tomasznet Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Uwarzyłem ostatnio ok 50L portera bałtyckiego 22 Blg, w chwili obecnej piwko jest na burzliwej lada dzień będę zlewał na cichą. Planuje do ok 15 L dodać papryczki chili habanero i ewntualnie jakiś chmiel (USA) na aromat. Moje pytanie ile papryczek dać na 15 L i w jakiej formie, czy warto dodać chmiel (USA) na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Papryczki chili są ciężkim dodatkiem, który warto dodawać pod siebie. Mój chili RIS dla mnie jest ok, akurat wyraźnie czuć chili tak jak lubię, dla kogo innego był ok, dla innej osoby trochę za mocno piekący, a ktoś nie był w stanie dopić na pół małej butelki 0,33l. Jeśli nie dodałeś papryczek do gotowania, to możesz pociąć papryczki, wygotować je w wodzie, odcedzić i dodawać do piwa odmierzone ilości płynu, aż osiągniesz zakładaną ostrość. To ile dodać papryczek zależy m.in. od tego czy są świeże, suszone, z własnych zbiorów czy kupne. Ja dodałem do gotowania 10g utartych suchych papryczek chili z tygodnia azjatyckiego w lidlu (birds eye, 100-225tys. Scoville'a) i piwo jest wyraźnie ostre, ale nie za ostre dla osoby, która bardzo lubi ostre żarcie. Dla innych piwo jest za ostre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpolako Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Jeżeli masz suszone papryczki wrzuć ze 4 sztuki na cichą. W efekcie otrzymasz bardzo ostre piwo, ale jeszcze dające sie wypić. Takie jest moje zdanie, wnioskująć na własnych doświadczeniach. Edytowane 11 Lutego 2016 przez elpolako Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Chmieliłem swojego risa po amerykańsku zarówno na goryczkę jaki i aromat oraz na zimno. Na goryczkę warto bo ma ona fajniejszy charakter niż np po Magnumie. Aromat i na zimno wg mnie szkoda zachodu. Nic nie zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się