki #7 i #8 nie mają żadnych drożdży, a #6 została zadana drożdżami z poprzedniej warki :) :)

 

Nie wiem - chyba jakiś niekumaty jezdem :(:lol:

Witaj, warek nie nazywam, tylko numeruję, a drożdże do warek to safale, od kilku warek zbierane gęstwy i nowe piwka startowane właśnie drożdżami z gęstwy safale us-05.

Poprawiłem moje opisy aby były czytelniejsze i żeby nikt więcej nie zachodził w głowę o co chodzi.

Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

Link to comment
Share on other sites

Powiedzcie czy ma ktoś z was doświadczenie ze zbieraniem gęstwy z suchych drożdży, ile razy bezpiecznie można zbierać i startować warki aby nie zaszkodzić piwku(smak, zapach)?

W ubiegłym roku na Saflagerach S-23 zrobiłem 6 warek. Wszystkie udane i smaczne.

Zbierałem i wykorzystywałem również gęstwy z S-04, T-58, WB-06, S-33, W 34/70, nigdy nie miałem

problemu z zakażeniem, a wszystkie piwa uważam za udane.

Link to comment
Share on other sites

Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze, jeżeli się go podzieli do kilku słoików.

Link to comment
Share on other sites

Ze suchych w ogóle nie zbieram z płynnych jak najbardziej i wtedy robię na nich tak 3-4 warki

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Link to comment
Share on other sites

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę.

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej.

Link to comment
Share on other sites

3-4 warki to można zrobić po pierwszym zbiorze' date=' jeżeli się go podzieli do kilku słoików.[/quote']

No i tak właśnie robię

Czyli że tylko raz zbierasz gęstwę.

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote']

Właśnie o to mi chodziło.

Link to comment
Share on other sites

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2, potem z #2 do #3 i tak dalej.
Właśnie o to mi chodziło.

Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu ;)

Link to comment
Share on other sites

giusto chodziło chyba o to żeby zadawać gęstwą z #1 do #2' date=' potem z #2 do #3 i tak dalej.[/quote']
Właśnie o to mi chodziło.

Robiłem w ten sposób, ale po 4 zbiorze to zadawałem z duszą na ramieniu ;)

Luz. Gdzieś czytałem (chyba Coder tu pisał), że zadając gęstwę bezpośrednio z fermentora po burzliwej do kolejnej brzeczki można zrobić nawet 20 warek szeregowo.

Link to comment
Share on other sites

Wark #10#

IPA

 

Słody:

pale ale 5kg

monachijski 1kg

melanoidowy 0,6kg

caraamber 0,4kg

 

Zacieranie jedno temperaturowe 60` w 68°C

podjazd do 73°C i przerwa do uzyskania negatywnej próby jodowej (15min)

podgrzanie do 77°C i filtracja

 

Gotowanie 70`

0` 40g marynki

60`25g saaz

60` 10g mchu irlandzkiego

 

wyszło około 24l 17°Blg

wystartowane na drożdżach safale s-04

13-02-2009 fermentacja burzliwa

16-02-2010 cicha

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #11#

Oberon

 

Słody:

2,5 kg pilzneński

2,5 kg pszeniczny

0,5 kg monachijski

0,5 kg carapils

 

zacieranie:

60 min w 66°C

 

gotowanie 65 min

0` 20g marynki

60` 30g saaz

 

drożdże us-05

wyszło 26l 15°Blg

26-02-2010 burzliwa

15-03-2010 zabutelkowane z dodatkiem glukozy 5,5g/0,5l

końcowe °Blg 3,5

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Warka #12#

 

Dunkel Hefeweizen:

Słody:

- Monachijski 2,5 kg

- Pszeniczny 2,5 kg

- Cara-amber 0,5kg

 

 

Zacieranie:

60` w 66°C

15` w 74°C

podjazd do 78°C i filtracja

 

gotowanie:

65 min

0`- Chmiel lubelski 15g

60`- Chmiel Saaz 15g

 

- Drożdże suche WB-06

wyszło 23l 13,5°Blg

za butelkowane 15-03-2010z dodatkiem glukozy 7g/0,5l

27-02-2010 burzliwa

odfermentowało do 2,5°Blg

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #13#

STOUT

 

pilzneński 4kg

monachijski 1kg

karmelowy jasny 300g

jęczmień palony 250g

czekoladowy pszeniczny 150g

płatki owsiane błyskawiczne 700g

 

zacieranie:

50` w 68°C

10` w 73°C dodane słody ciemne

podjazd do 78°C i filtracja

 

gotowanie 70`

0` 40g marynki

60` 5g mchu irlandzkiego

 

gęstwa z drożdży us-04

wyszło około 20l 17,5°Blg

07-03 fermentacja burzliwa

17/03/2010 cicha

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

warka #14#

Miodowe

 

Słody:

pilzneński 4000g

caraamber 400g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

miód 300g

 

gotowanie 90`

w 20` 15g marynki

w 80` 30g saaz

w 80` 300 miodu gryczanego

 

wyszło około 23l 15°Blg (około 3l poszło w kanał w skutek rozlania)

20-03-2010 fermentacja burzliwa

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Link to comment
Share on other sites

warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU.

Edit:

Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na, powiedzmy, amerykańskie IPA

Edited by jkocurek
Link to comment
Share on other sites

warka #15#

 

pilzneński 3900g

monachijski 500g

zakwaszający 100g

melanoidowy 500g

 

zacieranie 90min

w 20` 25g magnum

w 80` 35g saaz

 

wyszło około 22l 15°Blg

wystartowane na gęstwie z drożdży us-05

21-03-20010 fermentacja burzliwa

Oj będzie gębę wykręcać. Jeżeli to zeszłoroczne Magnum 12%ak w granulacie to brzeczka ma 47IBU.

Edit:

Ale w sumie to nie jest jakoś bardzo dużo jak na' date=' powiedzmy, amerykańskie IPA[/quote']

Na torebce ma napisane 11,5% alfakwasów, i są to szyszki nie granulat, jak próbowałem to wcale nie takie gorzkie. Według beertools ma 40,6 IBU, czyli w dolnej granicy stylu english ipa i american ipa, imperial ipa za mało o 20IBU.

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

warka nr #16#

Kolsch

 

Pilsneński 5000g

Melanoidowy 150g

 

przerwa 35` w 62°C

przerwa 40` w 72°C

 

gotowanie 90`

0` 35g cascade

wyszło około 27l 15°Blg

 

fermentowane us-05

28-03-2010 cicha

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.