Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast Scotland is famous for its malty, strong ales. This yeast can reproduce complex, flavorful Scottish style ales. This yeast can be an everyday strain, similar to WLP001. Hop character is not muted with this strain, as it is with WLP002. Attenuation: 70-75% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 65-70°F Does not ferment well less than 62°F Alcohol Tolerance: Medium-High WLP028 Edinburgh Scottish Ale Yeast Szkocja jest sławna z słodowych, mocnych ale. Szczep ten reprodukuje kompleksowy, pełen smaku styl szkockich alei. Szczep ten może być używany na co dzień, podobnie jak WLP001. Charakter chmielu nie jest przygaszony przy użyciu tych drożdży, tak jak w wypadku WLP002. Odfermentowanie: 70-75% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 18-21°C Nie fermentują dobrze w temperaturze poniżej 16.5°C Tolerancja na alkohol: Średnio-wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 czy ktoś może fermentował na tych drożdżach ? Ciekawią mnie doznania zapachowe fermentacji tych drożdży. Po 2 dobach fermentacji w balonie zapach lekko mydlany (?) niespotykany przeze mnie dotąd. Czyżby pierwsza infekcja ? Smak w miare ok. (poza tym, że przechmieliłem i trzeba będzie pewnie kupażować). Po lekkim ociepleniu próbki zapach piwny. Temperatura fermentacji ok 17 °C - moze zbyt niska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Nie robiłem na nich ale jeżeli temp. otoczenia wynosi 17°C to fermentacja biegnie w okolicy 19°, czyli w środku zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się