Westvleteren Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Ktoś z Was zbierał? Robiłem cydr na drożdżach do cydru, o tych: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1078-cider-m02-mangrove-jack-s-.html. Prawdopodobnie w niedzielę będe lał do butelek, jest promocja w Tesco na sok tłoczony. 3L-10 zł. Chciałbym od razu machnąć następny. Warto (można?) zbierać gęstwę po cydrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieslav Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Można zebrać i wykorzystać ponownie. Czy warto? Cena saszetki nie powala więc sam musisz policzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 nie zapomnij sypnąć pożywki i DAP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 He? Pożywki i co? Pieslav: cena, jak każdych innych suchych . Poza tym przecież gęsta lepsza niż drożdże suche! BTW: tego samego dnia leje do nich 25l tloczonego z Tesco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 He? Pożywki i co? DAP czyli fosforan dwuamonowy czyli naprostsza pożywka dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 To zrób chociaż raz cydr z własnych jabłek najlepiej dawne odmiany renety i zobaczysz różnice nawet na podstawowych drożdżach. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 He? Pożywki i co? DAP czyli fosforan dwuamonowy czyli naprostsza pożywka dla drożdży. Dzięki. Hm. Czyżbym w takim razie dał ciała? Obrałem jabłka, wydrążyłem, zrobiłem sok, wlałem do balonu, uwodniłem drożdże i je zadałem. Właśnie jestem przed rozlewem do butli i fajnie smakuje. Drożdże zrobiły swoje. Pożywka potrzebna dla gęstwy? A jak dam sok+gęstwa? Źle będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jak kupujesz drożdże suche do cydru, to w składzie 50% masy to pożywka. Jeśli chcesz dać gęstwę (gdzie pożywki już nie ma, bo drożdże zeżarły) o dodanie DAP musisz zadbać sam. Do kupienia w każdym sklepie z artykułami do domowego wyrobu wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Tu jest więcej na temat zasadności stosowania pożywek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi