Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast From a small brewpub in Cologne, Germany, this yeast works great in Kölsch and Alt style beers. Good for light beers like blond and honey. Accentuates hop flavors, similar to WLP001. The slight sulfur produced during fermentation will disappear with age and leave a super clean, lager like ale. Attenuation: 72-78% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 65-69°F Does not ferment well less than 62°F, unless during active fermentation. Alcohol Tolerance: Medium WLP029 German Ale/Kolsch Yeast. Pochodzą z małego browaru restauracyjnego w Koloni, Niemcy, ten szczep bardzo dobrze nadaje się do piw typu Kolsch i Alt. Dobre do lekkich piw takich jak blond i honey. Podkreśla smak chmielowy, podobnie jak WLP001. Mała ilość siarki, która jest produkowana podczas fermentacji zanika wraz z wiekiem i pozostawia super czyste, podobne do lagera ale. Odfermentowanie: 72-78% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 18-20.5°C . Nie fermentują dobrze w temperaturze poniżej 18°C , oprócz momentu aktywnej fermentacji. Tolerancja na alkohol: Średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Bardzo dobra flokulacja - po 3 tygodniach fermentacji piwo było tak klarowne, że zrezygnowalismy z cichej. Osad na dnie był bardzo zbity - konsystencją przyominał masło. Zaraz po fermentacji piwo było w smaku bardzo czyste, ale w zapachu wyczuwało się sporo siarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Czy rzeczywiście źle fermentują poniżej 18°C(na stronie white labs w opisie jest podane 16°C)? Chcę je wykorzystać do trzech hybrydowych piw i mogę fermentować w domu w 20-22°C albo w komórce 14-15°C i się zastanawiam czy nie staną w takiej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Fermtuje właśnie na nich, rozpocząłem od 8 stopni - dziś już są w 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Pracują? Jak tak w jakiej temp. zaczęły swoją aktywność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) EDIT; pomyłka, ja mam odpowiedniki - WYEAST 1007. Edytowane 30 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2018 Cześć Czy ktoś jest w stanie nieco rozwinąć temat fermentacji tych drożdży w temperaturach 14-16°C bądź niższych? Szukam alternatywy dla 2565 z uwagi zarówno na wątpliwą i sezonową dostępność WY2656 oraz jakieś alternatywy dla smaku i efektów końcowych W piwnicy mam właśnie 14-15°c i zastanawiam się jak sobie poradzą 029. Docelowo dąże do uzyskania jak najczystszego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się