Jump to content

Gęstwa po cydrze.


Recommended Posts

Ktoś z Was zbierał? Robiłem cydr na drożdżach do cydru, o tych: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1078-cider-m02-mangrove-jack-s-.html. Prawdopodobnie w niedzielę będe lał do butelek, jest promocja w Tesco na sok tłoczony. 3L-10 zł. Chciałbym od razu machnąć następny. Warto (można?) zbierać gęstwę po cydrze?

Link to comment
Share on other sites

 

He? Pożywki i co? ;)

DAP czyli fosforan dwuamonowy czyli naprostsza pożywka dla drożdży.

 

Dzięki. Hm. Czyżbym w takim razie dał ciała? Obrałem jabłka, wydrążyłem, zrobiłem sok, wlałem do balonu, uwodniłem drożdże i je zadałem. Właśnie jestem przed rozlewem do butli i fajnie smakuje. Drożdże zrobiły swoje.

 

Pożywka potrzebna dla gęstwy? A jak dam sok+gęstwa? Źle będzie?:)

Link to comment
Share on other sites

Jak kupujesz drożdże suche do cydru, to w składzie 50% masy to pożywka.

 

Jeśli chcesz dać gęstwę (gdzie pożywki już nie ma, bo drożdże zeżarły) o dodanie DAP musisz zadbać sam. Do kupienia w każdym sklepie z artykułami do domowego wyrobu wina.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.