Jakub Jach Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Kolegów ! Jestem tu nowy. Jestem fanem piw w stylu aipa. Mam prośbe. Czy którys z Was ma moze jakas "baze" która mozena ewentualnie modyfikowac i kombinowac. Macie moze swoje receptury którymi mogliobyscie sie podzielic? Ze wzgledu na moje małe doswiadczenie ( 2 warki aipy) mam pytanie odnosnie klarowania zxelatyna. Czy sprawdza sie ono w tych piwach, jak sie je przeprowadza. Moja ostatnia aipka była klarowna do momentu chmielenia. Podczas przelewania na burzliwa była dosc metna. W jakiej temp. przeprowadzacie cicha ferm. tych piw. Ja to robiłem w takiejh samej co burzl. tj. w ok 20 To dobrze?Z góry dziekuje za uwagi , wszelkie wskazówki i sugestie mile widziane. P/s ile maksymalnie uwarze piwa w garze o poj 40 l? Kuba Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Jakub Jach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 http://www.piwo.org/forum/24-receptury/ Tutaj masz receptury, coś wybierzesz. http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Bardzo przydatny kalkulator który pozwoli Ci oszacować ile mniej więcej będziesz potrzebował pojemności gara na dane piwo. Co do klarowania żelatyną. Osobiście jeszcze nie przeprowadzałem tego zabiegu lecz od znajomego piwowara z dużym doświadczeniem dowiedziałem się, że nie wpływa to na piwo. Jedyna różnica to dłuższa refermentacja ale generalnie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 jak sie je przeprowadza. http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/ Moja ostatnia aipka była klarowna do momentu chmielenia to prawie norma, że podczas chmielenia na zimno piwo mętnieje. Podczas przelewania na burzliwa była dosc metna chyba na cichą? Ja to robiłem w takiejh samej co burzl. tj. w ok 20 To dobrze? według mnie to źle oba etapy fermentacji lepiej przeprowadzić w temp. 16-17°C, ale piwa nie otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się