Piwowarski774 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Witam. Chcę uwarzyć moją pierwszą AIPĘ. Za sobą mam jak na razie 3 [całkiem niezłe warki]. 1. Planuję prosty 3-słodowy zasyp. Mam 5 kg pale ale. Co jeszcze dorzucić, żeby piwko było sensowne, średnio-wytrawne, kolor może być lekko bursztynowy? 2. Czy mogę zacierać, godzinę w 65 st. [czyli pomiędzy słodkością a wytrawnością], a potem mashout? [Tu chyba ważne będzie jakie słody poza pale ale dodam prawda? 3. Czy da się to nachmielić czymś takim, co mi zostało z poprzednich warek? Jeśli tak, to jak? O chmieleniu na zimno też myślę. Tomahawk - 30g Cascade - 30g Citra - 90g Jeśli nie, to i ile jakiego chmielu dodać. 4. Drożdże oczywiście S-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dorzuć trochę karmelowego, ale nie przesadzaj, ewentualnie trochę pszenicznego dla piany i głebii, chmiele są okej, proponuję Tomahawk na gotyczkę, reszta na aromat, i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dorzucić możesz jakiś jasny karmel, monachijski, możesz dorzucić też pszeniczny. Zacieranie wygląda w porządku. Chmiele ilościowo wyglądają na w porządku, ale... ...zapewne to zbiór 2014 więc nie spodziewałbym się jakiś cudownych efektów. Na zimno zdążysz dokupić już coś z zbioru 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwowarski774 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dorzucić możesz jakiś jasny karmel, monachijski, możesz dorzucić też pszeniczny. A ile trzeba by ich dorzucić? Np. po 0,5 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Możesz dać po 0,3 i powinno być ok Edytowane 7 Lutego 2016 przez boniek4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) ja bym dał crystal 0,5 kg, pszeniczny np 0,3 kg Edytowane 7 Lutego 2016 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi