Skocz do zawartości

Bohemskie Tmave i ekstrakt barwiący


Bączek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planie uwarzyć bohemskie ciemne, czyli tmave. Dostępne receptury zakładają udział w zasypie carafy (np. tutaj i na tej recepturze będę bazował). Zastanawiam się nad użyciem płynnego ekstraktu barwiącego WES. Spodziewam się dzięki temu mniejszej ilości posmaków palonych oraz pewnej wygody (np. podzielenia brzeczki na 2 części - jasnego i ciemnego piwa).

To dobry kierunek z zastąpieniem carafy ekstraktem barwiącym? Jeżeli tak to jaką ilość barwiącego należałoby użyć na 20L warkę 12Blg? Jakie macie doświadczenia z ekstraktem barwiącym w lagerach?

Edytowane przez Bączek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.