Pierre Celis Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Czy można zauroczyć się browarem, który warzy wyłącznie jasne i ciemne piwo dolnej fermentacji? Okazuje się, że tak! Zapraszam was do malowniczego miasteczka Bleckede, położonego na zachodnim brzegu Łaby. Każdy kto choć raz odwiedzi tą miejscowość z pewnością będzie oczarowany zabytkową architekturą, która dominuje w całej okolicy. Niska, szachulcowa zabudowa wraz z pozostałościami XIII wiecznego zamku i XVIII wiecznego ewangelickiego kościoła, tworzą wręcz magiczny obraz tej osady. Z pewnością nie mniejszym atrybutem tego miejsca jest również dolina Łaby, która okala od zachodniej strony Bleckede. Z jednej strony dzikie, nieskalane ludzką ingerencją podmokłe łąki, z drugiej zaś strony, niewielki port rzeczny wraz przeprawą promową. Przyznacie sami, że w tak nietuzinkowym miejscu wizyta w browarze nie może okazać się niewypałem, tym bardziej, że sam browar znajduje się w ścisłym centrum tej zabytkowej tkanki miejskiej. Browar „Bleckeder Brauhaus” założony został w budynku, w którym przed laty mieściły się pomieszczenia gospodarcze miejscowego rolnika. Całość sprzętu piwowarskiego, w postaci 20 hektolitrowej warzelni, oraz siedmiu tanko-fermentatorów o analogicznej wielkości, została zamontowana w dolnej kondygnacji budynku. Mimo, że browar funkcjonuje na lokalnym rynku od grudnia 2011 roku, nigdy nie miał ambicji warzyć coś wykracza skostniały kanon niemieckich browarów restauracyjnych. Ich oferta w postaci piwa jasnego (12,0 blg) oraz piwa ciemnego (12,0 blg), z pewnością nie sprawi, że piwosz poczuje się tutaj dopieszczony. Jednakże trzeba im przyznać, że lata praktyki warzeniu tylko dwóch gatunków piw, sprawiła, że mamy możność skosztowania tam wyjątkowo smacznych piw. Mało tego, tamtejsze ciemne piwo z powodzeniem mogłoby konkurować w niejednym konkursie ze „schwarzami” pochodzącymi z Turyngii. Esencjonalne, treściwe piwo, mające z jednej strony mocno słodową dusze a z drugiej zaś strony wyjątkowo zbalansowaną paloną treść. Reasumując. Wyjątkowo malownicze miejsce, w którym oprócz smacznego jadła, mamy możność skosztować prostych, aczkolwiek wyjątkowych piw! Polecam! . . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się