Odo Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Witam Mam na koncie już kilka warek, i nie zamierzam zwalniać z warzeniem piwa. Liczę na cenne uwagi. A piwowarzy z Pruszcza i okolicy mogą się zgłaszać na wymiany Oto i moje warzenia (pomijając te z brew-kitów) #1Australian IPA - Kangaroo Hops 25.09.2015 Surowce: Pale Ale Weyermann - 2,5kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,5kg Carapils - 0,3kg Chmiele: Topaz - 30g Galaxy - 30g Drożdże - Safale US-05 Zacieranie: 67* - 60min Gotowanie: Topaz 20g 60' Galaxy 10g 10' Topaz 10g 10' Uzyskałem 11l brzeczki 14,5BLG Nie pamiętam czemu, ale nie przelewałem na cichą. Po tygodniu fermentacji 20g Galaxy na zimno. Finalnie: 5,7% Alkoholu 2,5BLG Edytowane 25 Lutego 2016 przez Odo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) #2 Pszniczny No Name 22.10.2015 Surowce: Pszeniczny - 1kg Pizlneński - 0,8 kg Carawheat30 - 50g Dziki chmiel - 20g SAFALE US-05 Zacieranie: 44* - 30min 64* - 30min 70* - 30min wygrzew Gotowanie: Dzikus 10-15g - 60' Uzyskałem 10l brzeczki 9,5°Blg Finalnie: 2°Blg 4% Alk Strasznie wodniste i bez smaku (przez drożdże), ale nadal lepsze od pszenicznego z okocimia Dodaję tu etykietę od IPY, a pszeniczne swojej nie miało. Edytowane 25 Lutego 2016 przez Odo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) #3 Koźlak pszeniczny - Lethe 11.11.2015 Surowce: Pszeniczny - 5kg Pilzneński - 1kg Monachijski - 1kg Prażona pszenica - 0,3kg Sybilla - 30g Safebrew T-58 Zacieranie: Pszeniczny: 44* 30min Wszystkie oprócz prażonego: 64* 30 min 72* 30min Wygrzew z prażoną Gotowanie: 30g Sybilla - 100min Uzyskałem 19,5l brzeczki 19°Blg Finalnie: 6°Blg 7% Alk A walił aldechydem octowym na kilometr. Nie utleniłem dobrze brzeczki. Edytowane 25 Lutego 2016 przez Odo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 #4 A'la grodziskie - Motorem Przez Pole 13.01.2016 Surowce: Pszeniczny - 1,6kg Jęczmienny wędzony bukiem - 0,8kg Chmiel Lubelski - 50g Drożdże S-33 Płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane - 15g Zacieranie: 69C - 10 minut 73C - 60 minut 78C - 5 minut Gotowanie: 60 minut - Lubelski 35g 15 minut - Lubelski 15g 15 minut - Mech Irlandzki Uzyskałem 12,5l brzeczki 8°Blg Finalnie: 3,5°Blg 2,7% Alkoholu Zdecydowanie najbardziej udane moje piwo. Nagazowanie idealne, prawie idealnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 #5 American Wheat - Heavens Door 06.02.2016 Surowce: Pszeniczny - 2,8kg Pale Ale 2kg Chmiel Citra 45g Drożdże US-05 Zacieranie: 60 min - 65*-67* Gotowanie: 70 min - 20g Citra 20 min - 25g Citra Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg Finalnie: 2°Blg 4,9%Alk Również bardzo dobre moje piwo, ale, że tak powiem, dupy nie urywa. Mogłem dołożyć trochę Citry na zimną jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) #6 Dzisiejszej nocy tj. 5/6.03.2016 uwarzyłem Dry Stouta Surowce: Pale Ale - 3kg Monachijski II - 1kg Jęczmień prażony - 410g Czekoladowy Ciemny - 200g Chmiel Marynka 30g Lubelski - 20g Drożdże US-05 (gęstwa) Zacieranie: 60 min - 67*-69* Gotowanie: 60 min - Cały chmiel Uzyskałem 21l brzeczki 12°Blg Finalnie: 3°Blg 4,6%Alk ~4l nachmielone na zimno Citrą. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Odo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Odo Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 #6 8.05.2016 Polish Pale Ale Surowce: Pale Ale - 3kg Monachijski I - 1kg Chmiel Marynka 45g Chmiel Sybilla - 30g Drożdże US-05 Zacieranie: 60 min - 68* Gotowanie: 60 min - Marynka 15min - Sybilla Uzyskałem 18l brzeczki 11,5°Blg Finalnie: 2,5°Blg 4,6%Alk ~4l z dodatkiem Sencha Earl Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się