Smul&Sons Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 45 - White IPA Słody 1. Pils + Wheat (50/50) = 5111g Chmiele 1. Citra 2015 2. Galaxy 2016 Drożdże 1. Us-05 Zacieranie 1. 68°C Gotowanie 1h 1. 200g citra - 0' 2. 20g kolendry indyjskiej - 0' 3. Curacao 20g - 0' 4. Aframon 4.9g - 0' Wyszło 24l 15.5Blg Fermentacja burzliwa 14dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha 5dni 1. temperatura ok 20°C 2. 30.8g Galaxy Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Cydr#2 Sok 1. Słoneczna dolina 100% jabłko 20l Drożdże 1. US-05 (gęstwa) Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 12 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 46 - Blond Słody 1. Pils+Wheat (50/50) - 4268g Chmiele 1. Magnum 2016 Drożdże 1. FM27 Dodatki 1. Aframon Madagaskarski (resztka której nie będzie raczej czuć) 2. Cukier Zacieranie 1. 67-68°C przez noc do 60°C rano Gotowanie 1h 1. Magnum 20.5g - 60' 2. Aframon 4.1g - 0' 3. Cukier 500g 0' Wyszło Po 48h drożdże nie wystartowały (dziwne bo nie były przeterminowane) więc zadałem saszetkę t-58 Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Warka 47 Słody 1. Pils/wheat - 10kg Chmiele 1. Citra 200g Drożdże 1. Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY 2. Brussels Brettanomyces Blend THE YEAST BAY 3. Lochristi Brettanomyces Blend THE YEAST BAY Zacieranie 8h 1. 66°C Gotowanie 1h 1. Citra 200g - 0' Wyszło 45l Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 8 Marca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Warka 48 - American Stout Słody 1. Pale - 4844g 2. Monachijski II - 2000g 3. Wheat/Pils - 1320g 4. żytni - 1200g 5. Brown - 500g 6. Jęczmień Palony - 450g 7. Carafa Special II - 125g 8. Special B - 200g -------------------------------- Na koniec zacierania: -------------------------------- 1. Jęczmień Palony - 375g 2. Carafa Special II - 150g Chmiele 1. Drożdże 1. Us-04 Dodatki 1. 2. Zacieranie 1. Gotowanie Wyszło 13.5blg Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 13 Marca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Warka 49 - Brown Porter Słody 1. pale - 3kg 2. pszeniczny 1kg 3. brown - 0.8 4. carafa special II - 300g 5. Jęczmień palony - 100g na koniec zacierania Chmiele 1. Drożdże 1. Danstar Nottingham Dodatki 1. Zacieranie 1.5h 1. Gotowanie Wyszło 22.5l 12.5blg Fermentacja burzliwa 7dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 13 Marca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Warka 50 - American IPA Słody 1. pale - 10kg Chmiele 1. Citra 2. Cascade 3. Amarillo 4. Simcoe 5. Galaxy Drożdże 1. Us-05 Zacieranie 1.5h 1. 62°C 2. Podgrzanie do 72°C Gotowanie 1h 1. Citra 30g - 60' 2. Citra 70g - 0' 3. Amarillo 100g - 0' 4. Cascade 100g - 0' Wyszło 45l 16.5 blg Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. Simcoe 3. Galaxy 4. Cascade, Amarillo, Citra - jeszcze muszę przemyśleć Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 8 Marca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Warka 51 - American Wheat Słody 1. pils - 6kg 2. wheat - 4kg Chmiele Drożdże 1. Us-05 Zacieranie Gotowanie 1h Wyszło Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Dzisiaj nastawiłem dwa cydry 1. Jabłko-Gruszka 2. Jabłko-Aronia Drożdże us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Warka 52 - IPA Słody 1. Pils - na oko 20kg Chmiele 1. Cascade 2. Citra Drożdże 1. Zacieranie 1. 66°C 3h Gotowanie 1h 1. Cascade PL - 150g 2. Cascade Aus - 150g 3. Cascade Nz - 150g 4. Citra - 100g Wyszło Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 52 - American Stout Słody 1. Pale - 2kg 2. Pszeniczny - 1kg 3. Monachijski - 1.499kg 4. Caramber - 100g 5. Caramunich III - 165g 6. Cafe - 65g 7. Cafe Light - 160g 8. Carafa special II - 100g 9. Jęczmień palony - na koniec - 100g 10. Barwiący - cold brew - 500g Dodatki: Gips piwowarski 1 łyżeczka Chmiele 1. Simcoe - 200g 2. Citra - 50g Drożdże 1. Us-05 Zacieranie 1. 68°C Gotowanie 1h 1. Simcoe 200g - 0' 2. Citra 50g - 0' Wyszło 21l blg 14.5 Fermentacja burzliwa 8dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha 11dni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - do połowy piwa płatki bourbon 50g + Wild Turkey 101 Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Simcoe, Citra, Galaxy Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 53 - American Stout Słody 1. Pale - 1.064kg 2. Pszeniczny - 0.5kg 3. Monachijski - 0.813kg 4. Caramber - 83g 5. Caramunich III - 117g 6. Cafe - 50g 7. Cafe Light - 100g 8. Carafa special II - 50g 9. Jęczmień palony - 26g 10. special b - 10g 10. Barwiący - cold brew - 500g 11. jęczmień palony- cold brew - 153g Chmiele 1. Simcoe - 100g 2. Citra - 25g Drożdże 1. Us-05 Zacieranie 1. 67°C Gotowanie 1h 1. Simcoe 100g - 0' 2. Citra 25g - 0' Wyszło 11l 14.5blg Fermentacja burzliwa 8dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Simcoe, Citra, Galaxy Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzisiaj nastawiłem dwa cydry 1. Jabłko-Gruszka 2. Jabłko-Aronia Drożdże us-05 I jak oceniasz cydry na drożdżach piwowarskich? Wg niektórych "internetów" wychodzą gorsze od dedykowanych. Polecasz? Bo ja robie na cydrowych Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 I jak oceniasz cydry na drożdżach piwowarskich? Wg niektórych "internetów" wychodzą gorsze od dedykowanych. Polecasz? Bo ja robie na cydrowych Cześć, niestety dużo ci nie powiem ponieważ nigdy nie używałem drożdży do cydru, wiem natomiast że jestem zadowolony z efektów jakie dają Us-05. Następny cydr nastawię na drożdżach dedykowanych i dam ci znać, jaki szczep polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 15 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Cześć, niestety dużo ci nie powiem ponieważ nigdy nie używałem drożdży do cydru, wiem natomiast że jestem zadowolony z efektów jakie dają Us-05. Następny cydr nastawię na drożdżach dedykowanych i dam ci znać, jaki szczep polecasz? Dzięki Używałem tylko 2 Gozdawy Polecam Cider New Generetion. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 (edytowane) Warka 54 - Brown Ale Słody 1. Pale - 3.5kg 2. Brown - 320g 3. Caraamber - 230g 4. Carafa special II - 150g Chmiele 1. Cascade PL Dodatki 1. Gips piwowarski - 2g Drożdże 1. Us-04 Zacieranie 1. 68°C Gotowanie 1.5h 1. 15g cascade - 60' 2. 38g cascade - 0' Wyszło 21.5l o ekstrakcie 11blg Fermentacja burzliwa dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 27 Maja 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Warka 55 - Passion Fruit IPA Słody 1. Pale - 3.2kg 2. Wheat - 2.15kg Chmiele 1. Citra 2. Amarillo 3. Galaxy Drożdże 1. Us-04 Zacieranie 1. 68°C Gotowanie 1h 1. 15g Citra - 45min 2. 40g Amarillo - 0' 3. 30g Galaxy - 0' 4. 30g Citra - 0' Wyszło 22l o ekstrakcie 13blg Fermentacja burzliwa 7dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha dni 8 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - 50g citra, puszka pulpy z marakui 565g Rozlew 1. 500ml wody + 120g/na 20l Piwko wyszło bardzo fajnie, marakuja bardzo subtelna (tzn. wyraźna ale trudno stwierdzić które aromaty pochodzą z owoców a które z chmielu), całość fajnie owocowa z wyraźną lecz przyjemną goryczką. Następnym razem dam dwie puszki marakui (choć nie jest to niestety tania zabawa) + zamienię słód pale na pilzneński (tym razem po prostu nie miałem go pod ręką) Edytowane 30 Czerwca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Warka 56 - Suska Porter Słody 1. Pale - 5.6kg 2. Brown - 0.2kg 3. Monachijski - 0.7kg 4. Caramber - 0.4kg 5. Caramunich III - 0.4kg 6. Carafa special II - 0.4kg Chmiele 1. Amarillo Drożdże 1. Us-04 Dodatki 1. Suska Sechlońska bez pestki 2. Cukier trzcinowy Demarara Zacieranie 1. 68°C - 45min 2. 65-62°C - 75min 3. podgrzanie do 76°C Gotowanie 1.5h 1. 30g Amarillo - 60' 2. 20g Amarillo - 0' 3. 500g zmiksowanej suski - 0' 4. 300g cukru trzcinowego - 0' Wyszło 26l o ekstrakcie 20blg Fermentacja burzliwa dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi 1. suska rozdrobniona w mikserze zapchała hopstoper i znacznie przedłużyła filtrację Edytowane 7 Czerwca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Warka 57 - Session Amber Ale Warka 58 - Pszeniczne Notatki niestety zaginęły w akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 (edytowane) Warka 59 - Tropical IPA (podejście drugie) Słody 1. Pils - 3.269kg 2. Wheat - 1.914kg Chmiele 1. Citra 2. Amarillo Drożdże 1. Us-04 Dodatki 1. Zacieranie 1. 68°C - 120min 2 podgrzanie do 76°C Gotowanie h 1. Wyszło Fermentacja burzliwa dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Edytowane 9 Lipca 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Puche marakui gdzie kupiłeś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Puche marakui gdzie kupiłeś?? Udało mi się dorwać w Biedronce na promocji za 14.99zł ale to była jednorazowa akcja w związku z tygodniem Portugalskim, tak to można kupić w makro za 20.5zł taką samą puszkę, niestety efekt jaki te 565gr wnosi do 20l piwa jest na poziomie placebo, zobaczymy rezultaty przy użyciu 2 i 3 puszek ale ogólnie wygląda na to że będzie to droga zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Warka 60 - Sahti Słody 1. Pils - 4kg 2. Monachijski II - 1kg 3. Żyto - 1kg 4. Wędzony (Steinbach) - 1kg 5. Jęczmień palony - 50gr 6. Cafe (Castle Malting) - 50gr Chmiele Brak Drożdże 1. Drożdże wyborowe, prasowane z Biedronki - 100gr 2. Drożdże Instant z Biedronki - 2x8gr Dodatki 1. 150gr - Jałowiec suszony (owoce) 2. 127gr - Jałowiec świeży (owoce) Jagody jałowca zmiksowane blenderem na papkę i dodane pod koniec zacierania 3. Do wysładzania dodane świeżo ścięte gałązki jałowca (wiadro) Zacieranie 2h 1. 66°C po 2h spadło do 62°C 2. podgrzanie zacieru do 78°C Filtracja z użyciem gałązek jałowca zacier podgrzany do 99°C po czym schłodzony do 25°C, zadane drożdże (uwodnione) Wyszło 23.5ll o ekstrakcie 18.1blg Fermentacja burzliwa dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 4 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) Warka 61 - Pumpkin Ale Słody 1. Pils - 4.55kg 2. Monach - 0.5kg 3. Carapils - 0.5kg 4. Caramaber - 0.15 5. Caramunich III - 0.15kg 6. Special B - 0.15 Chmiele 1. Galaxy 2. Equanot Drożdże 1. T-58 Dodatki 1. 6gr - Cynamon 2. 25gr - Świeży imbir 3. 2szt. - Ziele angielskie 4. 5szt. - Kardamon 5. 2szt. - Goździki 6. 1szt. - Ziarnko anyżu (nie mylić z gwiazdką) 7. 5kg dyni hokkaido pieczonej przez 2h w 190°C i dodanej do zacierania na 3h + Litr wysłodzin z Sahti z nadzieją na lekkie nuty jałowcowe Zacieranie 4.5h 1. 66°C 2. podgrzanie zacieru do 78°C Gotowanie 1h 25g Galaxy - 20min 25gr Equanot - 5min Przyprawy - 5min 46gr Galaxy - 2min Wyszło 18.5l o ekstrakcie 16.5°Blg Fermentacja burzliwa dni 1. temperatura ok 20°C Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C 2. dodatki - Fermentacja cicha xdni 1. temperatura ok 20°C Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi Bez sensu dałem tyle chmielu na goryczkę (wgl. Całe chmielenie bez sensu) bo przyprawy też wnoszą goryczkę, pozatym wyszło za mało słodkie. Bardzo ładnie pachnie (zupełnie jak dyniamit) a w smaku nie dominuje cynamon z czego się cieszę. Następnym razem warto rozważyć użycie miodu gryczanego. Edytowane 26 Października 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Warka 62 - Imperial/Double IPA z Bergamotką (6.10.17) Słody 1. 4.875kg słodu pilzneńskiego (Viking Malt) 2. 0.21kg słodu biscuit (Castle Malting) Chmiele 1. Citra - 25gr 2. Equanot - 75gr Drożdże 1.US-04 Dodatki 1. Bergamotka 30gr Słody wrzucone do 20l wody Zacieranie 3.5h 1. 64°C - 60min (spadło do 62°C) 2. 68°C - 2.5h (spadło do 63°C) Filtracja Gotowanie 70min 1. Citra 25gr - 60min 2. Equanot 75gr - 7min 3. Bergamotka 26gr - 5min Wyszło 17.8°Blg / 16l Zeszło do 3.5blg Chmielenie na zimno 4dni (miało być 3) (od 20.10.17, 7:40) 1. Galaxy 35gr - 3 dni 2. Mosaic 35gr - 3 dni Zabutelkowano 24.10 Edytowane 26 Października 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 (edytowane) Warka 63 - Piwo z resztek Nie mogę znaleźć receptury ale był tam pilzneński, monachijski, carapils, żytni i chyba special B, smakuje jak klasyczna American IPA. Zabutelkowana 25.10 Edytowane 26 Października 2017 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się