Muchomor Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Witajcie, (to mój pierwszy post ) chciałbym zapytać co sądzicie o niektórych pomysłach na jedne z moich pierwszychwarek (właściwie drugą i trzecią, przy pierwszej zrobiłem milion błędów i poszła w kibel ^^).Na początek chciałbym uwarzyć jakiegoś SMaSH-a, w wersji BIAB, żeby nie przekombinować (z tego co piszą wynikałoby, że jest to chyba najprostsza rzecz do uwarzenia ze słodu). Celuję w AIPA.Na jakieś 18-20l:- 5,5 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale - 30 g Simcoe (60 min) - 30 g Simcoe (10 min) - 30 g Simcoe (na koniec) - 30 g Simcoe (na zimno, po tygodniu, przy przelewaniu na cichą) - Safale US-05 - ok 115 g cukru na refermentację w butelkach burzliwa do odfermentowania, tydzień cichej, 2 tygodnie refermentacji Jako druga warkę chciałbym zrobić IRA. Podobnie jak w poprzednim chciałbym to maksymalnie uprościć,więc planuję użyć jednego słodu karmelowego. Na podobną objętość:- 4,3 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale - 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego czerwonego - 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego 300 - 30 g Willamette (60 min) - 30 g East Kent Goldings (10 min) - Safale US-05 - ok 80 g cukru na refermentację w butelkach burzliwa do odfermentowania, 2 tygodnie refermentacji Co o tym myślicie?Co zmienilibyście? Jakby wyglądała możliwość użycia gęstwy z pierwszej warki w drugiej?(widzę, że ludzie nie polecają używania gęstwy z mocniejszego piwa do słabszegoi z mocniej chmielonego do słabiej, ale może w tym przypadku ma to sens?) Edit: to niby nieaktualne, ale dalej zastanawia mnie jak używać jęczmienia palonego/słodów palonych przy BIAB: I jeszcze jedna rzecz której nie udało mi się znaleźć: z tego co widzę,to polecacie wrzucanie do gara prażonego jęczmienia już po negatywnej próbie jodowej.Ale ja wtedy chciałbym już wyciągnąć siatę z gara. Co radzicie w tym przypadku? - Wymoczyć go całą noc przed zacieraniem?- Umyć siatkę i wrzucić ją jeszcze raz z samym palonym jęczmieniem? - Zostawić ją do końca i po prostu dosypać prażonego jęczmienia? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Muchomor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter88 Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Po pierwsze nie tydzien burzliwej tylko do odfermentowania Jesli nic nie dodajesz na cichej do IRA to cicha niepotrzebna. A cukru tyle ile wyliczysz z kalkulatora przy butelkowaniu bo z tymi 125 to sie mozesz przeliczyc. mikemat i Muchomor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Witaj, Wszystko wygląda OK. Piwo z tego będzie. Nie planuj pracy drożdżom, one same wiedzą kiedy skończyć fermentacje. Może to być tydzień jak napisałeś a może i 2-3 tygodnie. Bardzo dużo czynników na to wpływa. Koniecznie zrób test końca fermentacji (info znajdziesz na wiki). Gęstwa się nada, drożdże zrobią swoje, dużej różnicy w ekstrakcie nie będziesz miał w tych dwóch piwach. Co do palonego jęczmienia to do którego piwa będziesz go dawał? Jeśli pytasz hipotetycznie to zazwyczaj się go daje na ostatnie minuty zacierania. Co do próby jodowej to jak dla mnie jest ona zbędna, po 60 minutach na 95 % enzymy przerobią skrobie. Zbyt duża ilość dodana za wcześnie może dać Ci posmaki palone, popielniczki. Nie jest to zbyt przyjemne. Muchomor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomor Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Faktycznie nie dopisałem.Dzięki za wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 200g jęczmiena palonego to wyjdzie czarne a nie czerwone Muchomor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomor Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g.Czy olać jęczmień palony i zastąpić go np. czekoladowym, albo ciemnym karmelowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g. Żebyś mieścił się w stylu musisz dać od 20 g do 110 g. Zakładając, że wyjdzie Ci 20 litrów piwa. Jeśli zależy Ci na większych posmakach karmelowych daj karmel 300 jakieś 0,2 kg - 0,3 kg - da to podobną barwę lub jakiś czekoladowy np 400 - 0,15 kg - 0,3 kg. PS. Skorzystaj z http://brewness.com/-> Łatwy i przyjazny i pomocny program. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Pindin Muchomor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomor Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Znakomity ^^ W związku z jego wskazaniami i waszymi poradami, delikatnie zmodyfikuję składy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 To powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomor Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Pierwsza warka wyszła w sumie niespodziewanie dobrze, druga właśnie sobie refermentuje.Ze względu na wydajność kuchenki na której warzę zmieniłem wielkość brzeczki na 12l. Następnym piwem które chciałbym zrobić Robust Porter.Na ten moment widziałbym to tak:2 kg Pale Ale0.5 kg Monachijskiego II0.3 kg Karmelowego Czerwonego0.3 kg Karmelowego 3000.3 kg Żytniego0.2 kg Czekoladowego Jasnego 20 g Marynki - 60 min20 g Fuggles - 10 min drożdże US-05Samego procesu zacierania chyba nie będę modyfikował (tzn. zostanę przy 60 min w 67-68 C) Fermentacja aż zejdzie (myślę, że 2 tygodnie bęðą ok, ale zobaczymy) + 2 tygodnie cichej.Na refermentację ok 40 g cukru i ze 2 tygodnie czasu.Wszelką konstruktywną krytykę tejże receptury chętnie przyjmę.Poza tym, miałbym jeszcze pytanie, jak długo mogę używać tych samych US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się