destrakt Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem Proszę o ocenę receptury i ew. uwagi: Słody: 3 KG - Pilsneński 1 KG - Pszeniczny Chmiele: Pacific Gem 50 g Simcoe 25 g Drożdze: US - 05 Zacieranie:Myślę, że na lenia przy temp 74 stopni przy wrzuceniu słodów i utrzymywanie w temp 67/68 stopni przez 60 min Gotowanie (60 min.):25 g Simcoe na 30 min przed końcem gotowania, 25 g Pacific Gem po wyłączeniu palnika,10 g Pacific Gem na whirpool, Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): 20 g Pacific Gem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keyno Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dałbym trochę na 60 minut albo więcej na 30, chyba że pasuje Ci niezbyt wysoka goryczka. Sypnąłbym chyba też więcej na zimno kosztem po wyłączeniu palnika lub na whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Moim zdaniem wyjdzie mocno nijakie piwo. Mało chmielu i drożdże niewiele od siebie dające. Goryczka jakieś 20 IBU . Dorzuć coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem Czego oczekujesz od tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 trochę bezsensu Pacific Gem ( jak i spora część chmieli z antypodów ) jest chmielem o wysokim AA 'tworzony' na zamówienie koncernu. On ma słaby aromat. Jest to chmiel goryczkowy ( który przypadkiem nie ma złego, choć niezbyt intensywnego aromatu ). *źródło w linku poniżej https://www.hopunion.com/new-zealand-pacific-gem/ Simco dla mnie to Berserker wśród chmieli pod względem aromatu - niedość, że silny to jeszcze bardzo charakterystyczny. Ty dajesz chmiel goryczkowy na aromat a aromatyczny na goryczkę - bez sensu, szkoda kasy ( zwłaszcza jeśli chodzi o simco na goryczkę - jeśli można powiedzieć że 30' to na goryczkę ) Z chmieli pacyficznych które dobrze gadają to Galaxy ( zależy od rocznika ), Nelson Sauvin ( jak ktoś go lubi ) , Motueka, Pacific Jade, Wakatu, ( choć to jest już niższa liga w kategorii aromatu ) . Jest jeszcze Dr. Rudi - niby ma papiery na dobry aromat ale nie znalazłem sprawdzonych informacji na tem temat jeszcze. A teraz, żeby napisać coś bardziej pozytywnego - wszystko można, może nawet cały świat się myli a ty masz racje. Różne ludzie rzeczy robią, dawniej dodawano Lulek Czarny ( Szalej czarny ) do piwa, teraz dają płatki bukowe z terrarium od węża, marihuane, a nawet tytoń. Rób co chcesz ale najważniejsze wyciągaj lekcje z tego co robisz i zaakceptuj ewentualną porażkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos666 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Te 25 g na zimno PG zamien z simcoe i dluzej pogotuj albo wrzuć na chmielenie brzeczki przedniej- ostatnie 3 warki tak nachmielilem I jestem mega zadowolony. Chmielilem kiedys nzpa na zimno 50g PG I aromat był slabiutki. Pilnuj tez temperatury fermentacji aby była możliwie jak najniższa dla tych drożdży. Edytowane 12 Lutego 2016 przez kokos666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się