Skocz do zawartości

Początki


Muchomor

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

(to mój pierwszy  post ;))
 

chciałbym zapytać co sądzicie o niektórych pomysłach na jedne z moich pierwszych
warek (właściwie drugą i trzecią, przy pierwszej zrobiłem milion błędów i poszła w kibel ^^).

Na początek chciałbym uwarzyć jakiegoś SMaSH-a, w wersji BIAB, żeby nie przekombinować

(z tego co piszą wynikałoby, że jest to chyba najprostsza rzecz do uwarzenia ze słodu). Celuję w AIPA.

Na jakieś 18-20l:

- 5,5 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale

- 30 g Simcoe (60 min)

- 30 g Simcoe (10 min)

- 30 g Simcoe (na koniec)

- 30 g Simcoe (na zimno, po tygodniu, przy przelewaniu na cichą)

- Safale US-05

- ok 115 g cukru na refermentację w butelkach

 

burzliwa do odfermentowania, tydzień cichej, 2 tygodnie refermentacji

 

Jako druga warkę chciałbym zrobić IRA. Podobnie jak w poprzednim chciałbym to maksymalnie uprościć,
więc planuję użyć jednego słodu karmelowego.

Na podobną objętość:

- 4,3 kg słodu ze Strzegomia Pale Ale

- 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego czerwonego

- 300 g słodu ze Strzegomia karmelowego 300

- 30 g Willamette (60 min)

- 30 g East Kent Goldings (10 min)

- Safale US-05

- ok 80 g cukru na refermentację w butelkach

 

burzliwa do odfermentowania, 2 tygodnie refermentacji

 

Co o tym myślicie?
Co zmienilibyście?

Jakby wyglądała możliwość użycia gęstwy z pierwszej warki w drugiej?
(widzę, że ludzie nie polecają używania gęstwy z mocniejszego piwa do słabszego
i z mocniej chmielonego do słabiej, ale może w tym przypadku ma to sens?)

 

Edit: to niby nieaktualne, ale dalej zastanawia mnie jak używać jęczmienia palonego/słodów palonych przy BIAB:

 

I jeszcze jedna rzecz której nie udało mi się znaleźć: z tego co widzę,
to polecacie wrzucanie do gara prażonego jęczmienia już po negatywnej próbie jodowej.
Ale ja wtedy chciałbym już wyciągnąć siatę z gara. Co radzicie w tym przypadku?

- Wymoczyć go całą noc przed zacieraniem?
- Umyć siatkę i wrzucić ją jeszcze raz z samym palonym jęczmieniem?

- Zostawić ją do końca i po prostu dosypać prażonego jęczmienia?

Edytowane przez Muchomor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze nie tydzien burzliwej tylko do odfermentowania ;) Jesli nic nie dodajesz na cichej do IRA to cicha niepotrzebna. A cukru tyle ile wyliczysz z kalkulatora przy butelkowaniu bo z tymi 125 to sie mozesz przeliczyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj, 

Wszystko wygląda OK. Piwo z tego będzie. Nie planuj pracy drożdżom, one same wiedzą kiedy skończyć fermentacje. Może to być tydzień jak napisałeś a może i 2-3 tygodnie. Bardzo dużo czynników na to wpływa. Koniecznie zrób test końca fermentacji (info znajdziesz na wiki). Gęstwa się nada, drożdże zrobią swoje, dużej różnicy w ekstrakcie nie będziesz miał w tych dwóch piwach. 

 

Co do palonego jęczmienia to do którego piwa będziesz go dawał? Jeśli pytasz hipotetycznie to zazwyczaj się go daje na ostatnie minuty zacierania. Co do próby jodowej to jak dla mnie jest ona zbędna, po 60 minutach na 95 % enzymy przerobią skrobie. Zbyt duża ilość dodana za wcześnie może dać Ci posmaki palone, popielniczki. Nie jest to zbyt przyjemne. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm, a ile byłoby ok? Bo z tego co patrzę na jakieś przepisy, to chcą dawać tego jakoś między 50 a 300 g.

 

Żebyś mieścił się w stylu musisz dać od 20 g do 110 g. Zakładając, że wyjdzie Ci 20 litrów piwa. Jeśli zależy Ci na większych posmakach karmelowych daj karmel 300 jakieś 0,2 kg - 0,3 kg - da to podobną barwę lub jakiś czekoladowy np 400 - 0,15 kg - 0,3 kg. 

 

PS. Skorzystaj z http://brewness.com/-> Łatwy i przyjazny i pomocny program. :) 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwsza warka wyszła w sumie niespodziewanie dobrze, druga właśnie sobie refermentuje.

Ze względu na wydajność kuchenki na której warzę zmieniłem wielkość brzeczki na 12l.

 

Następnym piwem które chciałbym zrobić Robust Porter.
Na ten moment widziałbym to tak:

2 kg Pale Ale
0.5 kg Monachijskiego II
0.3 kg Karmelowego Czerwonego
0.3 kg Karmelowego 300
0.3 kg Żytniego
0.2 kg Czekoladowego Jasnego

 

20 g Marynki - 60 min
20 g Fuggles - 10 min

 

drożdże US-05

Samego procesu zacierania chyba nie będę modyfikował (tzn. zostanę przy 60 min w 67-68 C)

Fermentacja aż zejdzie (myślę, że 2 tygodnie bęðą ok, ale zobaczymy) + 2 tygodnie cichej.
Na refermentację ok 40 g cukru i ze 2 tygodnie czasu.

Wszelką konstruktywną krytykę tejże receptury chętnie przyjmę.

Poza tym, miałbym jeszcze pytanie, jak długo mogę używać tych samych US-05?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.