Brutus Bambus Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, jestem nowy na forum, jednak to będzie moja 10 warka. Co o tym sądzicie: 18BLG, 80 IBU, zacieranie 65°C przez 75 min 25,3L przed gotowaniem, 22L po gotowaniu, czas gotowania 60m. 7kg (95%) Pale Ale, 125g (1%) Karmelowy bursztynowy 70 EBC, 125g (1%) Karmelowy jasny 30 EBC, 220g (3%) Cukru US-05 Dwa chmiele NZ i dwa chmiele USA: Galaxy 150g, Centennial 100g, Simcoe 150g, Enigma 150g 1. Centennial 30g - 60m 2. Enigma 30g - 15m 3. Galaxy 30g - 15m 4. Simcoe 30g - 15m 5. Enigma 30g - 0m 6. Galaxy 30g - 0m 7. Simcoe 30g - 0m Reszta pójdzie na zimno (w sumie 340g) na ostatnie 3 dni. Chciałem Sorachi Ace zamiast Galaxy, ale nie mogę dostać świeżego z 2015 roku, a właśnie na świeżych chmielach mi zależy. A Galaxy uwielbiem Proszę o komentarze. Edit. Poprawiłem zgodnie z sugestiami. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Brutus Bambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Za dużo słodów karmelowych. W zupełności 250g Karmelowy bursztynowy wystarczy. Płatki IMO zbędne. 550 g chmielu, to nawet jak na mnie (a nie żałuję) za dużo. Cukier może stanowić 5% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Bambus Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) Po wysłodzeniu okazało się, że udało się zebrać 25L o ekstrakcie 20, co mnie bardzo ucieszyło, aczkolwiek musiałem zmodyfikować chmielenie (20BLG, 90 IBU): 1. Centennial 35g - 60m 2. Enigma 45g - 15m 3. Galaxy 45g - 15m 4. Simcoe 45g - 15m 5. Enigma 55g - 0m 6. Galaxy 55g - 0m 7. Simcoe 55g - 0m 8. Centennial 15g - 0m Ostatecznie w fermentorze znalazło się 20,5L o ekstrakcie 20. Drożdże już sobie pracują, temperatura 19-20C. Na cichą pójdzie na ostatnie 4 dni po 50g Centennial, Enigma, Galaxy i Simcoe. Edytowane 8 Marca 2016 przez Brutus Bambus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus Bambus Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 200g chmielu na zimno i z 20,5L do buteleczek poszło 17L. Musiałem dodatkowo jeszcze raz zlewać i filtrować, bo chmieliny sięgały ponad reduktor osadów Aromat niesamowity! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się