Skocz do zawartości

Smul&Sons Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 45 - White IPA

 

Słody

1. Pils + Wheat (50/50) = 5111g

 

Chmiele

1. Citra 2015

2. Galaxy 2016

 

Drożdże

1. Us-05

 

Zacieranie 

1. 68°C

 

Gotowanie 1h

1. 200g citra - 0'

2. 20g kolendry indyjskiej - 0'

3. Curacao 20g - 0'

4. Aframon 4.9g - 0'

 

Wyszło 24l 15.5Blg

 

Fermentacja burzliwa 14dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha 5dni

1. temperatura ok 20°C

2. 30.8g Galaxy

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

 

Cydr#2

 

Sok

1. Słoneczna dolina 100% jabłko 20l

 

Drożdże

1. US-05 (gęstwa)

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46 - Blond

 

Słody

1. Pils+Wheat (50/50) - 4268g

 

Chmiele

1. Magnum 2016

 

Drożdże

1. FM27

 

Dodatki

1. Aframon Madagaskarski (resztka której nie będzie raczej czuć)

2. Cukier

 

Zacieranie 

1. 67-68°C przez noc do 60°C rano

 

Gotowanie 1h

1. Magnum 20.5g - 60'

2. Aframon 4.1g - 0'

3. Cukier 500g 0'

 

Wyszło 

 

Po 48h drożdże nie wystartowały (dziwne bo nie były przeterminowane) więc zadałem saszetkę t-58

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Warka 47

 

Słody

1. Pils/wheat - 10kg

 

Chmiele

1. Citra 200g

 

Drożdże

1. Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY

2. Brussels Brettanomyces Blend THE YEAST BAY

3. Lochristi Brettanomyces Blend THE YEAST BAY

 

Zacieranie 8h

1. 66°C

 

Gotowanie 1h

1. Citra 200g - 0'

 

Wyszło 45l

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Warka 48 - American Stout

 

Słody

1. Pale - 4844g

2. Monachijski II - 2000g

3. Wheat/Pils - 1320g

4. żytni - 1200g

5. Brown - 500g

6. Jęczmień Palony - 450g

7. Carafa Special II - 125g

8. Special B - 200g

--------------------------------

Na koniec zacierania:

--------------------------------

1. Jęczmień Palony - 375g

2. Carafa Special II - 150g

 

 

Chmiele

1. 

 

Drożdże

1.  Us-04

 

Dodatki

1. 

2.

 

Zacieranie 

1. 

 

Gotowanie

 

 

Wyszło 13.5blg

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49 - Brown Porter

 

Słody


1. pale - 3kg

2. pszeniczny 1kg

3. brown - 0.8

4. carafa special II - 300g

5. Jęczmień palony - 100g na koniec zacierania

 


Chmiele

1. 

 

Drożdże

1. Danstar Nottingham

 

Dodatki

1. 

 

Zacieranie 1.5h

1. 

 

Gotowanie

 

 

Wyszło 22.5l 12.5blg

 

Fermentacja burzliwa 7dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 50 - American IPA

 

Słody


1. pale - 10kg

 


Chmiele

1. Citra

2. Cascade

3. Amarillo

4. Simcoe

5. Galaxy

 

Drożdże

1. Us-05

 

Zacieranie 1.5h

1. 62°C

2. Podgrzanie do 72°C

 

Gotowanie 1h

1. Citra 30g - 60'

2. Citra 70g - 0'

3. Amarillo 100g - 0'

4. Cascade 100g - 0'

 

Wyszło 45l 16.5 blg

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. Simcoe

3. Galaxy

4. Cascade, Amarillo, Citra - jeszcze muszę przemyśleć

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 51 - American Wheat

 

Słody


1. pils - 6kg

2. wheat - 4kg

 


Chmiele

 

Drożdże

1. Us-05

 

Zacieranie 

 

Gotowanie 1h

 

Wyszło 

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 52 - IPA


 


Słody


1. Pils - na oko 20kg

 

Chmiele

1. Cascade

2. Citra

 

Drożdże

1. 

 


Zacieranie

1. 66°C 3h

 

Gotowanie 1h

1. Cascade PL - 150g

2. Cascade Aus - 150g

3. Cascade Nz - 150g

4. Citra - 100g

 

Wyszło

 

Fermentacja burzliwa xdni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura

2. dodatki 

 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 52 - American Stout


 


Słody


1. Pale - 2kg

2. Pszeniczny - 1kg

3. Monachijski - 1.499kg

4. Caramber - 100g

5. Caramunich III - 165g

6. Cafe - 65g

7. Cafe Light - 160g

8. Carafa special II - 100g

9. Jęczmień palony - na koniec - 100g

10. Barwiący - cold brew - 500g

 

Dodatki: Gips piwowarski 1 łyżeczka

 

Chmiele

1. Simcoe - 200g

2. Citra - 50g

 

Drożdże

1. Us-05

 


Zacieranie

1. 68°C

 

Gotowanie 1h

1. Simcoe 200g - 0'

2. Citra 50g - 0'

 

Wyszło 21l blg 14.5

 

Fermentacja burzliwa 8dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha 11dni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - do połowy piwa płatki bourbon 50g + Wild Turkey 101

 


Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - Simcoe, Citra, Galaxy


 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 53 - American Stout


 


Słody


1. Pale - 1.064kg

2. Pszeniczny - 0.5kg

3. Monachijski - 0.813kg

4. Caramber - 83g

5. Caramunich III - 117g

6. Cafe - 50g

7. Cafe Light - 100g

8. Carafa special II - 50g

9. Jęczmień palony - 26g

10. special b - 10g

10. Barwiący - cold brew - 500g

11. jęczmień palony- cold brew - 153g

 

Chmiele

1. Simcoe - 100g

2. Citra - 25g

 

Drożdże

1. Us-05

 


Zacieranie

1. 67°C

 

Gotowanie 1h

1. Simcoe 100g - 0'

2. Citra 25g - 0'

 

Wyszło 11l 14.5blg

 

Fermentacja burzliwa 8dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - 

 


Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - Simcoe, Citra, Galaxy


 

Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj nastawiłem dwa cydry

 

1. Jabłko-Gruszka

2. Jabłko-Aronia

 

Drożdże us-05

I jak oceniasz cydry na drożdżach piwowarskich? Wg niektórych "internetów" wychodzą gorsze od dedykowanych. Polecasz? Bo ja robie na cydrowych Edytowane przez jerzdna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
I jak oceniasz cydry na drożdżach piwowarskich? Wg niektórych "internetów" wychodzą gorsze od dedykowanych. Polecasz? Bo ja robie na cydrowych

 

 

Cześć, niestety dużo ci nie powiem ponieważ nigdy nie używałem drożdży do cydru, wiem natomiast że jestem zadowolony z efektów jakie dają Us-05. Następny cydr nastawię na drożdżach dedykowanych i dam ci znać, jaki szczep polecasz? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, niestety dużo ci nie powiem ponieważ nigdy nie używałem drożdży do cydru, wiem natomiast że jestem zadowolony z efektów jakie dają Us-05. Następny cydr nastawię na drożdżach dedykowanych i dam ci znać, jaki szczep polecasz?

 

Dzięki :)

Używałem tylko 2 Gozdawy :) Polecam Cider New Generetion. Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 54 - Brown Ale


 


Słody


1. Pale - 3.5kg

2. Brown - 320g

3. Caraamber - 230g

4. Carafa special II - 150g

 

 

Chmiele

1. Cascade PL

 

Dodatki

1. Gips piwowarski - 2g

 

Drożdże

1. Us-04

 


Zacieranie

1. 68°C

 

Gotowanie 1.5h

1. 15g cascade - 60'

2. 38g cascade - 0'

 

Wyszło 21.5l o ekstrakcie 11blg

 

Fermentacja burzliwa dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - 

 


Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

 


Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi, wrażenia z degustacji

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 55 - Passion Fruit IPA


 


Słody


1. Pale - 3.2kg

2. Wheat - 2.15kg

 

Chmiele

1. Citra

2. Amarillo

3. Galaxy

 

Drożdże

1. Us-04

 


Zacieranie

1. 68°C

 

Gotowanie 1h

1. 15g Citra - 45min

2. 40g Amarillo - 0'

3. 30g Galaxy - 0'

4. 30g Citra - 0'

 

Wyszło 22l o ekstrakcie 13blg

 

Fermentacja burzliwa 7dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha dni 8

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - 50g citra, puszka pulpy z marakui 565g


 


Rozlew

1. 500ml wody + 120g/na 20l

 

Piwko wyszło bardzo fajnie, marakuja bardzo subtelna (tzn. wyraźna ale trudno stwierdzić które aromaty pochodzą z owoców a które z chmielu), całość fajnie owocowa z wyraźną lecz przyjemną goryczką. Następnym razem dam dwie puszki marakui (choć nie jest to niestety tania zabawa) + zamienię słód pale na pilzneński (tym razem po prostu nie miałem go pod ręką)

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 56 - Suska Porter


 


Słody


1. Pale - 5.6kg


2. Brown - 0.2kg

3. Monachijski - 0.7kg

4. Caramber - 0.4kg

5. Caramunich III - 0.4kg

6. Carafa special II - 0.4kg

 


Chmiele

1. Amarillo

 

Drożdże

1. Us-04

 

Dodatki

1. Suska Sechlońska bez pestki

2. Cukier trzcinowy Demarara

 


Zacieranie

1. 68°C - 45min

2. 65-62°C - 75min

3. podgrzanie do 76°C

 

Gotowanie 1.5h

1. 30g Amarillo - 60'

2. 20g Amarillo - 0'

3. 500g zmiksowanej suski - 0'

4. 300g cukru trzcinowego - 0'

 

Wyszło 26l o ekstrakcie 20blg

 

Fermentacja burzliwa dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - 

 


Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

 


Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Uwagi

1. suska rozdrobniona w mikserze zapchała hopstoper i znacznie przedłużyła filtrację

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 59 - Tropical IPA (podejście drugie)


 


Słody


1. Pils - 3.269kg

2. Wheat - 1.914kg


 


Chmiele

1. Citra

2. Amarillo

 

Drożdże

1. Us-04

 

Dodatki

1. 

 


Zacieranie

1. 68°C - 120min

2 podgrzanie do 76°C

 

Gotowanie h

1. 

 

Wyszło 

 

Fermentacja burzliwa dni

1. temperatura ok 20°C

 

Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

2. dodatki - 

 


Fermentacja cicha xdni

1. temperatura ok 20°C

 


Rozlew

1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa

 

refermentacja

1. ile dni w ilu stopniach

 

Leżakowanie

1. ile dni w ilu stopniach

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Puche marakui gdzie kupiłeś??

Udało mi się dorwać w Biedronce na promocji za 14.99zł ale to była jednorazowa akcja w związku z tygodniem Portugalskim, tak to można kupić w makro za 20.5zł taką samą puszkę, niestety efekt jaki te 565gr wnosi do 20l piwa jest na poziomie placebo, zobaczymy rezultaty przy użyciu 2 i 3 puszek ale ogólnie wygląda na to że będzie to droga zabawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 60 - Sahti

 

 

 

Słody

 

1. Pils - 4kg
2. Monachijski II - 1kg
3. Żyto - 1kg
4. Wędzony (Steinbach) - 1kg
5. Jęczmień palony - 50gr
6. Cafe (Castle Malting) - 50gr
Chmiele

Brak

Drożdże

 

1. Drożdże wyborowe, prasowane z Biedronki - 100gr
2. Drożdże Instant z Biedronki - 2x8gr

 

Dodatki
1. 150gr - Jałowiec suszony (owoce)
2. 127gr - Jałowiec świeży (owoce)
     Jagody jałowca zmiksowane blenderem na papkę i dodane pod koniec zacierania

3. Do wysładzania dodane świeżo ścięte gałązki jałowca (wiadro)

 
Zacieranie 2h
1. 66°C po 2h spadło do 62°C
2. podgrzanie zacieru do 78°C
 
Filtracja z użyciem gałązek jałowca
 
zacier podgrzany do 99°C po czym schłodzony do 25°C, zadane drożdże (uwodnione)

Wyszło 23.5ll o ekstrakcie 18.1blg
 
 
 
Fermentacja burzliwa dni
 
1. temperatura ok 20°C
 
 
 
Fermentacja cicha xdni
 
1. temperatura ok 20°C
 
2. dodatki - 
 
 
 
 
Fermentacja cicha xdni
 
1. temperatura ok 20°C
 
 
 
Rozlew
 
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
 
 
refermentacja
 
1. ile dni w ilu stopniach
 
 
 
Leżakowanie
 
1. ile dni w ilu stopniach
 
 
 
Uwagi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61 - Pumpkin Ale

 

 

 

Słody

 

1. Pils - 4.55kg
2. Monach - 0.5kg
3. Carapils - 0.5kg
4. Caramaber - 0.15
5. Caramunich III - 0.15kg
6. Special B - 0.15
 
Chmiele
1. Galaxy
2. Equanot
 
Drożdże
1. T-58

 

Dodatki
1. 6gr - Cynamon
2. 25gr - Świeży imbir
3. 2szt. - Ziele angielskie
4. 5szt. - Kardamon
5. 2szt. - Goździki
6. 1szt. - Ziarnko anyżu (nie mylić z gwiazdką)
7. 5kg dyni hokkaido pieczonej przez 2h w 190°C i dodanej do zacierania na 3h
 + Litr wysłodzin z Sahti z nadzieją na lekkie nuty jałowcowe
 
Zacieranie 4.5h
1. 66°C
2. podgrzanie zacieru do 78°C
 
Gotowanie 1h
25g Galaxy - 20min
25gr Equanot - 5min
Przyprawy - 5min
46gr Galaxy - 2min
 
 
 
Wyszło 18.5l o ekstrakcie 16.5°Blg 
 
 
 
Fermentacja burzliwa dni
 
1. temperatura ok 20°C
 
 
 
Fermentacja cicha xdni
 
1. temperatura ok 20°C
 
2. dodatki - 
 
 
 
 
Fermentacja cicha xdni
 
1. temperatura ok 20°C
 
 
 
Rozlew
 
1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa
 
 
 
refermentacja
 
1. ile dni w ilu stopniach
 
 
 
Leżakowanie
 
1. ile dni w ilu stopniach
 
 
 
Uwagi
Bez sensu dałem tyle chmielu na goryczkę (wgl. Całe chmielenie bez sensu) bo przyprawy też wnoszą goryczkę, pozatym wyszło za mało słodkie. Bardzo ładnie pachnie (zupełnie jak dyniamit) a w smaku nie dominuje cynamon z czego się cieszę. Następnym razem warto rozważyć użycie miodu gryczanego.
Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 62 - Imperial/Double IPA z Bergamotką (6.10.17)

 

Słody
1. 4.875kg słodu pilzneńskiego (Viking Malt)
2. 0.21kg słodu biscuit (Castle Malting)


Chmiele
1. Citra - 25gr
2. Equanot - 75gr


Drożdże
1.US-04

 

Dodatki
1. Bergamotka 30gr 


Słody wrzucone do 20l wody

Zacieranie 3.5h
1. 64°C - 60min (spadło do 62°C)
2. 68°C - 2.5h (spadło do 63°C)

Filtracja

Gotowanie 70min
1. Citra 25gr - 60min
2. Equanot 75gr - 7min
3. Bergamotka 26gr - 5min

Wyszło 17.8°Blg / 16l

 

Zeszło do 3.5blg
 

Chmielenie na zimno 4dni (miało być 3) (od 20.10.17, 7:40)

1. Galaxy 35gr - 3 dni

2. Mosaic 35gr - 3 dni

Zabutelkowano 24.10

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 63 - Piwo z resztek 

Nie mogę znaleźć receptury ale był tam pilzneński, monachijski, carapils, żytni i chyba special B, smakuje jak klasyczna American IPA.

Zabutelkowana 25.10

 

Edytowane przez Smul&Sons
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.