Kufel100 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Przygotowałem pierwsze w moim życiu dwa nastawy piwa: 1. COOPERS EUROPEAN LAGER (z ekstraktem słodowym jasnym) 2. GOZDAWA PSZENICZNE (z glukozą) Oba zostały wykonane w tym samym czasie z drożdżami dołączonymi do puszek. Oba stoją w temperaturze około 20-22 stopnie. W pszenicznym po około 8 godzinach na powierzchni pojawiła się piana, a po około 24 godzinach widoczna już jest fermentacja. W lagerze natomiast nie widać żadnych zmian - ani piany, ani fermentacji. Teraz mija około 27 godzin od dodania drożdży do nastawu z lagerem. Czy znaczy to, że ten drugi nastaw z lagerem jest zepsuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Jesli w pierwszym były drożdże dedykowane do lagerów tzn że temperatura jest dwa razy za duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 No tak informacyjnie to moja pierwsza warka, właśnie na Coopersie European Lager (+ 1kg cukru), która fermentowała w ok. 20 C (według instrukcji), poszła w kanał bo była niepijalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kufel100 Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Właśnie instrukcja dołączona do puszki lagera informowała o temperaturze fermentacji w przedziale 18-25 stopni. Czyli teraz radzicie przenieść całość do pomieszczenia z temperaturą około 10 stopni, czy już za późno i mogę wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji. Kufel100 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kufel100 Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji. A ile Twoim zdaniem powinienem jeszcze poczekać, żeby stwierdzić czy coś z tego będzie? A może napowietrzyć jeszcze nastaw poprzez zakręcenie całym wiadrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Zakręcić zawsze można to nic nie kosztuje. 48 godzin to czas po jakim możesz się martwić. Jak masz możliwość to kup saszetke drożdży, żeby mieć w zapasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Wydaje mi się, że European Lager ma drożdże dolnej fermentacji... https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/7290/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekSwx Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Wydaje mi się, że European Lager ma drożdże dolnej fermentacji... https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/7290/ Potwierdzam mój miał dolniaki, pięknie jechał w 12-13 stopniach (chłodniej nie miałem warunków), piwo po butelkowaniu długo nabierało gazu (około 4 tygodni) ale smak i nagazowanie z każdym dniem coraz lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się