Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP080 Cream Ale Yeast Blend This is a blend of ale and lager yeast strains. The strains work together to create a clean, crisp, light American lager style ale. A pleasing estery aroma may be perceived from the ale yeast contribution. Hop flavors and bitterness are slightly subdued. Slight sulfur will be produced during fermentation, from the lager yeast. Attenuation: 75-80% Flocculation: Medium Optimum Fermentation Temperature: 65-70°F Alcohol Tolerance: Medium High WLP080 Cream Ale Yeast Blend. Ta mieszanka składa się z drożdży górnej i dolnej fermentacji. Drożdże pracują wspólnie by stworzyć czyste, rześkie, lekkie amerykańskie ale podobne do lagera. Przyjemne aromaty estrowe mogą być dostrzegane jako wpływ drożdży górnej fermentacji. Smaki chmielowe i goryczka są delikatnie przygaszone. Mała ilość siarki może być produkowana przez drożdże dolnej fermentacji. Odfermentowanie: 75-80% Flokulacja: Średnia. Temperatura fermentacji: 18-21F. Tolerancja na alkohol: Średnio wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) czy w wyższej temperaturze drożdże dolnej fermentacji z tej mieszanki mogą produkować jajeczne zapachy ? Edit : ta wyższa temperatura to ok. 20 °C Edytowane 6 Czerwca 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 czy w wyższej temperaturze drożdże dolnej fermentacji z tej mieszanki mogą produkować jajeczne zapachy ?Edit : ta wyższa temperatura to ok. 20 °C Z opisu drożdży pisze, że tak. Z praktyki nie wiem, bo nigdy ich nie używałem, ale jak piszą w opisie to znaczy, że raczej tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 (edytowane) Zwykle do Cream Ales używa się drożdży Kolsch albo drożdży lagera w nieco cieplejszych temperaturach, chociasz taka ?mieszanka? to pewnie dobry pomysł warty spróbowania. Oto cytat ze strony mojego ulubionego cream ale, Genesee Cream Ale: We skillfully warm-ferment Genesee Cream Ale with our own signature top-fermenting yeast. During the aging process, every batch of Cream Ale is krausened to achieve an uncommonly smooth character. "Genesee Cream Ale fermentujemy w sposób mistrzowski w cieplejszych temperaturach z naszmi własnymi drożdżami górnej fermentacji. Podczas dojrzewania, każda warka Cream Ale jest poddawana procesowi krausen, aby osiągnąć niespotykanie łagodny chrakter piwa." http://www.geneseecreamale.com/AmericanOriginal/ Oczywiście ?krausen? to jest tradycyjny niemiecki sposób dodawania świerzych drożdży poprzez dodawanie piany z nowej warki która właśnie zaczęła fermentację burzliwą. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 2 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Robił ktoś APA lub IPA na tym? Producent twierdzi, że świetnie się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się