Makaron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 WLP800 Pilsner Lager Yeast Classic pilsner strain from the premier pilsner producer in the Czech Republic. Somewhat dry with a malty finish, this yeast is best suited for European pilsner production. Attenuation: 72-77% Flocculation: Medium to High Optimum Fermentation Temperature: 50-55°F Alcohol Tolerance: Medium WLP800 Pilsner Lager Yeast Klasyczny pilsnerowy szczep drożdży, pochodzący od głównego producenta pilsów w Republice Czeskiej. Troszkę wytrawne z słodowym finiszem, te drożdże najlepiej nadają się do europejskich pilsów. Odfermentowanie: 72-77% Flokulacja: Średnia do wysoka. Temperatura fermentacji: 10-13°C . Tolerancja na alkohol: Średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Czy ktoś używał już tego szczepu, i mógłby podzielić się opinią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Fermentuje aktualnie na tych drożdżach pilsa drożdże pracują już ponad 2 tygodnie a piana ciągle utrzymuje się na powierzchni. Robiony był starter wszystko ładnie ruszyło ale jak na dolniaki tworzyły dużo piany na powierzchni. Czy ktoś z was też tak miał aby piana tak długo się utrzymywała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Tak, mam dokladnie to samo, najpierw robilem czeski lager i sie dziwilem ze piana na powierzchni, zebralem gestwe i leci teraz porter baltycki na tym, taka sama sytuacja Wysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 U mnie zeszło do 4blg po dwóch i pół tygodnia i nadal cienka warstwą pianki. W niedzielę zleje na cichą i na gęstwę jakieś inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Po 3 tygodniach zeszly z 13,5 Plato do 3 Plato. Piwo zlane pianka praktycznie zerowa na gęstwę poszła Warka monachijskie ciemne 26l 13,5 Plato i powtórka z rozrywki piana wyszła na spacer przez rurkę. Na opakowaniu było, że drożdże pracują w temperaturze 10-13 stopni. I tu mam pytanie czy mogę obniżyć temperaturę do 8 stopni i czy jest nadzieja, że piana zredukuje się? Ewentualnie jest inna rada trzeba robić mniejsze warki, dla porównania na W34-70 nie było problemu przy 28l w fermentorze 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Ja trzymalem 3 tygodnie w 8° i piana taka jak na zdjeciu powyzej, zlalem na cicha i piana sie juz nie robi, a gestwa czeka do weekenduWysłane z mojego J9110 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się