Muchomor Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 (edited) Witajcie, (to mój pierwszy post ) chciałbym zapytać co sądzicie o niektórych pomysłach na jedne z moich pierwszychwarek (właściwie drugą i trzecią, przy pierwszej zrobiłem milion błędów i poszła w kibel ^^).Na początek chciałbym uwarzyć jakiegoś SMaSH-a, w wersji BIAB, żeby nie przekombinować (z tego co piszą wynikałoby, że jest to chyba najprostsza rzecz do uwarzenia ze słodu). Celuję w AIPA.Na jakieś 18-20l:- 5,5 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale - 30 g Simcoe (60 min) - 30 g Simcoe (10 min) - 30 g Simcoe (na koniec) - 30 g Simcoe (na zimno, po tygodniu, przy przelewaniu na cichą) - Safale US-05 - ok 115 g cukru na refermentację w butelkach burzliwa do odfermentowania, tydzień cichej, 2 tygodnie refermentacji Jako druga warkę chciałbym zrobić IRA. Podobnie jak w poprzednim chciałbym to maksymalnie uprościć,więc planuję użyć jednego słodu karmelowego. Na podobną objętość:- 4,3 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale - 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego czerwonego - 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego 300 - 30 g Willamette (60 min) - 30 g East Kent Goldings (10 min) - Safale US-05 - ok 80 g cukru na refermentację w butelkach burzliwa do odfermentowania, 2 tygodnie refermentacji Co o tym myślicie?Co zmienilibyście? Jakby wyglądała możliwość użycia gęstwy z pierwszej warki w drugiej?(widzę, że ludzie nie polecają używania gęstwy z mocniejszego piwa do słabszegoi z mocniej chmielonego do słabiej, ale może w tym przypadku ma to sens?) Edit: to niby nieaktualne, ale dalej zastanawia mnie jak używać jęczmienia palonego/słodów palonych przy BIAB: I jeszcze jedna rzecz której nie udało mi się znaleźć: z tego co widzę,to polecacie wrzucanie do gara prażonego jęczmienia już po negatywnej próbie jodowej.Ale ja wtedy chciałbym już wyciągnąć siatę z gara. Co radzicie w tym przypadku? - Wymoczyć go całą noc przed zacieraniem?- Umyć siatkę i wrzucić ją jeszcze raz z samym palonym jęczmieniem? - Zostawić ją do końca i po prostu dosypać prażonego jęczmienia? Edited February 28, 2016 by Muchomor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter88 Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Po pierwsze nie tydzien burzliwej tylko do odfermentowania Jesli nic nie dodajesz na cichej do IRA to cicha niepotrzebna. A cukru tyle ile wyliczysz z kalkulatora przy butelkowaniu bo z tymi 125 to sie mozesz przeliczyc. mikemat and Muchomor 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Witaj, Wszystko wygląda OK. Piwo z tego będzie. Nie planuj pracy drożdżom, one same wiedzą kiedy skończyć fermentacje. Może to być tydzień jak napisałeś a może i 2-3 tygodnie. Bardzo dużo czynników na to wpływa. Koniecznie zrób test końca fermentacji (info znajdziesz na wiki). Gęstwa się nada, drożdże zrobią swoje, dużej różnicy w ekstrakcie nie będziesz miał w tych dwóch piwach. Co do palonego jęczmienia to do którego piwa będziesz go dawał? Jeśli pytasz hipotetycznie to zazwyczaj się go daje na ostatnie minuty zacierania. Co do próby jodowej to jak dla mnie jest ona zbędna, po 60 minutach na 95 % enzymy przerobią skrobie. Zbyt duża ilość dodana za wcześnie może dać Ci posmaki palone, popielniczki. Nie jest to zbyt przyjemne. Muchomor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchomor Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Faktycznie nie dopisałem.Dzięki za wskazówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 200g jęczmiena palonego to wyjdzie czarne a nie czerwone Muchomor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchomor Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g.Czy olać jęczmień palony i zastąpić go np. czekoladowym, albo ciemnym karmelowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 (edited) Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g. Żebyś mieścił się w stylu musisz dać od 20 g do 110 g. Zakładając, że wyjdzie Ci 20 litrów piwa. Jeśli zależy Ci na większych posmakach karmelowych daj karmel 300 jakieś 0,2 kg - 0,3 kg - da to podobną barwę lub jakiś czekoladowy np 400 - 0,15 kg - 0,3 kg. PS. Skorzystaj z http://brewness.com/-> Łatwy i przyjazny i pomocny program. Edited February 28, 2016 by Pindin Muchomor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchomor Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Znakomity ^^ W związku z jego wskazaniami i waszymi poradami, delikatnie zmodyfikuję składy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 To powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchomor Posted May 26, 2016 Author Share Posted May 26, 2016 Pierwsza warka wyszła w sumie niespodziewanie dobrze, druga właśnie sobie refermentuje.Ze względu na wydajność kuchenki na której warzę zmieniłem wielkość brzeczki na 12l. Następnym piwem które chciałbym zrobić Robust Porter.Na ten moment widziałbym to tak:2 kg Pale Ale0.5 kg Monachijskiego II0.3 kg Karmelowego Czerwonego0.3 kg Karmelowego 3000.3 kg Żytniego0.2 kg Czekoladowego Jasnego 20 g Marynki - 60 min20 g Fuggles - 10 min drożdże US-05Samego procesu zacierania chyba nie będę modyfikował (tzn. zostanę przy 60 min w 67-68 C) Fermentacja aż zejdzie (myślę, że 2 tygodnie bęðą ok, ale zobaczymy) + 2 tygodnie cichej.Na refermentację ok 40 g cukru i ze 2 tygodnie czasu.Wszelką konstruktywną krytykę tejże receptury chętnie przyjmę.Poza tym, miałbym jeszcze pytanie, jak długo mogę używać tych samych US-05? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now