Skocz do zawartości

White Labs - WLP029 German Ale/Kolsch Yeast.


Rekomendowane odpowiedzi

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast

From a small brewpub in Cologne, Germany, this yeast works great in Kölsch and Alt style beers. Good for light beers like blond and honey. Accentuates hop flavors, similar to WLP001. The slight sulfur produced during fermentation will disappear with age and leave a super clean, lager like ale.

Attenuation: 72-78%

Flocculation: Medium

Optimum Fermentation Temperature: 65-69°F

Does not ferment well less than 62°F, unless during active fermentation.

Alcohol Tolerance: Medium

 

WLP029 German Ale/Kolsch Yeast.

Pochodzą z małego browaru restauracyjnego w Koloni, Niemcy, ten szczep bardzo dobrze nadaje się do piw typu Kolsch i Alt. Dobre do lekkich piw takich jak blond i honey. Podkreśla smak chmielowy, podobnie jak WLP001. Mała ilość siarki, która jest produkowana podczas fermentacji zanika wraz z wiekiem i pozostawia super czyste, podobne do lagera ale.

Odfermentowanie: 72-78%

Flokulacja: Średnia.

Temperatura fermentacji: 18-20.5°C . Nie fermentują dobrze w temperaturze poniżej 18°C , oprócz momentu aktywnej fermentacji.

Tolerancja na alkohol: Średnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Bardzo dobra flokulacja - po 3 tygodniach fermentacji piwo było tak klarowne, że zrezygnowalismy z cichej. Osad na dnie był bardzo zbity - konsystencją przyominał masło.

 

Zaraz po fermentacji piwo było w smaku bardzo czyste, ale w zapachu wyczuwało się sporo siarki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Czy rzeczywiście źle fermentują poniżej 18°C(na stronie white labs w opisie jest podane 16°C)? Chcę je wykorzystać do trzech hybrydowych piw i mogę fermentować w domu w 20-22°C albo w komórce 14-15°C i się zastanawiam czy nie staną w takiej temp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Cześć

 

Czy ktoś jest w stanie nieco rozwinąć temat fermentacji tych drożdży w temperaturach 14-16°C bądź niższych? Szukam alternatywy dla 2565 z uwagi zarówno na wątpliwą i sezonową dostępność WY2656 oraz jakieś alternatywy dla smaku i efektów końcowych :) W piwnicy mam właśnie 14-15°c i zastanawiam się jak sobie poradzą 029. Docelowo dąże do uzyskania jak najczystszego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.