mkrawc Opublikowano 2 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Witam, To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich . Ostatnio próbowałem zrobić piwo podobne do Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)jednak na bazie ekstraktów niechmielonych i drożdży Gozdawa West Coast (takie akurat miałem pod ręką). Chmielenie zgodnie z przepisem. Pierwsza warka w tym wykonaniu fermentowana w temperaturze ok 18 stopni C wyszła bardzo kiepska. Nie potrafię dobrze opisac smaku, ale kojarzy mi sie to z zapachami korzennymi, troche rozpuszczalnika, szpital. Podejrzewałem infekcje, ale o tym dalej. Druga warka o podobnym wykonaniu fermentowana w innym wiadrze po pierwszych kilku dniach w temperaturze 18 stopni zaczęła wykazywać podobne posmaki. Wtedy przeniosłem wiadro do temperatury ok 20 stopni i o dziwo po niecałych dwóch tygodniach fermentacji jest dużo lepiej w porównaniu do pierwszej warki, chociaż ten sam posmak jest wyczuwalny. Mój wniosek z tego jest taki że smak pierwszej warki nie wynikał z infekcji ale ze zbyt niskiej temperatury fermentacji. Obie warki miały to do siebie że drożdze startowały bardzo długo, 2-3 dni od zadania. Drożdźe w obu przypadkach uwodnione w temperaturze ok 27 stopni, zadane w temperaturze ok 20 stopni C, fermentator stał w temperaturze 18 stopni. Na opakowaniu drożdży było napisane że temperatura fermentacji to 16-24 stopnie, optymalna 18-22. Proszę o opinie czy moja teoria ma sens. Również jestem ciekawy Waszych doświadczeń z Gozdawa West Coast. Jak fermentowaliście? Jak długo startowały? Jakie efekty. Dodam że wcześniejsza warka AIPA na drożdżach US-05 fermentowana w podobnych warunkach wyszła bardzo dobra. Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Gozdawa nie daje za wygraną. Następny na jego usługach się objawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Moim zdaniem teoria chybiona Przyczyną szpitala raczej na pewno nie była temperatura fermentacji 18°C, bo to jest bardzo dobra temperatura, przy której te drożdże fermentują z bardzo płaskim profilem fenolowo-estrowym. Obstawiam infekcję, bo dostałeś zarówno szpital, jak i rozpuszczalnik, co przy tak niskiej temperaturze fermentacji wydaje mi się niemożliwe. Proponuję przed następną warką zastosuj NaOH lub PBW (ja osobiście używam PBW, bo boję się tak silnych środków jak ług). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Zgadzam się z tolo. Drożdże same w sobie są dosyć dobre. Takowe aromaty mogą faktycznie wynikać z błędów piwowara. Ja np. miałem szpital na US-05 - poprawiłem temperaturę zadawania drożdży i własnie użyłem PBW ... pomogło. Samo OXI nie rozwiąże problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Po pierwsze nie jestem pewien poprawności określenia smaku zapachu zepsutego piwa. To raczej próba użycia słów które pojawiają się na forum, ale może być całkowicie chybiona. Nie pisałem nic o dezynfekcji. Do mycia używam NaOH, wszystko dezynfekuje piro (fermentator, kranik, wężyk, rurka fermentacyjna), do tej pory ze skutkiem pozytywnym . Infekcji nie wyklyczam, jednak zastanawia mnie to że obie warki mają podobne posmaki, druga zdecydowanie łagodniejsze. Z tego względu raczej skłaniałem się do błędów w fermentacji lub złym użyciu drożdży. Przy pierwszej warce przez czas fermentacji smak był coraz bardziej intensywny, przy drugiej po przeniesieniu do wyższej temperatury ustabilizował się i powili zaczyna chyba zanikać. Jak w takim razie może objawić się zbyt niska temperatura fermentacji? @Jacu: Co więc zrobiłem źle przy zadawaniu drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się