Qba W Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Pod tematem odnośnie receptury do Munich Dunkel ThoriN napisał że z jego własnych obserwacji wynika że płatki owsiane w dużej ilości obniżają pienistość piwa. We wszystkich opracowaniach i forach ludzie pisze że płatki owsiane podnoszą pienistość, pełnię i gładkość piwa. Oczywiście piana zależy nie tylko od surowców fermentacyjnych, ale także od ilości chmielu i przerw w zacieraniu. Jestem ciekawy jakie są wasze doświadczenia z płatkami (poza tym że filtracja to masakra ) i ich wpływem na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 O obnizenie pienistosci piwa posadzic mozna stosunkowa wieksza ilosc tluszczy jakie znajduja sie w platkach owsianych w stosunku do innych platkow typu pszennych, zytnich czy jeczmiennych. W owsianych masz ich ok 7g / 100 w pozostalych ok 3-4 gramy. Brzmi rozsadnie niemniej jednak idac tym tokiem rozumowania witbiery nie powinny sie w ogole pienic - skoro sypie sie tam ok. 50% pszenicy/platkow- wiec objetosciowo w gotowym produkcie tluszczu jest duzo wiecej niz przy uzyciu owsa w ilosci kilkunastu procent jako dodatku(bo tak rozumiem "duza ilosc"). Nie obwinialbym zatem platkow owsianych za znikoma piane w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Moim zdaniem jednak większa ilość płatków owsianych ma wpływ na pianę, właśnie przez wyższą zawartość tłuszczów niż w innych zbożach (pszenica, jęczmień). Poza tym zawartość białki i glikoprotein w jęczmieniu i pszenicy jest wyższa niż w owsie. Sporo eksperymentowałem z owsianymi płatkami, i i przy udziale na poziomie mniej więcej powyżej 20% widocznie jest problem z pianę, w ostatnim stoucie z udziałem 35% owsa piana jest bardzo nietrwała i na tych 35% zakończyłem testy z owsem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 U mnie do 25 % było OK. Taki poziom uznałem za zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ostatnio robiłem 4 piwa z udziałem owsa (do 30%) i w żadnym nie miałem problemu z pianą. Wydaje mi się, że w piwach, gdzie jest duży udział brzeczki przedniej piana jest obfitsza i trwalsza. Natomiast żyłowanie wydajności odbija się na pienistości piwa. Takie mam obserwacje, ale nie wiem, czy to ma jakieś teoretyczne podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się