Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Prosiłbym bardziej doświadczonych piwowarów o weryfikacje moich receptur. Piwa będą warzone na wesele kuzyna, więc muszą w miarę możliwości smakować większości gości. Najbardziej jednak boję się o stouta. Dry Stout: Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3.2 kg Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann 0.5 kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg Chmiel Marynka 30 g Mech irlandzki 5 g Drożdże US-05. Planuję zacierać w 15 litrach wody w temperaturze 66°C potem podnieść do 72°C i wrzucić słód palony Carafa na 10 min, podnieść do 78 i filtrować. Chcę uzyskać około 20 litrów piwa o ekstrakcie 14 BLG. Chmielenie: Marynka 30 g na 60 minut Dodatki: Mech irlandzki 5 g na 10 minut przed końcem gotowania. Irish Red Ale: Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 2,7 kg Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann 0,8 kg Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann 50 g Słód Carared 40-50 EBC Weyermann 0,5 kg Chmiel East Kent Goldings 30 g Fuggles 30 g Simcoe 10 g Cascade 25 g Mech irlandzki 5 g Drożdże US-05. Zacieranie również w 15 litrach wody, tak aby uzyskać mniej więcej 20 l gotowego piwa 12 BLG. W tym wypadku planuje wrzucić wszystkie słody i zacierać je w temperaturze 66°C przez 60 minut. Później podnieść do 78 i filtrować. Chmielenie: East Kent Golding - 30g 60 min Fuggles - 20g 30 min Simcoe - 10g 30 min Fuggles - 10g 15 min Cascade - 5g 10 min Mech irlandzki - 5g 10 min Cascade - 5g 5 min Cascade - 15g 3 dni cichej Czy taka kompilacja słodów nie będzie się ze sobą gryzła? Przyznam szczerze, że chyba trochę źle zamówiłem słody, gdyż jako jęczmień palony wziąłem Carafe typ I, a powinien występować jako śłód karmelowy. Jakie jest więc dobry śłód palony do stoutów? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 7 Lutego 2016 przez Triple123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Co do stoutu. Jaki masz pomysł na to piwo bo nie rozumiem do końca, z jeden strony chcesz fermentować na US-05, które schodzą dość nisko co by sugerowało, że celujesz w bardziej wytrawny profil piwa, a z drugiej chcesz wrzucić 1 kg płatków owsianych co raczej sugeruje, że piwo ma być pełniejsze w smaku. No i 14 blg to już tak mało stylowo na dry stout. W ogóle ta receptura to mi bardziej pasuje na jakiś oatmeal stout. Ale to tylko moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Pomyłka, płatki jęczmienne błyskawiczne, nie owsiane. Płatkami chce uzyskać większą kremowość piwa, ale nie wiem czy ich przypadkiem nie za dużo będzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 pomimo niskiego doswiadczenia przepis na dry stouta podoba mi sie. tylko po co ten karmel? to juz nie dry bylby... co do drozdzy nie mam obiekcji. chcesz miec zapewnie dobrze odfermentowane piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dry Stout: Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3.2 kg Słód Carafa typ I800-1000 EBC Weyermann 0.5 kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 1 kg Chmiel Marynka 30 g Mech irlandzki 5 g Drożdże US-05. Carahell niepotrzebny. Jeżeli już, to lepszy będzie Caramunich. Zamiast Marynki daj EKG (ew. Lubelski). Możesz go sypnąć więcej, np 50g. Mech niepotrzebny. Nie US-05 tylko S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Czyli Carafa I w tej ilości mogę zostawić, tylko wywalić ten karmel? A co ze zwykłym jęczmieniem palonym, domawiać go czy może właśnie ten caramunich? Edytowane 7 Lutego 2016 przez Triple123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 A co ze zwykłym jęczmieniem palonym Ja zawsze go daję, warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Bo Carafa I jest tak samo słodem karmelowym, ma tylko więcej EBC. Czy to sie bardzo będzie gryzło ze sobą, jak dam jeszcze do tego caramunich i jęczmień palony? Czyli Słod Carafa I 300g Słód Caramunich 200g jęczmień palony 500g Edytowane 7 Lutego 2016 przez Triple123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Masz tu moją, sprawdzoną recepturę: Słód pilzneński 2,8-4,2 EBC 3 kg Słód monachijski 12-18 EBC 1kg Słód barwiący EBC 0,2 kg Jęczmień palony EBC 0,3 kg Chmiel East Kent Golding 6,9% 50g Drożdże S-04 60'- 66° 5' barwiące przy 76° Z tego uzyskuję przeciętnie 23 l 12 Blg. Edit; Monachijski da pełnię i aromat słodowy, reszta to chyba jasne. Edytowane 7 Lutego 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Tylko problem w tym, że już zamówiłem wszystko no i nie bardzo mogę tak duże modyfikacje wprowadzać. Mogę jedynie domówić tego caramunich i palonego trochę. Tylko jakie proporcje żeby to miało ręce i nogi. Nie do końca wiem jak słody działają na siebie, dlatego się pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miroon86 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Masz tu moją, sprawdzoną recepturę: Słód pilzneński 2,8-4,2 EBC 3 kg Słód monachijski 12-18 EBC 1kg Słód barwiący EBC 0,2 kg Jęczmień palony EBC 0,3 kg Chmiel East Kent Golding 6,9% 50g Drożdże S-04 60'- 66° 5' barwiące przy 76° Z tego uzyskuję przeciętnie 23 l 12 Blg. Edit; Monachijski da pełnię i aromat słodowy, reszta to chyba jasne. Możesz powiedzieć szczegółowiej o zacieraniu i wysładzaniu, głównie chodzi mi o ilości wody. Wrzuciłem Twój przepis do http://brewness.comi wyliczyło coś takiego: ZACIERANIE KROK PO KROKU Podgrzej 13.5 L wody do zacierania do 73.7C Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 66C Przetrzymaj zacier 5 min w 76C Wysładzaj używając 17.4 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29.1 Lbrzeczki Dziwi mnie stosunek wody zacierania i wysładzania!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jeśli chodzi o IRA to drożdże również S-04. Sugerowałbym więcej monachijskiego. No i nie bardzo podoba mi się chmielenie. Jak dla mnie to tylko Fuggles i EKG z klasycznym chmieleniem 60'-30'-10' , albo nawet 60'-10'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Możesz powiedzieć szczegółowiej o zacieraniu i wysładzaniu, głównie chodzi mi o ilości wody. Wrzuciłem Twój przepis do http://brewness.comiwyliczyło coś takiego: ZACIERANIE KROK PO KROKU Podgrzej 13.5 L wody do zacierania do 73.7C Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 66C Przetrzymaj zacier 5 min w 76C Wysładzaj używając 17.4 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 29.1 Lbrzeczki Dziwi mnie stosunek wody zacierania i wysładzania!? Nigdy nie korzystałem z żadnego programu. Nauczyłem się na własnych, większych lub mniejszych błędach. Po tym co tu piszesz widzę, że programy są mi niepotrzebne, postępuję prawie tak samo. Woda przed zasypem ma u mnie 72°. Jest jej 13 l. Ilości wody użytej do wysładzania już dawno nie mierzę, więc nie wiem ile jej jest. Po prostu kontroluję stężenie ekstraktu brzeczki otrzymywanej i spuszczanej. W tym konkretnym przypadku trzymam się zasady, że gdy z kotła leci 1-2 Blg, to kończę wysładzanie. Otrzymuję z reguły 14-16 Blg i około 30 litrów, ale jak napisałem, nie na objętość patrzę, a na ekstrakt. Temperatura wody do wysładzania, to 76-78°. Edytowane 7 Lutego 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Jeśli chodzi o IRA to to piwo już zostało przeze mnie zrobione, tylko na drożdżach S-04. Było całkiem dobre, jak dla mnie to najlepsze z dotychczasowych, tylko ten aromat ameryki gdzieś zginął, a dawałem na tydzień na chichą jakieś 40 gram chmielu. Byłem ciekaw waszych sugestii. Drożdże rzeczywiście mogę zmienić na s-04. No, a co do tego stouta, jeśli użyje takich proporcji? : Pale Ale 3,3 kg Carafa I 0,3 kg Caramunich 0,2 kg jęczmień palony 0.3 kg płatki jęczmienne 1kg to czy to piwo nie będzie zbyt karmelowe? Czy może będzie bardziej palone? Nie chce przesadzić, bo to piwo musi być pijalne, nie może być za słodkie znowu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 tylko ten aromat ameryki gdzieś zginął I bardzo dobrze - to jest piwo słodowe i żadne hamerykańskie wynalazki tam nie są potrzebne Triple123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Triple123 Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) tylko ten aromat ameryki gdzieś zginąłI bardzo dobrze - to jest piwo słodowe i żadne hamerykańskie wynalazki tam nie są potrzebne No wiem wiem, ale chciałem je trochę podkręcić hamerykanem dlatego żeby nudno nie było, coś na wzór imperial ira pinty, ale bez tego imperial Co do tematu, ostatecznie wywalam zbędny cagamunich. Będzie tylko jęczmień palony i carafa i. Dzieki wszystkim za pomoc. Jesli macie jeszcze jakieś sugestie to chetnie poczytam. Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2016 przez Triple123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się