Medi Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, zbliża się warzenie pierwszej warki, w związku z tym mam pytanie dotyczące chłodzenia.Czytałem gdzieś, niestety nie mogę znaleźć gdzie, że można chłodzić brzeczkę butelkami z zamrożoną wodą.Oczywiście butelki po wyjęciu z zamrażalnika poszłyby na chwilę kąpieli w OXI a temperatura ~ -18 również ubiłaby większość żyjątek.Butelki wcześniej byłyby wyparzone.Czy ktoś próbował chłodzić brzeczkę w ten sposób? Czy jest duże ryzyko infekcji? Dodam, że piwko to English Pale Ale, drożdże S-04 Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2016 przez Medi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Moim zdaniem bardzo duże. Z tego co się orientuję (sam używam chłodnicy) chłodzenie za pomocą zamrożonych butelek polega na zanurzeniu garnka w wannie z wodą do której wrzuca się zamrożone PET-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Lepiej zakupioną wodę mineralną zamrozić a następnie rozciąć i ten lód wrzucić do brzeczki. Skuteczność ma to znikomą ale zawsze coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 2-3 razy tak dochładzałem w sezonie kiedy woda w kranie była zbyt ciepła i chłodnica działała średnio. Infekcji nie było. Nie spodziewaj się jednak że zbijesz ze 100 do 18 C przy pomocy 3 PET-ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medi Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dzieki za szybkie odpowiedzi - myślałem bardziej o +- 20 l lodu. Chyba jednak wybiorę wannę z wodą i losem aby obniżyć temperaturę cieczy.Ile +- trwa chłodzenie 20 litrów brzeczki w wannie? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 A skąd my to mamy wiedzieć? Nie sądzisz że to zależy od temperatury wody, ilości lodu, mieszania, powierzchni oddawania ciepła, materiałów, temperatury otoczenia i jeszcze kilku czynników? Nie przejmuj się tak tym. Rzuć do wanny, daj tyle petow ile masz i czekaj aż będzie ok. Po pierwszym razie będziesz wiedział czy ta metoda ci odpowiada czy nie, mi nie odpowiadała i szybko kupiłem chłodnicę . Ja wolałbym przy ujemnych temp wystawić garnek na zewnątrz, ale jak wolisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Przy wodzie z kranu ok. 20C i 6 l lodu, trzeba liczyć 2 - 3 h. Jak będziesz od czasu do czasu mieszał i dasz więcej lodu to może być szybciej, ale cudów bym się nie spodziewał, raczej nastawiaj się powyżej 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 ~ -18 również ubiłaby większość żyjątek. To że człowiek nie przeżyje nie znaczy że inne organizmy tego nie zrobią. Wielu piwowarów mrozi drożdże i potem robi na nich piwo, wiele umiera ale jednak wiele też przezywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quaf Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Ja swoja pierwszą warkę 20l chłodziłem w starej stalowej wannie zasypanej śniegiem w garażu gdzie było ok. +2 stopnie raz wylałem wodę z wanny i zasypałem ponownie śniegiem po 1,5h miałem 17 stopni w garze, także taki proces trwa dość długo mimo, że warunki pogodowe były sprzyjające. Nawrzucaj tych butli do wanny i od razu wrzuć kolejne do mrożenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Chyba jednak wybiorę wannę z wodą i losem aby obniżyć temperaturę cieczy. Ile +- trwa chłodzenie 20 litrów brzeczki w wannie? Chłodzę w wannie, szkoda mi czasu i miejsca w zamrażalniku na PETy. Wszystko zależy od tego jak dużą masz wannę i jaki gar (+pora roku/temp. wody w rurach), jak jesteś w stanie zapełnić wannę wodą tak, aby poziom wody był co najmniej taki jak brzeczki w garze to na dwie wymiany wody można schłodzić w ok. 40minut. U mnie gar lekko pływa i przy lekkim zamieszaniu łatwo wymusić obieg wody, jak latam po domu robiąc porządki po warzeniu to przy okazji co jakiś czas zamieszam ręką wodę, jak jest już w miarę ciepła to robię wymiankę. O ile byś częściej mieszał to pewnie można schłodzić w czasie krótszym niż 40', ale mi się nigdzie nie spieszy, więc zawsze zamieszam z 2 razy na początku chłodzenia, a później jak mi się chce/przypomni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medi Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki wszystkim za pomoc! Warka już fermentuje i mam nadzieję, że nie złapała żadnego zakażenia przy pierwszym, momentami nie udolnym, warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się