Jump to content

White Labs - WLP400 Belgian Wit Ale Yeast


Recommended Posts

WLP400 Belgian Wit Ale Yeast

Slightly phenolic and tart, this is the original yeast used to produce Wit in Belgium.

Attenuation: 74-78%

Flocculation: Low to Medium

Optimum Fermentation Temperature: 67-74°F

Alcohol Tolerance: Medium

 

WLP400 Belgian Wit Ale Yeast

Delikatnie fenolowe i cierpkie, jest ot oryginalny szczep używany w Belgii do produkcji wit.

Odfermentowanie: 74-78%

Flokulacja: Niska do średnia.

Temperatura fermentacji: 19-23°C.

Tolerancja na alkohol: Średnia.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Próbował ktoś robić weizeny na tych drożdżach lub weizenbocki? Pisze, że tolerancja na alkohol średnia - poradzi sobie z 18 blg? Jeżeli tak jestem b. ciekaw rezultatow. Do jakich jeszcze stylów piwa oprócz witbier można je zastosować? Mam gęstwę od brata tych drożdży i zastanawiam się co na nich postawić - wybór chyba padnie na pszeniczne.

 

pozdrawiam

Arek

Link to comment
Share on other sites

Cechy piwa mogą nie być takie jak oczekujesz. Wydaje mi się, że mogą mieć tylko delikatny profil estrowy (bananowy).

Ale drożdże powinny dać radę z 18°Blg bez większego problemu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.