Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. piastun Opublikowano 2 Marca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Mieszadło do kadzi zaciernej bez spawania. kadet, zasada, bart3q i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) co z tego że bez spawania jak nie będzie spełniało swojego zadania . Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem . Materiał to główny koszt takiego mieszadła. Podjedź sobie do spawacza zapłać te 30-40 zł i nie kombinuj Jak byś mieszkał gdzieś bliżej to mógłbym Ci po kosztach pospawać za jakieś 20 zł I po co Ci taki napęd na warki do 50 l spokojnie daje radę zwykły silniczek od wycieraczek a za taki silnik z motoreduktorem spokojnie byś zrobił sobie z 5 mieszadeł spawanych Edytowane 3 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem Hasło na dziś - mieszadlo kotwicowe / ramowe Edytowane 3 Marca 2016 przez bart3q KUBKAL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Hasło na dziś - mieszadlo kotwicowe / ramowe ale to co kolega zrobił to nie jest mieszadło ramowe ani kotwicowe Sam używam mieszadła ramowego A wygląda ono tak : tu też ramiona są pod kątem tzn obecnie mam mieszadło bez dokładki na samym dole i dłuższe Edytowane 3 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 He he tak się składa że ja używam dokładnie tego na zdjęciu. Ale kolega ma fajny pomysł sam długo myślałem jak coś takiego zrobić. Myślę ze gdyby dołożyć jeszcze dwa takie poziomy i dwa pionowe płaskowniki to wyszło by z tego mieszadło ramowe i zdało by egzamin mieszania. a że koszty były by podobne do kosztów zrobienia spawanego mieszadła więc co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Proponuję mały upgrade: (kiepsko się znam na rysunku technicznym ale mam nadzieje że widać o co chodzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) He he tak się składa że ja używam dokładnie tego na zdjęciu. Mam nadzieję że Ci się sprawuje Czy znalazłeś jakieś mankamenty ? Termometr na dobrej wysokości ? Edytowane 3 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cen16 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Bardzo dobrze się sprawuje robiłem już z nim pierwszą warkę. Z plexi drobiłem do niego coś w stylu pokrywki na garnek i do tego plexi przykręciłem ten pręt na termometr, przy małych zasypach jednak termometr byłby za wysoko. Niestety przez te płytę plexi całości podniosła się o 2 mm i rurka mogła by być dłuższa ale to są minimalne szczegóły jestem jak najbardziej zadowolony i polecam wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) co z tego że bez spawania jak nie będzie spełniało swojego zadania . Brzeczka powinna cyrkulować a lego nie osiągniesz takim mieszadłem Łopaty powinny być pod kontem . Materiał to główny koszt takiego mieszadła. Podjedź sobie do spawacza zapłać te 30-40 zł i nie kombinuj Jak byś mieszkał gdzieś bliżej to mógłbym Ci po kosztach pospawać za jakieś 20 zł I po co Ci taki napęd na warki do 50 l spokojnie daje radę zwykły silniczek od wycieraczek a za taki silnik z motoreduktorem spokojnie byś zrobił sobie z 5 mieszadeł spawanych Kolego piwowarze, Spawam sam Tigiem (to co potrzebuję przy swoim skidzie do piwa), a chodziło o to żeby pokazać komuś kto będzie szukał ścieżkę inną niż reszta. Każdy (prawie) ma wiertarkę, a nie każdy spawarkę. Po co mi taki napęd? bo mi się podoba. Co to typów mieszadeł, można zapoznać się tak na przykład z normą branżową BN-63/2221-04 "Mieszadła wirnikowe. Wirniki stalowe otwarte D = 300 - 500 mm". Takie też są stosowane w przemyśle chemicznym.Należy pomyśleć tylko w kadzi zaciernej o przegrodach zakłócających tworzący się wir mieszaniny. Lub o przegrodach spiralnych- jak na kominach. A tak w ogóle- w zaciszu domowym mówię o pojemnościach 40ltr, a nie hektolitrach- warunki brzegowe mają znikomy wpływ. Pozdrawiam z królewskiego miasta. Edytowane 3 Marca 2016 przez piastun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Moje mieszadło: dwie formatki, pręt i nakrętki ze stali nierdzewnej: kadet i piastun 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Spawam sam Tigiem (to co potrzebuję przy swoim skidzie do piwa), a chodziło o to żeby pokazać komuś kto będzie szukał ścieżkę inną niż reszta. Każdy (prawie) ma wiertarkę, a nie każdy spawarkę. Spoko Nadal jednak uważam że lepiej dać te perę zł za pospawanie i nie dlatego żebym miał w tym interes Edytowane 3 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Moje mieszadło: dwie formatki, pręt i nakrętki ze stali nierdzewnej: zmiesz5.jpg zmiesz4.jpg Ciekawe w swojej prostocie mgomulcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Sam mam mieszadło które zrobiłem dla siebie. Wszystko zrobione z nierdzewki dodarkowo tylko dwa elementy spawane reszta wszystko skręcane zdjęcia poniżej: Edytowane 15 Marca 2016 przez lgorek leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Sam mam mieszadło które zrobiłem dla siebie. Wszystko zrobione z nierdzewki dodarkowo tylko dwa elementy spawane reszta wszystko skręcane zdjęcia poniżej: Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Edytowane 15 Marca 2016 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Kurka wodna... A z myciem tego cuda nie ma problemu? Sporo zakamarków Edytowane 16 Marca 2016 przez Reverses Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Konstrukcja jak z Maszuno-hurtu, tylko dreblinek pewnie nie dostałeś Kurka wodna... A z myciem tego cuda nie ma problemu? Sporo zakamarków 30 sekund i wszystko jest rozłożone na czynniki pierwsze Dodatkowo można regulować wysokość i długość całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 @@lgorek, Genialne. Powiedz, proszę, jak zabezpieczyłeś łopatki przed obracaniem się i wkręcaniem na gwincie pręta będącego osią.. Chodzi mi o to czy i jak, pod oporem gęstego zacieru, zespawane nakrętki [będące gniazdami łopatek] nie obracają się na osi mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 @@lgorek, Genialne. Powiedz, proszę, jak zabezpieczyłeś łopatki przed obracaniem się i wkręcaniem na gwincie pręta będącego osią.. Chodzi mi o to czy i jak, pod oporem gęstego zacieru, zespawane nakrętki [będące gniazdami łopatek] nie obracają się na osi mieszadła. Na tym zdjęciu http://bufu.pl/piwo.org/sprzet/20150925_143411.jpgwidać jak łopatka jest dociśnięta do nakrętki od kolejnej łopatki. Przez co łopatka nie przekręca się a śruba na końcu każdej łopatki jest tak dociśnięta że łopatka jest lekko ugięta działa to jak kontra. Co do osi to zastosowałem prosty element drugą nakrętkę jako kontra, dzięki czemu mogę ustawiać wysokość jak mi się podoba. Wystarczy popuścić nakrętki, ustawić wysokość i docisnąć kontrę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi