Skocz do zawartości

Zepu warzy


Rekomendowane odpowiedzi

Jako że powoli gubię się w swoich notatkach i dostęp do nich chciałbym mieć w każdej chwili, postanowiłem w końcu zacząć zapisywać warki na forum. Uzupełnię ostatnich 10  warek reszta będzie na bieżąco.

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Pszenica 19.09.2015

BLG 12,5

IBU

EBC

 

Słody: pszeniczny Strzegom 9kg

pilzneński strzegom 3kg

 

Zacieranie: 44st - 20 min

65-61 - 50min

72st - 15 min

78 ->

 

Gotowanie 60min

 

Chmielenie:magnum 12% - 25g fwh

 

wyszło 60 llitrów zadane gęstwą FM41

fermentacja burzliwa 16-18st - 21dni

zeszło do 3blg

butelkowanie cukier 6,5g na litr

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Kolsch 03.10.2015

BLG 12

IBU 30

EBC 5,5

 

Słody: Pilzneński strzegom 14,5kg

pszeniczny strzegom 1,5kg

 

Zacieranie: 52st - 10min

63st - 45min

72st - 15min

78 ->

 

Gotowanie 70min

Chmielenie: Magnum 12% - 35g fwh

Simcoe 100g - 15min (5+10wh)

mech 15g - 20min

 

wyszło 86 litrów zadane starterem FM42

fermentacja burzliwa 14-16st -> 10-11st  21dni (piana nie opadła)

cicha 10st - 14dni

zeszło do 3,5

butelkowanie 5,5g na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 Pils wędzony 09.10.2015

BLG 13

IBU 25

EBC 9

 

Słody: pilzneński wędzony weyermann 10kg

cara gold Crisp 0,5kg

 

Zacieranie: 52st - 5min

63st - 30min

72st - 30min

76st ->

 

Gotowanie 70min

chmielenie Iunga 35g fwh

Iunga 50g - 15min

 

wyszło 53 litry zadane W34/70

fermentacja burzliwa 8st - 12 dni (słabe odfermentowanie zbyt wcześnie zlane 5,5 blg)

cicha  15st 3 dni -> 8st 11dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 6g na litr

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Pils Lubelski 24.10.2015

BLG 12,5

IBU 28

EBC 6

 

Słody: pilzneński strzegom 17,5kg

 

Zacieranie: 55st - 15min

62st - 30min

72st - 20min

78st ->

 

Gotowanie: 70min

Chmielenie Iunga 60g - 60min

Lubelski 150g - 20min

Lubelski 150g - 10min (wh)

 

wyszło 96litrów zadane gęstwą W34/70

fementacja burzliwa 11st - 20dni

cicha 8st - 14 dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 7g na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 Pils niemiecki 21.11.2015

BLG 12,5

IBU

EBC

 

Słody: pilzneński strzegom 18kg

 

Zacieranie 65st - 90 min

78 ->

 

Gotowanie 70min

Chmielenie

Magnum 30g - 60min

Iunga 70g - 30min

Haller Tradition 100g - 20 in

Haller Mittelf 100g - 10min (wh)

 

wyszło 90 litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa  8->5st  - 25dni

cicha 5st - 13dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 7g na litr

zmętnienie na zimno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 APA 05.12.2015

BLG 12,5

IBU 46 

EBC 8,5

 

Słody pilzneński strzegom 10kg

melanoidynowy 0,5kg

 

zacieranie 65st - 60 min

76st ->

 

Gotowanie: 60 min

marynka 70g - 60 min

simcoe mosaic po 50g, cascade 100g - 30min w 90st

 

wyszło 49 litrów zadane US-05

burzliwa 13st->16st - 11dni

cicha 12st - 20dni (chmielenie na zimno po 50g simcoe mosaic na 7 dni)

zeszło do 1blg

butelkowanie 6g na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Koźlak 05.12.2015

BLG 16

IBU 27

EBC 33

 

Słody: wiedeński strz. 5kg

monach II 5kg

melanoidynowy 1,5kg

pilzneński 7kg

black crisp 0,3kg

 

Zacieranie ?

 

Gotowanie 70min

Iunga 90g - 60min

 

wyszło 76litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa (drożdże zadane w 10st) 8st - 33dni (temp powoli spadała do 5st)

cicha 5st - 12dni

zeszło do 3blg

butelkowane 5g na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Pils maryśka 17.12.2015

BLG 12

IBU 36

EBC 7

 

Słody pilzneński strze 15kg

monachijski I strze 2kg

 

Zacieranie 65st - 60min

72st ->

 

Gotowanie 70 min

marynka 100g - 60min

marynka 300g - 30min w 95st

 

wyszło 88litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa 8->6st  -28dni

cicha 6st - 13dni

zeszło do 2blg

butelkowanie 7g na litr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Porter bałtycki vol 4 imperial 18.12.2015

BLG 24

IBU 35

EBC 60

 

Słody: pilzneński strz. 11kg

monach I 3kg

monach II 3kg

Castle kawowy 480 1kg

Castle specjal B 1kg

 

Zacieranie 66st - 90min

78->

 

Gotowanie 90min

marynka 150g - 60min

 

wyszło 52litry zadane gęstwą W34/70

burzliwa 5-6st 40dni (zeszło do 7blg) -> 8st-21dni (wstawione do lodowki zeszło do 4,5blg)

cicha-6st - 15dni (jeden fermentor 100g lekko palonej kawy india plantation na 8 dni)

butelkowanie 4,5g na litr

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 Schwarzbier 30.01.2015

BLG 12

IBU 26

EBC 46

 

Słody monach II strzeg 8kg

pilzneński 9kg

jęczmień palony 0,5kg

czekoladowy 1200 0,5kg

 

Zacieranie 50st->

55st - 5min

65st - 30 min

72st - 15min

76 ->

 

Gotowanie 70min

marynka 100g - 60 min

 

wyszło 100l zadane gęstwą w34/70

burzliwa 8st->3st->7st  -20dni

cicha 6st -15 dni (zeszło do 1,5)

butelkowanie 5,5g na litr

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#Pils czeski 20.02.2016

BLG 12

IBU 36

EBC 7

 

Słody pilzneński 16kg

monach II 2kg

 

Zacieranie 55st - 10 min

66st - 15min ->dekokt 72st 10min  -  gotowanie 30min

72st - 15min

76 ->

 

Gotowanie 70min

Iunga 50g - 70min

Saaz 200g - 30min

Saaz 200g - 10min(wh)

mech 20g - 20min

 

wyszło 96 litrów zadane gęstwą W34/70

drożdże zadane w 10st

burzliwa 6st - 18dni

cicha - 7st - 13dni

butelkowanie 6g na litr zeszło do 1blg

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#77 Pils Lubelski 12.03.2014

BLG 11,5

IBU 42

EBC 6

 

Słody: pilznenski strzeg 18kg

 

Zacieranie 50->

55st - 5 min

68st - 50 min

72st - 10 min

78 ->

 

Gotowanie 60 min

Iunga 11,6% - 60 min

Lubelski 3,6% - 150g - 20min

Lubelski 150g - 10min (wh)

 

 wyszło 100l 11,5 blg

zadane gęstwą w34/70 w 12st

burzliwa 6st - 26dni

cicha - 10st 14dni

butelkowanie 6g na litr 1,5 blg

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 American Pils 19.03.2016

BLG 12

IBU 45

EBC 20

 

Słody: pilznenski strze 17kg

melano strz 1kg

black 0,2kg

 

Zacieranie: 50->

60->68st  -20 min

68st - 70 min

78->

 

Gotowanie 60min

marynka 140g- 9,5% - 60min

 

simcoe 100g

mosaic 100g

cascade 200g - przerwa 30min w 94->92st

 

wyszło 108l zadane gęstwą w34/70

drożdze zadane w 8st

burzliwa 6st->10st - 20dni

cicha 10st - 14dni

butelkowanie 6g na litr 1,5blg

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#79 Pils Marynka 09.04.2016

BLG 12

IBU 47

EBC 8

 

Słody: pilznenski strze. 15kg

monach II strze. 3kg

 

Zacieranie 50->

60-69st -powolne podnoszenie 20 min

69st - 40 min

76->

 

Gotowanie 70min

Marynka 100g   9,5% - 60min

Marynka 100g - 20min

Marynka 100g - 10min (wh)

 

104l zadane W34/70

burzliwa 9st  - 21dni

cicha 9st -

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#80 Munich Dunkel 30.04.2016

BLG 13

IBU 21

EBC 29

 

Słody: monach II strze 14kg

pilznenski   2kg

płatki owsiane 2kg

pszeniczny 1kg

karmel jasny strze

palony 1100 - 0,4kg

 

Zacieranie 50->

52 - 5min

68 - 50min

72 - 10 min

76 ->

 

Gotowanie 70 min

Marynka 90g   9,5% - FWH

 

98 litrów gęstwa W34/70

burzliwa 10st -

Edytowane przez zepu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.