Skocz do zawartości

Smul&Sons Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 26 - India Pale Ale

 

Ipki bardzo szybko znikają, zwłaszcza te na Simcoe ale trzeba poeksperymentować i pozbyć się chmieli z lodówy więc dzisiaj do kotła leci Enigma i Mosaic.

 

Słody
1. Pilzneński - 5kg
2. Carapils  - 500g
 
Chmiele
1. Enigma 17.2%AA 
2. Mosaic 12.8%AA
 
Drożdże
1. US-05
 
Zacieranie 1.5h
1. 64°C - 1h
2. Podgrzanie do 72°C
 
Gotowanie 1h
1.Enigma 25g 60'
2.Enigma 50g 0' 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 27 - IPA z resztek


 


Słody

1. Pilzneński - 2.438kg

2. Pale - 3.969

3. Carapils  - 509g

 

Chmiele

1. Jarrylo 14.3%aa

2. Nelson Sauvin 11%aa

3. Jakieś amerykańskie chmiele

 

Drożdże

1. US-05

 

Zacieranie przez noc od 66°C do 60°C o 9h

 

Gotowanie 1h

1. Jarrylo 20g - 60'

2. Niewiadomo co i ile (koło 10g) - 30'

3. Niewiadomo co i ile (koło 30g) - 0'

4. Jarrylo 30.1g - 0'

5. Nelson Sauvin 50g -0'

 

Wyszło 24l o niezmierzonym blg (chyba najwyższy czas kupić tubę na balingometr)

 

Fermentacja burzliwa ok. 7dni

Fermentacja cicha 7dni + 50g Nelson Sauvin

Po cichej przefiltrowałem piwo przez hopstopper i przelałem z powrotem do wiadra, stoi tak już ponad 2tyg i dalej co jakiś czas pobulkiwuje  :eusathink: nie wiem o co chodzi ale mam dwa podejrzenia: 1. Zacieranie prawie siedmiu kilo słodu przez 9h mogło uzyskać całkiem wysoką wydajność, powiedzmy 65-70% a według wzoru ( (x * y)/1.05/z = BLG, x- słody w kg, y - zakładana wydajność,  z - obj. brzeczki w L) wychodziłoby 18-19.5Blg

czyli po koperowemu przerwałem fermentację zbyt wcześnie i teraz mam za swoje. 2. Wpadła tam jakaś muszka czy coś i po prostu się zepsuło.

Postaram się sprawdzić oba warianty za jednym zamachem w niedzielę 23.10 czyli wezmę próbkę, zmierzę blg, spróbuje i zobaczymy.

 

Edit. 24.10 - wczoraj przelałem piwo i zmierzyłem blg - zeszło do 1.75-2 (tylko z ilu?) więc od razu zabutelkowałem, co do podejrzeń o infekcję to da się je wypić, jedyne co to jest zdecydowanie zbyt mało chmielowe jak na swoją moc, nie wiem ile tam było blg ale zdecydowanie zbyt dużo. Jednak jeśli alkoholu jest te 7-8% to mogę śmiało powiedzieć że jest dobrze ukryty.

 

Edit. 08.11 - została mi ostatnia butelka, piwko wyszło bardzo fajne, może nie buchało aromatem chmielowym ale powychodziły fajne owocki, lekka przyprawowość i coś co nasuwa skojarzenia z białym winem, choć może tylko autosugestia. 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 - Lager z resztek

 

Słody
1. Pale - 3672g
2. Pszenny - 1382g
3. Carapils  - 330g
4. Crystal 160 - 99g
 
Chmiele
1. Magnum 13%AA 
2. Saaz 2.9%AA
 
Drożdże
1. Saflager W-34/70
 
Zacieranie przez noc od 66°C
 
Gotowanie 1h
1. Magnum 12g 60'
2. 50g Saaz 0'
 
Nie pamiętam ile wyszło (albo 20 albo 25l), nie mierzyłem też blg co było oczywistym błędem (teraz bardziej się przykładam do tych spraw) piwo wyszło dobre aczkolwiek czuć że trochę za wysoki ekstrakt, jest też dość słodkie ale raczej nie mulące, takie w stylu "Mocne".
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 29 - Imperial IPL

 

Imperialną ipę warzyłem jako moją 4 warkę i muszę przyznać że coś się w niej popsuło. Nie bardzo wiem co ale była ona zupełnie nie pijalna, zamiast wylewać w kanał postanowiłem jednak zachomikować 18l tamtego piwa w pepsi kegu i po cichu liczę na to że kiedyś się ułoży i do czegoś przyda. Niemniej jednak zrażony pierwszą porażką (było to też jedno z najdroższych piw ze względu na ilość chmielu z usa która została zużyta) nie ponawiałem prób stworzenia piwa w stylu IIPA. Ten dzień musiał jednak nadejść, dzisiaj w kolabo z zaprzyjaźnionym browarem domowym (który nie ma jednak nazwy) zajmiemy się produkcją mocnego, aromatycznego, wściekle wytrawnego trunku jakim jest Imperial West Coast IPA.

Edit.  Totalna siara bo zapomniałem kupić drożdży w sklepie więc jako że dzisiaj wszystko jest pozamykane to muszę chyba użyć gęstwy po lagerze czyli W-34/70... 

 

Słody
1. Pilzneński - 5689g
2. Carapils  - 650g
3. Pszenny - 1kg
4. Cukier - 500g
 
Chmiele
1. Simcoe 13.1%A.A
2. Mosaic 12.4%A.A
3. Amarillo 8.9%A.A
4. Citra 12.4%A.A
5. Sorachi Ace 13.8%A.A
 
Drożdże
1. Saflager W-34/70

4/

Zacieranie 2h
1. 64°C - 2h
 
Gotowanie 2h
1. 60' - 50g Sorachi Ace
2. 0' - 50g Mosaic, 100g Simcoe, 100g Amarillo, 500g cukru
 
Wyszło 23.5l, zaraz zmierzę blg edit. Hehe, a jednak zapomniałem
 
Fermentacja burzliwa w niedzielę będzie 2tyg
1. temperatura: na początku były problemy bo nacisnąłem przez przypadek guzik "rozmrażanie" w lodówce MIHCK i zanim udało mi się to naprawić to piwo stało trochę w ponad 20°C dzięki czemu bardzo burzliwa fermentacja ruszyła po 1-2h i chwilę później pijane cukrem drożdże zaczęły szturmować rurkę. Potem wstawiłem fermentor do drugiej lodówki ale w niej z kolei temperatura była o 1-2 stopnie poniżej dolnej granicy fermentacji. Jednak sama fermentacja podobno wytwarza temperaturę. Po dwóch dniach udało się naprawić problem z lodówką (a może po jednym dniu? nie pamiętam już) i piwo trafiło już do stałej temperatury (11°C)
2.
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatura
2. dodatki
-> Planuję trzymać dwa tygodnie w temperaturze fermentacji, a do środka wrzucić albo 150g chmielu -> Mosaic, Simcoe, Citra po 50g albo 100g -> Mosaic, Simcoe po 50g (na tydzień)
-> Potem coś a'la lagerowanie czyli wyniosę fermentor na strych gdzie teraz jest zimno i potrzymam kilka tygodni ale pewnie nie jakoś bardzo długo ponieważ po pierwsze nie będę mógł się doczekać a po drugie jednak nie chcę kombinować z zadawaniem nowych drożdży na refermentację (wiem ze to nie jest trudne), no zobaczymy, może przeleję do balonu np. 10l i się tym porządnie zajmę a resztę zabutelkuję i wypiję zaraz po nagazowaniu.
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30

 

American Wheat

 

Słody
1. Pilzneński - 2428g
2. Carapils  - 548g
3. Pszenny - 6117g
4. płatki pszenne - 800g
5. płatki owsiane - 150g
 
Chmiele
1. Azacca 11.9% A.A
2. Sorachi Ace 13.8% A.A
3. Magnum 13% A.A 
4. Citra 12.4% A.A
 
 
Drożdże
1. us-05

4/

Zacieranie 4h
1. 66°C - 4h
 
Po wysładzaniu uzyskałem 32-33l brzeczki o ekstrakcie 15.5 Plato
 
Gotowanie 1h
1. 60' - Magnum 20g
2. 0' - 50g Azacca, 50g Simcoe, 50g Sorachi Ace
 
Po gotowaniu wyszło 27l brzeczki o blg 19
 
Po dolaniu wody wyszło ok. 44l 12°Blg, Całość podzielona na dwa wiadra
 
Fermentacja burzliwa 13dni
1. temperatura ok 20°C
 
Wiadro nr. 1 zeszło do 1.5°Blg - próbka pomiarowa została przeze mnie wypita i muszę powiedzieć że jest świetnie, wyraźnie wychodzi Simcoe ze swoimi tropikalnymi aromatami, Sorachi Ace zaś daje cytrusową goryczkę i wyraźne muśnięcie kokosa, samo piwo dość wytrawne, kremowe i bardzo aromatyczne. do pierwszego wiadra dałem 50g citry na zimno ale do drugiego już nie dam bo nie jest tam tak naprawdę potrzebna. Chociaż będę miał porównanie.
 
Wiadro nr. 2 zeszło do 1.5°Blg - przelałem na cichą bez chmielu a 5l zabutelkowałem z 32.5g cukru.
 
Fermentacja cicha 14dni (wiadro nr.1 tydzień z chmielem, tydzień bez)
1. temperatura ok 20°C
 
Rozlew
1. ok 140g cukru na 20l piwa
 
refermentacja i leżakowanie w takiej samej temperaturze
 
Uwagi, wrażenia z degustacji -> Po pierwsze muszę powiedzieć że Sorachi Ace to bardzo fajny chmiel, super się też łączy z simcoe.
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 31 - Sorachi Ace Session IPA + Cydr #1

 

Będę warzył w niedzielę ale już zakładam wątek żeby się trochę pozastanawiać nad tym jak to ugryźć, zwłaszcza z tym cydrem.

 

Słody

1. Pilzneński - 4078g
2. Carapils - 400g
3. Crystal 160 - 150g
 
Chmiele
1. Sorachi Ace 13.8% A.A
2. Simcoe 13.1%A.A
3. Magnum 13%A.A
 
Drożdże
1. us-05 (gęstwa po american wheat)
 
Zacieranie 4h
1. 66°C - 4h
 
Po wysładzaniu uzyskałem ok 30l brzeczki o ekstrakcie 11 Plato
 
Gotowanie 1.5h
1. 75' - Magnum 20g
2. 0' - 50g Simcoe, 100g Sorachi Ace
 
Po gotowaniu uzyskałem 25l brzeczki ale nie zmierzyłem już blg
 
Fermentacja burzliwa 11dni
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha 6dni
1. temperatura ok 20°C
2. tym razem bez dry hopping'u
 
Rozlew
1. 500ml wody + 150g cukru na 23.5l piwa
 
refermentacja
1. tydzień w 20°C
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
 
Cydr
 
Soki
1. Sok 3l z biedryx3
 
Drożdże
1. Us-05 (gęstwa po American Wheat)
 
Wlałem sok do balonu, zadałem drożdże łyżeczką z wiadra po American Wheat i zatkałem korkiem, po 12h fermentacja już śmiga. Planuję tak potrzymać 7-10dni w temp. ok. 20°C a potem zlać znad osadu i wstawić do lodówki (5°C) na kilka dni, znowu zlać znad osadu i butelkować. 
 

4/

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 32

 

Simcoe Session IPA

 

Słody

1. Pilzneński - 4636g
2. Carapils - 501g
3. Crystal 160 - 180g
 
Chmiele
2. Simcoe 13.1%A.A
3. Magnum 13%A.A
 
Drożdże
1. us-05 (gęstwa po Sorachi Ace Session IPA)
 
Zacieranie
1. 66°C - 9h - 18l wody
 
Gotowanie 90min
1. Magnum 14g - 90'
2. Simcoe 150g - 0'
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatura
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 33 - Brett Ale

 

Słody

1. Pilzneński - 6232g
2. Carapils - 462g
3. Płatki Pszenne - 1200g
 
Chmiele
 
Drożdże
1. Amalgamation Yeast Bay
2. Mélange Sour Blend Yeast bay
 
Zacieranie
1. 66°C - 10h - 18l wody
2. 70°C - 5h - dolane 5l wody
(nie planowałem takiego zacierania, po prostu tak wyszło)
 
Gotowanie 2h
1. Magnum 20g - 120'
 
wyszło 30l 16°Blg przelane do dwóch wiader po 15l i do każdego dolane 5l wody (czyli 2 wiadra po 20l 12°blg) . Do jedengo wiadra poszedł Amalgamation, do drugiego Mélange, oba prosto fiolki. Gafa którą mogłem popełnić to zbyt dużo chmielu który utrudni pracę bakterii. Nie wiem jak się liczy ibu ale pewnie jest nachmielone na poziomie waizena a powinno być ~5IBU. No zobaczymy, najwyżej Mélange sobie postoi kilka miesięcy dłużej.
 
Fermentacja burzliwa 3tyg (Amalgamation)
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha 7dni (Amalgamation)
1. temperatura ok 20°C
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. 14dni w ok 20°C (Amalgamation)
 
Leżakowanie
1. wszystko wypite po 14dniach od zabutelkowania (Amalgamation)
 
Edit. Po ok. 24h Mélange ładnie wystartował a Amalamagation stoi. Wyczytałem jednak że w melanżu są też saccharomyces więc nic dziwnego.
 
Edit. Piwo mega owocowe z nutami funky. Liczi, przejrzały ananas. trochę słodyczy z cukrów resztkowych ale to normalne przy fermentacji 100% brett, dopiero przy dłuższym leżakowaniu bretty sprawiają że piwo jest wytrawne do kości (Amalgamation).
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 34 - Piernikowy Ale

 

Słody

1. Pilzneński - 2115g
2. Crystal 160 - 117g
3. Płatki Owsiane - 500g
4. Płatki Jaglane - 400g
5. Cukier -200g
 
Chmiele
1. Magnum - 16.1g
 
Drożdże
1. Us-05 gęstwa
 
Zacieranie
1. 65°C - 1h
2. 72°C - 1h
słody wrzucone do 13.5l wody o temp 69°C
 
Gotowanie 1h
1. Magnum 16.1g - 60'
2. Aronia suszona 130g - 0'
3. przyprawa do piernika "gingerbread spice mix" z lidla (taka fioletowa) - 10g - 0'
5. Aframon lekko rozbity w moździerzu - 6g - 0'
6. Trochę zielonej herbaty (tk z 15g) przy filtracji gorącej brzeczki - w sumie nie wiem czemu :P
 
wyszło 19L o Blg 10.5
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatura
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 35 - Cold Brew IPA

 

Słody

1. Pilzneński - 4677g
2. Monachijski II - 1000g
3. Barwiący - 500g (ekstrakcja na zimno)
 
Chmiele
1. Simcoe 
2. Sorachi Ace
 
Drożdże
1. Us-05
 
Zacieranie
1. 64°C - noc
2. 68°C - 30min
słody wrzucone do 22l wody
 
Gotowanie 1h
1. Simcoe 20g - 60'
2. Simcoe 180g - 0'
3. Sorachi Ace 50g - 0'
 
wyszło 27lL o Blg 17.5
 
Fermentacja burzliwa 17dni (trochę przeciągnięta)
1. temperatura ok 19-20°C
 
Fermentacja cicha 7dni
1. temperatura ok 19-20°C
2. dodatki - 3l cold brew z 250g kawy nano challa (24h w lodówce) dodane do piwa a potem przefiltrowane przez hopstopper
 
Rozlew
1. nagazowanie 6.5g/1l piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
01.12 - spróbowałem piwa przy przelewaniu na cichą: barwa ciemno-złota, intensywny aromat prażonego słonecznika (wreszcie wiem o co chodziło kopyrowi), smak mocno żywiczno-iglasty a dopiero potem owoce tropikalne
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36 - Smoked&Rye Chrismas Ale

 

Słody

1.Monachijski ciemny - 3kg
2.Żytni - 2kg
3.Wędzony gruszą - 2kg
4.Brown - 0.5kg
5.Special B - 0.5kg
 
Chmiele
1. Magnum
 
Drożdże
1. Us-05 (gęstwa po piernikowym)
 
Dodatki
1. Przyprawa do piernika z lidla - 35g
2. Aframon Madagaskarski - 9g
3. Kardamon - 5g
4. Curacao - 20g
5. Skórki pomarańczy - 3szt
6. Skórki cytryny - 1szt
7. skórka limonki - 1szt
8. Cynamon - 3g
9. Płatki Dębowe macerowane w burbonie (amerykańskie, mocno palone)
 
Zacieranie
1. 67°C - 6h
 
Gotowanie 1.5h
1. Magnum 20g na 90'
2. Przyprawy i skórki na 0'
 
Wyszło 22l o blg 20
 
Fermentacja burzliwa 15dni
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha 15dni
1. temperatura
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Piwo wyszło bardzo fajne aczkolwiek nie czuć w nim wędzonki. Fajne, złożone, kisielowate od żyta, słody specjalne wniosły aromaty suszonych owoców i orzechów co fajnie się łączy z alkoholem który jest wyczuwalny ale w ten szlachetny sposób, przyprawy wyraźne aczkolwiek zupełnie inne niż w innych piwach, myślę że piwo idealnie się nada do rocznego leżakowania z kostkami dębowymi macerowanymi w burbonie.

 

Edit. 10l trafiło do szklanych balonów z kostkami dębowymi macerowanymi w bourbonie Wild Turkey 81, dolałem też troche 101 prosto z butli. Zobaczymy co z tego wyjdzie za ok. rok

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37 - Grodziskie


 


Słody


1.Pszenny wędzony dębem 5kg

 

Chmiele

1. lubelski

 

Drożdże

1. s-33

 


Zacieranie

1. 66°C 

 

Gotowanie 

 

Niestety zostałem zmuszony do przerwania warzenia tego piwa, będzie powtórka.

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 38 - Brett IPA + Session IPA

 

Słody

1.Pils - 8kg
2. Płatki owsiane - 190g
 
Chmiele
1. Simcoe
2. Sorachi Ace
3. Mosaic
4. Magnum
 
Drożdże
1. us-05
2. Amalgamation Brett Super Bland (Gęstwa)
 
Zacieranie
1. 65°C 10h
 
Gotowanie trochę ponad 1h
1. Magnum 35g - 60'
2. Simcoe 50g + Sorachi Ace 50g + Mosaic 50g - 0'
W trakcie warzenia odłączyli mi wodę więc po odfiltrowaniu chmielu zlałem do wiader i zastosowałem metodę "No Chill".
 
Wyszło około 30l o blg 17.5 ale na pewno to nie wiem bo zapomniałem to zapisać, w kazdym razie brett IPA jest znacznie mocniejsza od session ipy bo dolałem do niej 3l wody (17l 17.5blg + 3l 0blg) a session IPA otrzymała ok. 7l wody (13+7).
 
Na zimno pojdzie Simcoe+Mosaic ale jeszcze zobaczymy w jakich proporcjach 
 
Fermentacja burzliwa 9dni (session ipa)
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha xdni (session ipa)
1. temperatura ok 20°C
2. 50g Simcoe
 
Fermentacja burzliwa xdni (brett ipa)
1. temperatura
 
Fermentacja cicha xdni (brett ipa)
1. temperatura
2. dodatki
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach

 

Fermentacja burzliwa 9dni (session ipa)
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha xdni (session ipa)
1. temperatura ok 20°C
2. 50g Simcoe
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
session ipa - bardzo aromatyczne, na pierwszym planie owoce tropikalne potem cytrusy, szybko się klaruje, po 5 dniach w butelkach już prawie klarowne.
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 - LIPA (Lechitian India Pale Ale) 


Dołożę swoją cegiełkę do beki z Imperium Lechitów, chciałem na początku uwarzyć piwo w stylu PIPA z udziałem słodów wędzonych (bo w polsce się dyma) ale musiałem się tez pozbyć zalegających kontynentalnych chmieli a że Imperium Lechickie władało oczywiście nad całą Europą (ba, ciągnęło się aż do Indii) to myślę że i nazwa adekwatna.


 


Słody


1.Wędzony gruszą strzegom - 3kg

2. Monachijski II - 1kg

 

Chmiele

1. Oktawia 2016

2. Kazbek

3. Styrian Goldings 

4. Magnum

 

Drożdże

1. us-05 (łyżka gęstwy z świątecznego)

 


Zacieranie 10h

1. 66°C 

 

Po wysładzaniu wyszło 29.5l

 

Gotowanie 2h

1. magnum 27.5g - 1h

2. Styrian Goldings 100g, Kazbek 50g, Oktawia 50g - 0'

 

Po gotowaniu uzyskałem 22l piwa 12.5blg

 

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 - Pale ale single hop oktawia 


 


Słody


1. Pils - 5kg

2. Special B - 100g

 

Chmiele

1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a

 

Drożdże

1. us-05 (gęstwa)

 


Zacieranie

1. 64°C 10h

 

Gotowanie 1.5h

1. Oktawia 21g - 60'

2. Oktawia 79g - 0'

 

Wyszło 25l o ekstrakcie 12.5blg

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki 

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40 - Belgian-American Rye Brettliner Schwarze


 


Słody


1. 2452g - pils

2. 1000g - żyto

3. 100g   - special B

4. 488g   - Barwiący (dodany do filtracji)

 

Chmiele

1. do gotowania nic ale na zimno poleci jakiś amerykaniec 

 

Drożdże

1. Melange (gęstwa)

 


Zacieranie

1. 66°C 10h

 

Gotowanie 1h

 

Wyszło 26l o ekstrakcie 10.5BLG

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki 

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment z Chmieloniadą

 

Surowce

10L wody

100g Simcoe

100g Cascade

 

Gotowanie

Woda zagotowana, wrzucony chmiel, po 5min filtracja, kontakt chmielu z wodą ok. 10min

Woda schłodzona chłodnicą znurzeniową, przelana do baniaków 5l

Woda w smaku jest strasznie gorzka co przykrywa pozostałe aromaty.

 

Eksperyment nieudany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 41 - Kveik Ale

 

Słody

1. 6783 - pils
 
Chmiele
1. 10l chmieloniady dodane na koniec gotowania
 
Drożdże
1. FM Kveik (gęstwa)
 
Zacieranie
1. 63°C 10h
 
Gotowanie 1h
 
Wyszło 28l o ekstrakcie 13BLG
 
Fermentacja burzliwa xdni
1. temperatura ok 20°C
 
Fermentacja cicha xdni
1. temperatura
2. dodatki 
 
Rozlew
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
refermentacja
1. ile dni w ilu stopniach
 
Leżakowanie
1. ile dni w ilu stopniach
 
Uwagi, wrażenia z degustacji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 42 - Northeast Session IPA


 


Słody


1. 3323 - pils

2. 750g - żyto

3. 750g - Carapils

4. 500g - Płatki owsiane

5. 106g - Mąka 450

 

Chmiele (wszystko 2015)

1. Simcoe 13.1% a.a

2. Mosaic 12.4% a.a

3. Pacifica 4.8% a.a

4. Orbit 9.8% a.a

 

Drożdże

1. Us-04 (nieuwodnione)

 


Zacieranie

1. 65-66°C 2h 10min

 

Gotowanie 1h

1. Mosaic 25g - 60'

2. Simcoe 100g, Mosaic 75g, Pacifica 50g, Orbit 50g - 0'

 

Wyszło 27l 12blg

 

Fermentacja burzliwa 6dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. 50g Orbit, 50g Pacifica

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 - Oktawia PA


 


Słody


1. 8604 - pils

2. 1008 - carapils

3. 303   - special b

 

Chmiele

1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a

2. Lubelski 2015

 

Drożdże

1. Us-05 (gęstwa)

 


Zacieranie 66°C - 10h

 

Gotowanie 1h

Oktawia 50g   - 60'

Oktawia 200g - 0'

Lubelski 50g   - 0'

 

Wyszło 42.5l

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki 

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 44 - Grodziskie + Brett Grodziskie + American Grodziskie 

 

Słody

1.Pszenny wędzony dębem 5kg

 

Chmiele

1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a

 

Drożdże

1. us-04

2. Amalgamation Brett Super Blend

 

Zacieranie 8:20h

1. 66°C 

 

Gotowanie 1h

1. Oktawia 50g - 0'

 

Wyszło 40l

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.