Pun kOmora Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) 1A. American Light Lager Overall Impression: Highly carbonated, very light-bodied, nearly flavorless lager designed to be consumed very cold. Very refreshing and thirst quenching. Aroma: Low to no malt aroma, although it can be perceived as grainy, sweet, or corn-like if present. Hop aroma is light to none, with a spicy or floral hop character if present. While a clean fermentation character is desirable, a light amount of yeast character (particularly a light apple fruitiness) is not a fault. Light DMS is not a fault. Appearance: Very pale straw to pale yellow color. White, frothy head seldom persists. Very clear. Flavor: Relatively neutral palate with a crisp and dry finisz and a low to very low grainy or corn-like flavor that might be perceived as sweetness due to the low bitterness. Hop flavor ranges from none to low levels, and can have a floral, spicy, or herbal quality (although rarely strong enough to detect). Low to very low hop bitterness. Balance may vary from slightly malty to slightly bitter, but is relatively close to even. High levels of carbonation may accentuate the crispness of the dry finish. Clean lager fermentation character. Mouthfeel: Very light (sometimes watery) body. Very highly carbonated with slight carbonic bite on the tongue. Comments: Designed to appeal to as broad a range of the general public as possible. Strong flavors are a fault. History: Coors briefly made a light lager in the early 1940s. Modern versions were first produced by Rheingold in 1967 to appeal to diet-conscious drinkers, but only became popular starting in 1973 after Miller Brewing acquired the recipe and marketed the beer heavily to sports fans with the “tastes great, less filling” campaign. Beers of this genre became the largest sellers in the United States in the 1990s. Characteristic Ingredients: Two- or six-row barley with high percentage (up to 40%) of rice or corn as adjuncts. Additional enzymes can further lighten the body and lower carbohydrates. Style Comparison: A lighter-bodied, lower-alcohol, lower calorie version of an American Lager. Less hop character and bitterness than a Leichtbier. Vital Statistics: OG: 1.028 – 1.040 IBUs: 8 – 12 FG: 0.998 – 1.008 SRM: 2 – 3 ABV: 2.8 – 4.2% Commercial Examples: Bud Light, Coors Light, Keystone Light, Michelob Light, Miller Lite, Old Milwaukee Light Tags: session-strength, pale-color, bottom-fermented, lagered, north-america, traditional-style, pale-lager-family, balanced 1A. American Light Lager (Amerykański Lekki Lager) Ogólne odczucia: Wysoko wysycony, o bardzo niskiej treściwości, praktycznie pozbawiony aromatów lager stworzony do bardzo zimnego spożywania. Mocno odświeżający i gaszący pragnienie. Aromat: Aromat słodowy od niskiego do brak, jeżeli istnieje - może być wyczuwalny jako aromat zboża, słodkości lub kukurydzy. Aromat chmielu niski do brak, jeżeli istnieje to o charakterze korzennym lub kwiatowym. Dopuszczalne jest nadanie niewielkich cech fermentacji drożdżowej (w szczególności delikatny charakter jabłka). Niski DMS nie jest błędem. Wygląd: Kolor od bardzo opalizującej słomki do opalizującego żółtego. Biała, nietrwała piana. Bardzo klarowne. Smak: Stosunkowo neutralne z czystym i wytrawnym finiszem oraz posmakiem zbożowym i kukurydzianym od niskiego do bardzo niskiego, który może dać wrażenie słodkości z powodu niskiej goryczki. Posmaki od chmielu niskie do brak, o charakterze kwiatowym, korzennym lub herbacianym (najczęściej trudne do wykrycia). Goryczka niska do bardzo niskiej. Balans waha się od nieznacznie słodowego do nieznacznie goryczkowego, ale jest stosunkowo wypośrodkowany. Wysokie wysycenie może podkreślać wytrawność finiszu. Cechy głęboko odfermentowanego lagera. Odczucie w ustach: Bardzo niska treściwość (czasami wodniste) . Wysokie nagazowanie drobno szczypiące w język. Komentarz: Stworzone na potrzeby jak najszerszego grona odbiorców. Wyraźne smaki są wadą. Historia: Coors na początku lat 40. produkował krótko lekkiego lagera. Współczesna wersja została pierw wyprodukowana przez Rheingold w 1967r dla „świadomych kalorii” konsumentów, ale jego popularność pojawiła się dopiero w 1973r, gdy Miller Brewing wykupił przepis i skierował produkt do fanów sportu z hasłem „ smakuje świetnie, mniej syci”. Piwo tego rodzaju odnotowało największą sprzedaż w USA w latach 90. Składniki: Dwu lub sześcio rzędowy jęczmień z bardzo wysokim udziałem (do 40%) ryżu lub kukurydzy. Dodatkowe enzymy potrafią jeszcze bardziej obniżyć treściwość oraz obniżyć zawartość węglowodanów. Porównanie stylów: American Lager o niższej treściowości, niższej zawartości alkoholu, niżej kaloryczności. Mniej chmielowy i goryczkowy niż Leichtbier. Parametry: OG: 7,1 – 10 BLG (1.028 – 1.040) IBUs: 8 – 12 FG: 0[-0,5?] - 2,1 BLG (0.998 – 1.008) SRM: 2 – 3 ABV: 2.8 – 4.2% Przykłady komercyjne: Bud Light, Coors Light, Keystone Light, Michelob Light, Miller Lite, Old Milwaukee Light Edytowane 20 Marca 2016 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się