MarcinW Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Mam zamiar uwarzyć piwo podobne(lecz nie identyczne )do Black Bicz z browaru Solipiwko Czy taka receptura będzie ok? ~19blg (zakładam wydajność 75%, chociaż przy ostatnim zacieraniu była trochę wyższa) IBU: około 100 Zasyp: pilzneński: 5 kg monachijski: 2 kg caramunich: 0,5 kg biscuit: 0,25 kg karmelowy jasny: 0,1 kg Carafa typ III: 0,5 kg cukier: 0,25 kg zacieranie na bardziej wytrawnie chmiele wszystkich po 50g: magnum, cascade, citra, simcoe z chmielu cały magnum na goryczkę, połowa reszty na koniec(ewentualnie w whirpoolu), pozostała część na zimno gotowego piwa powinno wyjść około 23 litry jak oceniacie? edytowałem post: dodałem cukier i zamieniłem czekoladowy na carafa III Edytowane 24 Lutego 2016 przez MarcinW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Cześć Nie mam pojecia jak z tego ma wyjść BLACK ipa - zamiast tego czekoladowego 400 - daj carafe III special Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 za mało chmielu, użyj coś koło 350g+ w tym jakieś 200g+ na cichą Dario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinW Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 za mało? do swojego pierwszego IIPA użyłem 250g chmielu i wydaje mi się że było wystarczająco tutaj może jeszcze dorzucę 50g Czekam na więcej porad co do zasypu, to moje pierwsze ciemne piwo, więc doświadczenia nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Taaa, zaraz kilogram Jeżeli chodzi o zasyp to zmniejsz ilość monachijskiego do 0.5 kg i karmelowych do 5%, cukier 10%, carafa jest ok. Chmielenie na 60,20,10 minut i na whirlpool (ok. 50g) i 100 g na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się