cen16 Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 (edited) Chciałbym uwarzyć pierwszego RISa wymyśliłem sobie coś takiego: http://brewness.com/pl/recipe/ris-10/view Wysładzanie do 35L albo do 5blg i gotowanie do osiągnięcia 20L 22blg. Gęstwa po dwóch piwach, pale ale 12,5blg i american wheat 13blg przerzucana w następny dzień po fermentacji, mam nadzieje że będzie w dobrym stanie. Fermentacje planuje zacząć w 16 C i skończyć w 19 C jak fermentacja zacznie zwalniać planuje dodać 1kg cukru (może brązowego?) rozpuszczonego w 1L wody. Na cichą 10 max 15 dni planuje dodać jakieś płatki, mam jakieś płatki dębowe francuskie naturalne namoczył bym je w whisky, rumie albo burbonie ale nie wiem czy się nadają? Jak nie to kupie jakieś z alepiwo.pl jakie polecacie i w czym namoczyć? Do refermentacji mógłbym odlać trochę gęstwy która będę dodawał na fermentacje burzliwą ale będzie ona miała pewnie ponad miesiąc więc pewnie się nie będzie nadawała. Jak myślicie wyjdzie z tego dobry RIS? Co proponujecie pozmieniać? (zasyp dobierany trochę tak żeby wykorzystać słody) Edited March 12, 2016 by cen16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Tak na pierwszy rzut oka, to brak paloności. Reszta może być, chociaż drożdże mogłyby być lepsze, ale rozumiem, że akurat takie masz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Wydaje mi się że 0,5kg Carafy special i gotowanie przez około 100min da trochę palność, ewentualnie mam jeszcze prażoną pszenice. A jak myślisz warto dodać brązowego cukru zamiast białego czy nic to nie zmienia i lepiej białego? Te płatki dębowe będą się nadawać czy lepiej kupić inne i w czym najlepiej namoczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Carafa Special jest bez łuski i daje mało paloności w smaku. Gotowanie nie ma w ogóle na to wpływu - chyba, że przypalisz Nie wiem jaki masz ten brązowy cukier. "Zwykły" daje niewielki efekt. Ciemny np. Demerara lepszy. Muscovado jest mocno wyczuwalny, możesz z nim spróbować. Płatki mogą być, ja moczyłem w małej ilości whisky i potem całość dorzuciłem do piwa. Efekt był OK. Przy Blg22 nie musisz dodawać drożdży do refermentacji. cen16 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Carafa Special jest bez łuski i daje mało paloności w smaku. Czyli co proponujesz dokupić? I zamienić z czymś z zasypu czy dołożyć do zasypu? Muscovado jest mocno wyczuwalny Kurcze szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet że jest kilka odmian brązowego cukru. Ok będę szukał Muscovado. A wiesz może mniej więcej jakie posmaki daje ten cukier? Płatki mogą być, ja moczyłem w małej ilości whisky i potem całość dorzuciłem do piwa. Efekt był OK. A może dobry efekt dało by wymieszanie 50g wymienionych wcześniej i 50g Płatki wiśniowe oczywiście wszystko namoczone w whisky. A może 100g to za dużo na 20L. Przy Blg22 nie musisz dodawać drożdży do refermentacji. Ale po dodani cukru łącznie będzie już około 27blg i pewnie około 10% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asasyn Posted December 1, 2018 Share Posted December 1, 2018 Ktoś może miał jeszcze okazje uwarzyć tego RISa? poza autorem postu? Szukam jakiś opinii Może autor postu / receptury coś powie. I jeszcze jak przeprowadzić fermentację w jakich temperaturach? mam lodówkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted December 2, 2018 Author Share Posted December 2, 2018 A Ty co, w kopalni pracujesz, że takie stare tematy odkopujesz ? A co do RISa to nie wiem co chcesz wiedzieć? Ris cały czas stoi sobie w piwniczce. Miesiąc po zabutelkowaniu całkiem niepijalny, minimalne nagazowanie, mdłe i gorzkie w nieprzyjemny sposób. Około roku po zabutelkowaniu znacznie lepsze, nagazowanie średnio niskie, nadal mocno palone, zniknęła mdłość i goryczka znacznie przyjemniejsza. 2 lata po zabutelkowaniu piwo jeszcze lepsze, nagazowanie nadal średnio niskie, palność według mnie za wysoka, goryczka i ogólny smak piwa według mnie bardzo dobry. Podobno palność w RISach musi być, więc jest w stylu. Mnie to nie do końca pasuje. Nie wiem czego oczekujesz. Jeśli RISa idealnego w stylu RISa to Ci niestety nie pomogę. Ja staram się robić piwa które mi smakują i nie muszą być stylowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asasyn Posted December 2, 2018 Share Posted December 2, 2018 W kopalni to nie pracuje dla mnie to żaden problem dopisać się do szukanego tematu i go dalej wałkować. W sumie to dałeś mi bardzo dobrą odpowiedź, na temat tej receptury. Ja też nie jeste zbytnio fanem palności, ale chcem uwarzyc RISa z małymi zmianami od głównej receptury. I nie musi os się znajdować w tych żelaznych ramach stylu. Mam nadzieję, że nikt za to nie zacznie po mnie jechać na tym forum. Że szukam RISa który nie jest już RISem. To co? Mniej palonych słodow proponujemy ? Mniej jęczmienia palonego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cen16 Posted December 2, 2018 Author Share Posted December 2, 2018 Ja teraz pewnie dałbym 250g jęczmienia palonego i 250g Carafa Special (R) typ I na ostatnie 10 min zacierania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.