Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP036 Dusseldorf Alt Yeast Traditional Alt yeast from Dusseldorf, Germany. Produces clean, slightly sweet alt beers. Does not accentuate hop flavor as WLP029 does. Attenuation: 65-72% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 65-69°F Alcohol Tolerance: Medium WLP036 Dusseldorf Alt Yeast Tradycyjne drożdże do Alt z Dusseldorfu, Niemcy. Produkują czyste, lekko słodkawe piwo typu alt. Nie podkreśla snmaków chmielowych tak jak WLP029. Odfermentowanie: 65-72% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 18-22°C . Tolerancja na alkohol: Średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) odkopuję trupa. Drożdże kupiłem skuszony ceną w AlePiwo. Były przeterminowane ok 4 miesiące, ale po 36h kręcenia na 1L starterze ruszyły bez problemu w piwie 12BLG. Zrobiłem trzy piwa na tych drożdżach. Wszystkie startowały dość szybko, ok 8-10h. W pierwszej warce drożdże zeszły z 12 do 3.5, w drugiej z 12 do 3, trzeciej nie mierzyłem. Piwa zacierane podobnie - ok 65-66°C. Osad na dnie jest zbity, w fermentorze na cichej było mętnawe, ale 4 dni po zabutelkowaniu jest calkiem klarowne. Cecha charakterystyczna tych drożdzy to lekka i przyjemna kwaskowatość gotowych piw. Zrobiłem na nich Koelscha, Alta z żytem oraz coś w stylu hoppy Koelsch albo Cream Ale. Drożdże nie eksponują jakoś bardzo chmielu, choć w piwie które chmielilem na whirlpoolu oraz na zimno jest on ładnie podkreslony, użyłem ok 100g Chinooka na te warkę, co jak na moje zwyczaje jest raczej srednim wynikiem. Według mnie piwo na tych drożdżach dojrzewa trochę dłużej - pierwsze piwo było najlepsze po ok 6 tygodniach, Alta jeszcze lageruję. Podsumowując - ciekawe drozdze, dają dośc czysty profil z lekko kwaskową nutą- ja fermentuję w temp 15-16°C więc trochę niżej niz zaleca producent, wyczytalem w amerykanskich internetach ze tak wlasnie nalezy z nimi postepowac. Fajne na lato, ta kwaskowosc w lekkim piwie daje fajne orzezwienie NA zdjeciu ponizej słoneczko w płynie - mój hoppy Koelsch z kaszą jaglaną (jeszcze mętny ) Edytowane 6 Lipca 2017 przez needmorehops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się