Smul&Sons Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Warka 26 - India Pale Ale Ipki bardzo szybko znikają, zwłaszcza te na Simcoe ale trzeba poeksperymentować i pozbyć się chmieli z lodówy więc dzisiaj do kotła leci Enigma i Mosaic. Słody 1. Pilzneński - 5kg 2. Carapils - 500g Chmiele 1. Enigma 17.2%AA 2. Mosaic 12.8%AA Drożdże 1. US-05 Zacieranie 1.5h 1. 64°C - 1h 2. Podgrzanie do 72°C Gotowanie 1h 1.Enigma 25g 60' 2.Enigma 50g 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Na zimno mosaic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Na zimno mosaic? Tak, wrzucę 50g i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Ja wrzucilem 35g na 20l i zrobilo robote:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Mam nadzieję że Mosaic nie przykryje Enigmy tylko powstanie jakaś zbalansowana kompozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) Warka 27 - IPA z resztek Słody 1. Pilzneński - 2.438kg 2. Pale - 3.969 3. Carapils - 509g Chmiele 1. Jarrylo 14.3%aa 2. Nelson Sauvin 11%aa 3. Jakieś amerykańskie chmiele Drożdże 1. US-05 Zacieranie przez noc od 66°C do 60°C o 9h Gotowanie 1h 1. Jarrylo 20g - 60' 2. Niewiadomo co i ile (koło 10g) - 30' 3. Niewiadomo co i ile (koło 30g) - 0' 4. Jarrylo 30.1g - 0' 5. Nelson Sauvin 50g -0' Wyszło 24l o niezmierzonym blg (chyba najwyższy czas kupić tubę na balingometr) Fermentacja burzliwa ok. 7dni Fermentacja cicha 7dni + 50g Nelson Sauvin Po cichej przefiltrowałem piwo przez hopstopper i przelałem z powrotem do wiadra, stoi tak już ponad 2tyg i dalej co jakiś czas pobulkiwuje nie wiem o co chodzi ale mam dwa podejrzenia: 1. Zacieranie prawie siedmiu kilo słodu przez 9h mogło uzyskać całkiem wysoką wydajność, powiedzmy 65-70% a według wzoru ( (x * y)/1.05/z = BLG, x- słody w kg, y - zakładana wydajność, z - obj. brzeczki w L) wychodziłoby 18-19.5Blg czyli po koperowemu przerwałem fermentację zbyt wcześnie i teraz mam za swoje. 2. Wpadła tam jakaś muszka czy coś i po prostu się zepsuło. Postaram się sprawdzić oba warianty za jednym zamachem w niedzielę 23.10 czyli wezmę próbkę, zmierzę blg, spróbuje i zobaczymy. Edit. 24.10 - wczoraj przelałem piwo i zmierzyłem blg - zeszło do 1.75-2 (tylko z ilu?) więc od razu zabutelkowałem, co do podejrzeń o infekcję to da się je wypić, jedyne co to jest zdecydowanie zbyt mało chmielowe jak na swoją moc, nie wiem ile tam było blg ale zdecydowanie zbyt dużo. Jednak jeśli alkoholu jest te 7-8% to mogę śmiało powiedzieć że jest dobrze ukryty. Edit. 08.11 - została mi ostatnia butelka, piwko wyszło bardzo fajne, może nie buchało aromatem chmielowym ale powychodziły fajne owocki, lekka przyprawowość i coś co nasuwa skojarzenia z białym winem, choć może tylko autosugestia. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Warka 28 - Lager z resztek Słody 1. Pale - 3672g 2. Pszenny - 1382g 3. Carapils - 330g 4. Crystal 160 - 99g Chmiele 1. Magnum 13%AA 2. Saaz 2.9%AA Drożdże 1. Saflager W-34/70 Zacieranie przez noc od 66°C Gotowanie 1h 1. Magnum 12g 60' 2. 50g Saaz 0' Nie pamiętam ile wyszło (albo 20 albo 25l), nie mierzyłem też blg co było oczywistym błędem (teraz bardziej się przykładam do tych spraw) piwo wyszło dobre aczkolwiek czuć że trochę za wysoki ekstrakt, jest też dość słodkie ale raczej nie mulące, takie w stylu "Mocne". Edytowane 8 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) Warka 29 - Imperial IPL Imperialną ipę warzyłem jako moją 4 warkę i muszę przyznać że coś się w niej popsuło. Nie bardzo wiem co ale była ona zupełnie nie pijalna, zamiast wylewać w kanał postanowiłem jednak zachomikować 18l tamtego piwa w pepsi kegu i po cichu liczę na to że kiedyś się ułoży i do czegoś przyda. Niemniej jednak zrażony pierwszą porażką (było to też jedno z najdroższych piw ze względu na ilość chmielu z usa która została zużyta) nie ponawiałem prób stworzenia piwa w stylu IIPA. Ten dzień musiał jednak nadejść, dzisiaj w kolabo z zaprzyjaźnionym browarem domowym (który nie ma jednak nazwy) zajmiemy się produkcją mocnego, aromatycznego, wściekle wytrawnego trunku jakim jest Imperial West Coast IPA. Edit. Totalna siara bo zapomniałem kupić drożdży w sklepie więc jako że dzisiaj wszystko jest pozamykane to muszę chyba użyć gęstwy po lagerze czyli W-34/70... Słody 1. Pilzneński - 5689g 2. Carapils - 650g 3. Pszenny - 1kg 4. Cukier - 500g Chmiele 1. Simcoe 13.1%A.A 2. Mosaic 12.4%A.A 3. Amarillo 8.9%A.A 4. Citra 12.4%A.A 5. Sorachi Ace 13.8%A.A Drożdże 1. Saflager W-34/70 4/ Zacieranie 2h 1. 64°C - 2h Gotowanie 2h 1. 60' - 50g Sorachi Ace 2. 0' - 50g Mosaic, 100g Simcoe, 100g Amarillo, 500g cukru Wyszło 23.5l, zaraz zmierzę blg edit. Hehe, a jednak zapomniałem Fermentacja burzliwa w niedzielę będzie 2tyg 1. temperatura: na początku były problemy bo nacisnąłem przez przypadek guzik "rozmrażanie" w lodówce MIHCK i zanim udało mi się to naprawić to piwo stało trochę w ponad 20°C dzięki czemu bardzo burzliwa fermentacja ruszyła po 1-2h i chwilę później pijane cukrem drożdże zaczęły szturmować rurkę. Potem wstawiłem fermentor do drugiej lodówki ale w niej z kolei temperatura była o 1-2 stopnie poniżej dolnej granicy fermentacji. Jednak sama fermentacja podobno wytwarza temperaturę. Po dwóch dniach udało się naprawić problem z lodówką (a może po jednym dniu? nie pamiętam już) i piwo trafiło już do stałej temperatury (11°C) 2. Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki -> Planuję trzymać dwa tygodnie w temperaturze fermentacji, a do środka wrzucić albo 150g chmielu -> Mosaic, Simcoe, Citra po 50g albo 100g -> Mosaic, Simcoe po 50g (na tydzień) -> Potem coś a'la lagerowanie czyli wyniosę fermentor na strych gdzie teraz jest zimno i potrzymam kilka tygodni ale pewnie nie jakoś bardzo długo ponieważ po pierwsze nie będę mógł się doczekać a po drugie jednak nie chcę kombinować z zadawaniem nowych drożdży na refermentację (wiem ze to nie jest trudne), no zobaczymy, może przeleję do balonu np. 10l i się tym porządnie zajmę a resztę zabutelkuję i wypiję zaraz po nagazowaniu. Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 24 Października 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Warka 30 American Wheat Słody 1. Pilzneński - 2428g 2. Carapils - 548g 3. Pszenny - 6117g 4. płatki pszenne - 800g 5. płatki owsiane - 150g Chmiele 1. Azacca 11.9% A.A 2. Sorachi Ace 13.8% A.A 3. Magnum 13% A.A 4. Citra 12.4% A.A Drożdże 1. us-05 4/ Zacieranie 4h 1. 66°C - 4h Po wysładzaniu uzyskałem 32-33l brzeczki o ekstrakcie 15.5 Plato Gotowanie 1h 1. 60' - Magnum 20g 2. 0' - 50g Azacca, 50g Simcoe, 50g Sorachi Ace Po gotowaniu wyszło 27l brzeczki o blg 19 Po dolaniu wody wyszło ok. 44l 12°Blg, Całość podzielona na dwa wiadra Fermentacja burzliwa 13dni 1. temperatura ok 20°C Wiadro nr. 1 zeszło do 1.5°Blg - próbka pomiarowa została przeze mnie wypita i muszę powiedzieć że jest świetnie, wyraźnie wychodzi Simcoe ze swoimi tropikalnymi aromatami, Sorachi Ace zaś daje cytrusową goryczkę i wyraźne muśnięcie kokosa, samo piwo dość wytrawne, kremowe i bardzo aromatyczne. do pierwszego wiadra dałem 50g citry na zimno ale do drugiego już nie dam bo nie jest tam tak naprawdę potrzebna. Chociaż będę miał porównanie. Wiadro nr. 2 zeszło do 1.5°Blg - przelałem na cichą bez chmielu a 5l zabutelkowałem z 32.5g cukru. Fermentacja cicha 14dni (wiadro nr.1 tydzień z chmielem, tydzień bez) 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ok 140g cukru na 20l piwa refermentacja i leżakowanie w takiej samej temperaturze Uwagi, wrażenia z degustacji -> Po pierwsze muszę powiedzieć że Sorachi Ace to bardzo fajny chmiel, super się też łączy z simcoe. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 (edytowane) Warka 31 - Sorachi Ace Session IPA + Cydr #1 Będę warzył w niedzielę ale już zakładam wątek żeby się trochę pozastanawiać nad tym jak to ugryźć, zwłaszcza z tym cydrem. Słody 1. Pilzneński - 4078g 2. Carapils - 400g 3. Crystal 160 - 150g Chmiele 1. Sorachi Ace 13.8% A.A 2. Simcoe 13.1%A.A 3. Magnum 13%A.A Drożdże 1. us-05 (gęstwa po american wheat) Zacieranie 4h 1. 66°C - 4h Po wysładzaniu uzyskałem ok 30l brzeczki o ekstrakcie 11 Plato Gotowanie 1.5h 1. 75' - Magnum 20g 2. 0' - 50g Simcoe, 100g Sorachi Ace Po gotowaniu uzyskałem 25l brzeczki ale nie zmierzyłem już blg Fermentacja burzliwa 11dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha 6dni 1. temperatura ok 20°C 2. tym razem bez dry hopping'u Rozlew 1. 500ml wody + 150g cukru na 23.5l piwa refermentacja 1. tydzień w 20°C Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Cydr Soki 1. Sok 3l z biedryx3 Drożdże 1. Us-05 (gęstwa po American Wheat) Wlałem sok do balonu, zadałem drożdże łyżeczką z wiadra po American Wheat i zatkałem korkiem, po 12h fermentacja już śmiga. Planuję tak potrzymać 7-10dni w temp. ok. 20°C a potem zlać znad osadu i wstawić do lodówki (5°C) na kilka dni, znowu zlać znad osadu i butelkować. 4/ Edytowane 8 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Warka 32 Simcoe Session IPA Słody 1. Pilzneński - 4636g 2. Carapils - 501g 3. Crystal 160 - 180g Chmiele 2. Simcoe 13.1%A.A 3. Magnum 13%A.A Drożdże 1. us-05 (gęstwa po Sorachi Ace Session IPA) Zacieranie 1. 66°C - 9h - 18l wody Gotowanie 90min 1. Magnum 14g - 90' 2. Simcoe 150g - 0' Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 1 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Warka 33 - Brett Ale Słody 1. Pilzneński - 6232g 2. Carapils - 462g 3. Płatki Pszenne - 1200g Chmiele Drożdże 1. Amalgamation Yeast Bay 2. Mélange Sour Blend Yeast bay Zacieranie 1. 66°C - 10h - 18l wody 2. 70°C - 5h - dolane 5l wody (nie planowałem takiego zacierania, po prostu tak wyszło) Gotowanie 2h 1. Magnum 20g - 120' wyszło 30l 16°Blg przelane do dwóch wiader po 15l i do każdego dolane 5l wody (czyli 2 wiadra po 20l 12°blg) . Do jedengo wiadra poszedł Amalgamation, do drugiego Mélange, oba prosto fiolki. Gafa którą mogłem popełnić to zbyt dużo chmielu który utrudni pracę bakterii. Nie wiem jak się liczy ibu ale pewnie jest nachmielone na poziomie waizena a powinno być ~5IBU. No zobaczymy, najwyżej Mélange sobie postoi kilka miesięcy dłużej. Fermentacja burzliwa 3tyg (Amalgamation) 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha 7dni (Amalgamation) 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. 14dni w ok 20°C (Amalgamation) Leżakowanie 1. wszystko wypite po 14dniach od zabutelkowania (Amalgamation) Edit. Po ok. 24h Mélange ładnie wystartował a Amalamagation stoi. Wyczytałem jednak że w melanżu są też saccharomyces więc nic dziwnego. Edit. Piwo mega owocowe z nutami funky. Liczi, przejrzały ananas. trochę słodyczy z cukrów resztkowych ale to normalne przy fermentacji 100% brett, dopiero przy dłuższym leżakowaniu bretty sprawiają że piwo jest wytrawne do kości (Amalgamation). Edytowane 17 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 11 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Warka 34 - Piernikowy Ale Słody 1. Pilzneński - 2115g 2. Crystal 160 - 117g 3. Płatki Owsiane - 500g 4. Płatki Jaglane - 400g 5. Cukier -200g Chmiele 1. Magnum - 16.1g Drożdże 1. Us-05 gęstwa Zacieranie 1. 65°C - 1h 2. 72°C - 1h słody wrzucone do 13.5l wody o temp 69°C Gotowanie 1h 1. Magnum 16.1g - 60' 2. Aronia suszona 130g - 0' 3. przyprawa do piernika "gingerbread spice mix" z lidla (taka fioletowa) - 10g - 0' 5. Aframon lekko rozbity w moździerzu - 6g - 0' 6. Trochę zielonej herbaty (tk z 15g) przy filtracji gorącej brzeczki - w sumie nie wiem czemu wyszło 19L o Blg 10.5 Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Warka 35 - Cold Brew IPA Słody 1. Pilzneński - 4677g 2. Monachijski II - 1000g 3. Barwiący - 500g (ekstrakcja na zimno) Chmiele 1. Simcoe 2. Sorachi Ace Drożdże 1. Us-05 Zacieranie 1. 64°C - noc 2. 68°C - 30min słody wrzucone do 22l wody Gotowanie 1h 1. Simcoe 20g - 60' 2. Simcoe 180g - 0' 3. Sorachi Ace 50g - 0' wyszło 27lL o Blg 17.5 Fermentacja burzliwa 17dni (trochę przeciągnięta) 1. temperatura ok 19-20°C Fermentacja cicha 7dni 1. temperatura ok 19-20°C 2. dodatki - 3l cold brew z 250g kawy nano challa (24h w lodówce) dodane do piwa a potem przefiltrowane przez hopstopper Rozlew 1. nagazowanie 6.5g/1l piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach 01.12 - spróbowałem piwa przy przelewaniu na cichą: barwa ciemno-złota, intensywny aromat prażonego słonecznika (wreszcie wiem o co chodziło kopyrowi), smak mocno żywiczno-iglasty a dopiero potem owoce tropikalne Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Warka 36 - Smoked&Rye Chrismas Ale Słody 1.Monachijski ciemny - 3kg 2.Żytni - 2kg 3.Wędzony gruszą - 2kg 4.Brown - 0.5kg 5.Special B - 0.5kg Chmiele 1. Magnum Drożdże 1. Us-05 (gęstwa po piernikowym) Dodatki 1. Przyprawa do piernika z lidla - 35g 2. Aframon Madagaskarski - 9g 3. Kardamon - 5g 4. Curacao - 20g 5. Skórki pomarańczy - 3szt 6. Skórki cytryny - 1szt 7. skórka limonki - 1szt 8. Cynamon - 3g 9. Płatki Dębowe macerowane w burbonie (amerykańskie, mocno palone) Zacieranie 1. 67°C - 6h Gotowanie 1.5h 1. Magnum 20g na 90' 2. Przyprawy i skórki na 0' Wyszło 22l o blg 20 Fermentacja burzliwa 15dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha 15dni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Piwo wyszło bardzo fajne aczkolwiek nie czuć w nim wędzonki. Fajne, złożone, kisielowate od żyta, słody specjalne wniosły aromaty suszonych owoców i orzechów co fajnie się łączy z alkoholem który jest wyczuwalny ale w ten szlachetny sposób, przyprawy wyraźne aczkolwiek zupełnie inne niż w innych piwach, myślę że piwo idealnie się nada do rocznego leżakowania z kostkami dębowymi macerowanymi w burbonie. Edit. 10l trafiło do szklanych balonów z kostkami dębowymi macerowanymi w bourbonie Wild Turkey 81, dolałem też troche 101 prosto z butli. Zobaczymy co z tego wyjdzie za ok. rok Edytowane 14 Stycznia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 21 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Warka 37 - Grodziskie Słody 1.Pszenny wędzony dębem 5kg Chmiele 1. lubelski Drożdże 1. s-33 Zacieranie 1. 66°C Gotowanie Niestety zostałem zmuszony do przerwania warzenia tego piwa, będzie powtórka. Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 38 - Brett IPA + Session IPA Słody 1.Pils - 8kg 2. Płatki owsiane - 190g Chmiele 1. Simcoe 2. Sorachi Ace 3. Mosaic 4. Magnum Drożdże 1. us-05 2. Amalgamation Brett Super Bland (Gęstwa) Zacieranie 1. 65°C 10h Gotowanie trochę ponad 1h 1. Magnum 35g - 60' 2. Simcoe 50g + Sorachi Ace 50g + Mosaic 50g - 0' W trakcie warzenia odłączyli mi wodę więc po odfiltrowaniu chmielu zlałem do wiader i zastosowałem metodę "No Chill". Wyszło około 30l o blg 17.5 ale na pewno to nie wiem bo zapomniałem to zapisać, w kazdym razie brett IPA jest znacznie mocniejsza od session ipy bo dolałem do niej 3l wody (17l 17.5blg + 3l 0blg) a session IPA otrzymała ok. 7l wody (13+7). Na zimno pojdzie Simcoe+Mosaic ale jeszcze zobaczymy w jakich proporcjach Fermentacja burzliwa 9dni (session ipa) 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni (session ipa) 1. temperatura ok 20°C 2. 50g Simcoe Fermentacja burzliwa xdni (brett ipa) 1. temperatura Fermentacja cicha xdni (brett ipa) 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Fermentacja burzliwa 9dni (session ipa) 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni (session ipa) 1. temperatura ok 20°C 2. 50g Simcoe Uwagi, wrażenia z degustacji session ipa - bardzo aromatyczne, na pierwszym planie owoce tropikalne potem cytrusy, szybko się klaruje, po 5 dniach w butelkach już prawie klarowne. Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 38 - LIPA (Lechitian India Pale Ale) Dołożę swoją cegiełkę do beki z Imperium Lechitów, chciałem na początku uwarzyć piwo w stylu PIPA z udziałem słodów wędzonych (bo w polsce się dyma) ale musiałem się tez pozbyć zalegających kontynentalnych chmieli a że Imperium Lechickie władało oczywiście nad całą Europą (ba, ciągnęło się aż do Indii) to myślę że i nazwa adekwatna. Słody 1.Wędzony gruszą strzegom - 3kg 2. Monachijski II - 1kg Chmiele 1. Oktawia 2016 2. Kazbek 3. Styrian Goldings 4. Magnum Drożdże 1. us-05 (łyżka gęstwy z świątecznego) Zacieranie 10h 1. 66°C Po wysładzaniu wyszło 29.5l Gotowanie 2h 1. magnum 27.5g - 1h 2. Styrian Goldings 100g, Kazbek 50g, Oktawia 50g - 0' Po gotowaniu uzyskałem 22l piwa 12.5blg Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 39 - Pale ale single hop oktawia Słody 1. Pils - 5kg 2. Special B - 100g Chmiele 1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a Drożdże 1. us-05 (gęstwa) Zacieranie 1. 64°C 10h Gotowanie 1.5h 1. Oktawia 21g - 60' 2. Oktawia 79g - 0' Wyszło 25l o ekstrakcie 12.5blg Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 40 - Belgian-American Rye Brettliner Schwarze Słody 1. 2452g - pils 2. 1000g - żyto 3. 100g - special B 4. 488g - Barwiący (dodany do filtracji) Chmiele 1. do gotowania nic ale na zimno poleci jakiś amerykaniec Drożdże 1. Melange (gęstwa) Zacieranie 1. 66°C 10h Gotowanie 1h Wyszło 26l o ekstrakcie 10.5BLG Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Eksperyment z Chmieloniadą Surowce 10L wody 100g Simcoe 100g Cascade Gotowanie Woda zagotowana, wrzucony chmiel, po 5min filtracja, kontakt chmielu z wodą ok. 10min Woda schłodzona chłodnicą znurzeniową, przelana do baniaków 5l Woda w smaku jest strasznie gorzka co przykrywa pozostałe aromaty. Eksperyment nieudany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Warka 41 - Kveik Ale Słody 1. 6783 - pils Chmiele 1. 10l chmieloniady dodane na koniec gotowania Drożdże 1. FM Kveik (gęstwa) Zacieranie 1. 63°C 10h Gotowanie 1h Wyszło 28l o ekstrakcie 13BLG Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 42 - Northeast Session IPA Słody 1. 3323 - pils 2. 750g - żyto 3. 750g - Carapils 4. 500g - Płatki owsiane 5. 106g - Mąka 450 Chmiele (wszystko 2015) 1. Simcoe 13.1% a.a 2. Mosaic 12.4% a.a 3. Pacifica 4.8% a.a 4. Orbit 9.8% a.a Drożdże 1. Us-04 (nieuwodnione) Zacieranie 1. 65-66°C 2h 10min Gotowanie 1h 1. Mosaic 25g - 60' 2. Simcoe 100g, Mosaic 75g, Pacifica 50g, Orbit 50g - 0' Wyszło 27l 12blg Fermentacja burzliwa 6dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. 50g Orbit, 50g Pacifica Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 43 - Oktawia PA Słody 1. 8604 - pils 2. 1008 - carapils 3. 303 - special b Chmiele 1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a 2. Lubelski 2015 Drożdże 1. Us-05 (gęstwa) Zacieranie 66°C - 10h Gotowanie 1h Oktawia 50g - 60' Oktawia 200g - 0' Lubelski 50g - 0' Wyszło 42.5l Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 44 - Grodziskie + Brett Grodziskie + American Grodziskie Słody 1.Pszenny wędzony dębem 5kg Chmiele 1. Oktawia 2016 (Polish Hops) 7.8%a.a Drożdże 1. us-04 2. Amalgamation Brett Super Blend Zacieranie 8:20h 1. 66°C Gotowanie 1h 1. Oktawia 50g - 0' Wyszło 40l Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się