Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP022 Essex Ale Yeast Flavorful British style yeast. Drier finish than many British ale yeast. Produces slightly fruity and bready character. Good top fermenting yeast strain, is well suited for top cropping (collecting). This yeast is well suited for classic British milds, pale ales, bitters, and stouts. Does not flocculate as much as WLP002 and WLP005. Attenuation: 71-76% Flocculation: Medium to High Ideal Fermentation Temperature Range: 66-70°F Alcohol Tolerance: Medium WLP022 Essex Ale Yeast Pełne smaku brytyjskie drożdże. Nadają bardziej wytrawny finisz niż większość brytyjskich drożdży górnej fermentacji. Produkują delikatny owocowy i chlebowy charakter. Dobry szczep górnej fermentacji, bardzo dobrze nadaje się do zbierania z powierzchni fermentującego piwa. Szczep jest bardzo dobry do piw w klasycznych stylach brytyjskich takich jak mild, bitter, i stout. Nie flokuluje tak dobrze jak WLP002 i WLP005. Odfermentowanie: 71-76% Flokulacja: Średnia do wysoka. Temperatura fermentacji: 19-21°C Tolerancja na alkohol: Średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Starter z tych drożdży pachniał oszałamiająco owocowo, niemalże jak z drożdży pszenicznych. Fermentował sobie w 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 W gotowych piwach daje sporo nut owocowych, ale bez przesady, to nie belgi. Dofermentowują dość szybko i głęboko. Na uwagę zasługuję ich chęć zwiedzania świata, trzeba uważać, bo potrafią wyrwać wieko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Za nic nie chcą opaść, wiszą na górze jak US-05. Z pokolenia na pokolenie jest z nimi coraz gorzej pod tym względem. Prawdopodobnie szybko mutujący szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 mam wrażenie, że ich opadanie ma raczej coś wspólnego z temperaturą, im wyższa tym wolniej opadają, ale jestem w stanie jakoś racjonalnie potwierdzić tej teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Przegazowały mi wszystkie piwa, które nimi fermentowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się