tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Jak w temacie zasadniczo. Drożdże Gozdawa BW-11 (20g) odfermentowały Weizenbock'a z 18,5°Blg do 2,5°Blg, co wg wyliczeń daje jakieś 8,5% ABV. Wg deklaracji na paczce drożdży mają one tolerancję do 7,7% ABV, a więc mam 2 opcje: albo skończyły fermentować co się nadawało, albo co gorsze zdechły. Spławik stoi na 2.5°Blg od tygodnia. Jeśli zdechły to raczej nie zeżrą już cukru dodanego do refermentacji, więc pozostaje mi dorzucić jakiś szczep bardziej odporny na alkohol np. belgijski i to jeszcze do fermentora, na wypadek gdyby zostało tam jakieś pól Ballinga do zjedzenia i poczekać. Albo mogę uznać fermentację za zakończoną, zabutelkować i liczyć na to, że najsilniejsze osobniki żyją i czekają na cukier? Brzeczka mętna. EDIT: zabutelkuję sobie próbnie 0,5l peta i za kilka dni będę znał odpowiedź. Edytowane 2 Marca 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 jeśli była odpowiednia ilość drożdży w dobrej kondycji to nie padły,z 18,5 jak zostało 2,5 to zeżarły już wszystko co było do zjedzenia, i tak nisko zeszły może nie nagazuje ci się w tydzień ale na pewno dadzą sobie radę Wg kalkulatora mrmalty przy OG 1.076 i 6 gal (23l brzeczki) potrzeba 17g drożdży. Wg kalulatora http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/dla takiego piwa potrzeba 42g drożdży (swoją drogą to rozstrzał jest ogromny). Posługiwałem się tym drugim kalkulatorem, jednak ponieważ zależało mi na bananach to zdecydowałem się w ramach underpitchingu zadać 20g uwodnionych drożdży. Zabutelkowałem 0.5l peta z łyżeczką cukru, zobaczę co i jak i wrzucę info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 ja kalkulatorów nie używam,17g vs 42g bardzo duża różnica, czy te kalkulatory uwzględniają ile np.w 1g jest komórek ? bo jak wiadomo suchary mają mocno zróżnicowaną ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) ja kalkulatorów nie używam,17g vs 42g bardzo duża różnica, czy te kalkulatory uwzględniają ile np.w 1g jest komórek ? bo jak wiadomo suchary mają mocno zróżnicowaną ilość Wg czego zatem zadajesz drożdży? Co do kalkulatorów to tutaj jest spory wątek o tym http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/?p=385054 MrMalty zakłada ok. 18 mld komórek na gram, a ten drugi kalkulator pozwala wpisać ilość komórek, przyjąłem 10 mld. Edytowane 2 Marca 2016 przez tolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Wg czego zatem zadajesz drożdży? Wg uznania zazwyczaj robię 20-24L i słabe 11-12blg, drożdże daję uwodnione albo delikatny start przez noc im robię dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Drożdże ruszyły z refermentacją i po 2 dobach PETy były wyraźnie podgazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiechu Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ?I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol?Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Jeżeli fermentacja stanęła na 2,5 Blg z ponad 18 to dobrze rozumiem że zostały cukry których drożdże nie jedzą ? I jak piwko wyszło? Refermentacja powiodła się mimo przekroczenia tolerancji drożdży na alkohol? Planuję uwarzyć Imperialny Porter i martwi mnie jedynie kwestia refermentacji aby nie przegazować. Złota Łopata za archeologię forumową! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się