Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, wczoraj wziąłem się za warzenie Brown IPA, Całe warzenie przebiegło bardzo sprawnie i byłem z niego zadowolony. Problem pojawił się przy pomiarze Blg przed fermentacją. Przed gotowaniem odebrałem 20L brzeczki 17,5Blg. Dolałem trochę więcej wody niż na samo odparowanie, ponieważ celowałem w 16Blg. Po gotowaniu, przed chłodzeniem (chłodzę w fermentorze, na balkonie) miałem 20L (+ około litr został z chmielinami), czyli schłodziłem próbkę i wyszło 17Blg. Stwierdziłem, ze doleję 1,5L przegotowanej wody przed napowietrzeniem, tak zrobiłem. Dolałem, napowietrzyłem, pobrałem próbkę, zadałem drożdże i zadowolony z siebie poszedłem wykonać pomiar wieńczący dobrze wykonaną robotę. Mierzę... 14,5Blg. W tym momencie trochę się przestraszyłem i zacząłem zastanawiać co poszło nie tak. Jako, że zawsze zostawiam wszystko na później to miałem jeszcze nieumyty garnek z chmielinami, zlałem to do wysokiej półlitrowej szklanki i dzisiaj rano z wierzchu odzyskałem wystarczającą ilość do pomiaru - niecałe 18Blg. Skąd mogą być takie różnice w pomiarach? Czy możliwe, że poprostu nie rozmieszałem dobrze dolanej wody? Ktoś miał kiedyś podobnie? Skąd jeszcze to 18Blg z garnka? Edytowane 10 Lutego 2016 przez Witah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Czy mierzone piwo miało za każdym razem taką samą temperaturę? Większość balingomierzy jest wyskalowana do 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Pilnowałem tego żeby miał około 20 st. +/- 2 stopnie powiedzmy.Lekkie różnice mogłoby to wyjaśnić, ale to 14,5, które powinno być szesnastką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Zajrzałem do fermentora, lekko ponad 15Blg. Drożdże zadane 10h temu i już od jakiegoś czasu lekko bulka, więc chyba mogę przyjąć, ze było te około 16. Chyba poprostu muszę bardziej pilnować rozmieszania po dolaniu wody i temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Po tym dolaniu i napowietrzaniu mogłeś niedokładnie wymieszać i stąd taka różnica może wynikać. Tą wodę już do fermentora dolewałeś? Edytowane 10 Lutego 2016 przez boniek4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Tak, do fermentora. Po przemyśleniu też myślę, że w rozmieszaniu był problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dużo czasu upłynęło zanim dolałeś wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Od gotowania? to tak z 9h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Od momentu przelania brzeczki do fermentora a dodania 1,5L wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witah Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 To te 9h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się